Ransomware: Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική

Η Europol κατέταξε πρόσφατα το ransomware σαν “την πιο σημαντική απειλή κακόβουλου λογισμικού.” Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Αν δούμε ρεαλιστικά τα στοιχεία το ransomware φαίνεται να είναι ένα περιθωριακός κίνδυνος.

Παρά το χάος που προκάλεσαν οι πρόσφατες επιθέσεις με το WannaCry και το NotPetya, αυτά τα προγράμματα κρυπτογράφησης αρχείων είναι μέρος μιας οικογένειας κακόβουλου λογισμικού που σε παγκόσμιο επίπεδο αποτέλεσε λιγότερο από το ένα τοις εκατό των 600 εκατομμυρίων μοναδικών κακόβουλων προγραμμάτων που κυκλοφόρησαν για την πλατφόρμα των Windows το 2016.ransomware

Το AV-Test υποστηρίζει (PDF) ότι το 2016 ονομάστηκε λανθασμένα “η χρονιά του ransomware” και ότι κέρδισε τον τίτλο αυτό λόγω των ζημιών που προκάλεσε και του τρόπου δράσης του κακόβουλου λογισμικού, που στοχεύει οργανισμούς ή μπορεί να εξαπλωθεί και αδιακρίτως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η τέταρτη πιο διαδεδομένη οικογένεια κακόβουλων προγραμμάτων το 2016 ήταν το ransomware κρυπτογράφησης αρχείων Virlock. Όπως αναφέρει η Microsoft σε μια πρόσφατη έκθεση της, γύρω στο μισό δισεκατομμύριο emails με ransomware αποστέλλονται σε συστήματα με Windows κάθε τρίμηνο.

Το μερίδιο των τραπεζικών trojans φτάνει το 2,74% του συνόλου του κακόβουλου λογισμικού, αλλά οι ζημιές που προκάλεσε είναι πολύ δύσκολο να καταγραφούν, λόγω της φύσης τους: για παράδειγμα, οι επιθέσεις στο τραπεζικό δίκτυο SWIFT.

Συνολικά, σημειώθηκε μείωση κατά 15% στο νέο κακόβουλο λογισμικό που αναπτύχθηκε για τα Windows το 2016 σε σύγκριση με το 2015, γεγονός που υποδηλώνει μια κάποια επιβράδυνση των νέων απειλών. Τα κακόβουλα προγράμματα των Windows αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των κακόβουλων προγραμμάτων από τα 640 εκατομμύρια δείγματα που έχει συλλέξει η AV-Test. Το κακόβουλο λογισμικό για Android ανέρχεται στο 5,6%.

Οι απειλές για τα συστήματα Linux, όπως το κακόβουλο λογισμικό Mirai, αυξήθηκαν κατά 300% το 2016, ενώ το κακόβουλο λογισμικό για macOS αυξήθηκε κατά 370%, από 819 διαφορετικές απειλές κακόβουλου λογισμικού σε 3.033. Οι περισσότερες από αυτές τις απειλές για macOS θεωρούνται “δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό”

Ο αριθμός των νέων κακόβουλων εφαρμογών για το Android το 2016 έφτασε τα τέσσερα εκατομμύρια, ή διπλασιάστηκε από το 2015. Οι περισσότερες από αυτές τις απειλές είναι εφαρμογές trojan.

Το Ransomware για το Android παρέμεινε δευτερεύουσα απειλή στο 0,22% του συνόλου των κακόβουλων προγραμμάτων για Android που ανήλθαν σε 8.822, σε σύγκριση με 12.521 που υπήρχαν πέρυσι.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).