Το πρώτο φάρμακο στον κόσμο για την αναγέννηση χαμένων δοντιών

Η ικανότητα να αναγεννήσετε τα δόντια σος θα μπορούσε να είναι πολύ κοντά. Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής μια ιαπωνική φαρμακευτική , ετοιμάζεται να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους σε ένα νέο φάρμακο που μπορεί να “γεννήσει” νέα δόντια σε ζώα.

teeth

Η Toregem Biopharma θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τον Ιούλιο του επόμενου έτους, αφού κατάφερε ήδη να αναπτύξει νέα δόντια σε α πριν από πέντε χρόνια, αναφέρουν οι Japan Times.

Ο Δρ Katsu Takahashi, επικεφαλής ερευνητής στο project και επικεφαλής του τμήματος οδοντιατρικής και στοματικής χειρουργικής στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Kitano , αναφέρει ότι “η ιδέα της ανάπτυξης νέων δοντιών είναι το όνειρο κάθε οδοντιάτρου“, και όχι μόνο, να προσθέσουμε εμείς.

“Δουλεύω πάνω σε αυτό από τότε που ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής”, δήλωσε στην ιστο ειδήσεων της Ιαπωνίας, Mainichi, νωρίτερα φέτος. “Ήμουν σίγουρος ότι θα τα κατάφερνα”.

Στην έρευνά του, την οποία διεξάγει στο του Κιότο από το 2005, ο Takahashi έμαθε για ένα συγκεκριμένο γονίδιο σε ποντίκια που επηρεάζει την ανάπτυξη των δοντιών τους.

Το αντίσωμα για αυτό το γονίδιο, το USAG-1, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης των δοντιών εάν κατασταλεί – και από τότε οι επιστήμονες προσπαθούσαν να αναπτύξουν ένα “φάρμακο εξουδετερωτικών αντισωμάτων” που είναι σε θέση να μπλοκάρουν το USAG-1.

Τώρα, η ομάδα του δοκιμάζει τη θεωρία ότι το “μπλοκάρισμα” αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσε να αναπτύξει περισσότερα δόντια.

ferret teeth

Μετά τις επιτυχείς δοκιμές σε ποντίκια, η ομάδα συνέχισε να πραγματοποιεί παρόμοιες επιτυχείς δοκιμές σε κουνάβια – ζώα που έχουν παρόμοιο οδοντικό πρότυπο με τον άνθρωπο.

Τώρα, οι δοκιμές θα στραφούν σε υγιείς ενήλικες και αν όλα πάνε καλά, η ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια κλινική δοκιμή για το φάρμακο από το 2025 σε παιδιά μεταξύ δύο και έξι ετών με ανοδοντία – μια σπάνια γενετική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία έξι ή περισσότερων βρεφικών ή/και ενήλικων δοντιών.

Σύμφωνα με τους Japan Times, στα παιδιά που συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή θα δοθεί μία δόση του φαρμάκου για να διαπιστωθεί εάν προκαλεί ανάπτυξη των δοντιών.

Εάν είναι επιτυχές, το φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές έως το 2030.

Ο Takahashi ελπίζει ότι το νέο φάρμακο θα μπορούσε να είναι απλώς μια άλλη επιλογή για όσους δεν έχουν πλήρες σύνολο δοντιών.

“Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να δούμε την στιγμή που η ιατρική για την αναγέννηση των δοντιών θα είναι μια τρίτη επιλογή μαζί με τις οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα”, δήλωσε ο Takahashi στον Mainichi.

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).