Βαθιά μέσα στη Γη υπάρχει μια συμπαγής μεταλλική μπάλα που περιστρέφεται ανεξάρτητα από τον περιστρεφόμενο πλανήτη μας, σαν μια μπάλα που στροβιλίζεται μέσα σε μια μεγαλύτερη μπάλα. Αυτός ο εσωτερικός πυρήνας ιντριγκάρει τους ερευνητές από την ανακάλυψή του από τη Δανή σεισμολόγο Inge Lehmann το 1936, και ο τρόπος με τον οποίο κινείται – η ταχύτητα και η κατεύθυνση περιστροφής του – βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συζήτησης δεκαετιών.
Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η περιστροφή του πυρήνα έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, αλλά οι επιστήμονες παρέμειναν διχασμένοι σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, και τι σημαίνει όλο αυτό.
Μέρος του προβλήματος είναι ότι το βαθύ εσωτερικό της Γης είναι αδύνατο να παρατηρηθεί ή να γίνει κάποια απευθείας δειγματοληψία. Οι σεισμολόγοι έχουν συλλέξει πληροφορίες για την κίνηση του εσωτερικού πυρήνα εξετάζοντας πώς συμπεριφέρονται τα κύματα από μεγάλους σεισμούς που κάνουν ping σε αυτήν την περιοχή.
Οι διακυμάνσεις μεταξύ κυμάτων παρόμοιας ισχύος που πέρασαν από τον πυρήνα σε διαφορετικούς χρόνους επέτρεψαν στους επιστήμονες να μετρήσουν τις αλλαγές στη θέση του εσωτερικού πυρήνα και να υπολογίσουν το spin του.
“Η διαφορική περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα προτάθηκε ως φαινόμενο τις δεκαετίες του 1970 και του ’80, αλλά μόλις τη δεκαετία του ’90 δημοσιεύθηκαν τα πρώτα σεισμολογικά στοιχεία”, δήλωσε η Dr. Lauren Waszek, ανώτερη λέκτορας φυσικών επιστημών στο ames Cook University in Australia.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαφωνούσαν για το πώς να ερμηνεύσουν αυτά τα ευρήματα, “κυρίως λόγω της πρόκλησης λεπτομερών παρατηρήσεων του εσωτερικού πυρήνα, λόγω της απομακρυσμένης του απόστασης και των περιορισμένων διαθέσιμων δεδομένων“, ανέφερε η Waszek.
Σαν αποτέλεσμα, “οι μελέτες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες διαφωνούν για τον ρυθμό περιστροφής, καθώς και την κατεύθυνσή του πυρήνα σε σχέση με τον μανδύα”. Κάποιες αναλύσεις μάλιστα ανέφεραν ότι ο πυρήνας δεν περιστρεφόταν καθόλου.
Ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο που προτάθηκε το 2023 περιέγραψε έναν εσωτερικό πυρήνα που στο παρελθόν περιστρεφόταν πιο γρήγορα από την ίδια τη Γη, αλλά τώρα περιστρεφόταν πιο αργά.
Για ένα διάστημα, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η περιστροφή του πυρήνα ταίριαζε με την περιστροφή της Γης. Στη συνέχεια επιβραδύνθηκε, έως ότου ο πυρήνας άρχισε να κινείται προς τα πίσω σε σχέση με τα υγρά στρώματα γύρω του.
Εκείνη την εποχή, ορισμένοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι χρειάζονταν περισσότερα δεδομένα για να υποστηριχθεί αυτό το συμπέρασμα αλλά τώρα μια άλλη ομάδα επιστημόνων κατάφερε να παραδώσει νέα στοιχεία για αυτήν την υπόθεση, που αφορούν τον ρυθμό περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου στο περιοδικό Nature όχι μόνο επιβεβαιώνει την επιβράδυνση του πυρήνα, αλλά υποστηρίζει την πρόταση του 2023 ότι αυτή η βασική επιβράδυνση είναι μέρος ενός μοτίβου επιβράδυνσης και επιτάχυνσης που υπάρχει για δεκαετίες. Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι αλλαγές στην ταχύτητα περιστροφής ακολουθούν έναν κύκλο 70 ετών, όπως ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. John Vidale, Καθηγητής Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια Dornsife College of Letters, Arts and Sciences.
https://doi.org/10.1038/s41586-024-07536-4