Το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Ιαπωνίας από το National Institute of Information and Communications Technology (σε συνεργασία με το Aston Institute of Photonic Technologies και τη Nokia Bell) σημείωσε ρεκόρ μεταφοράς δεδομένων στα 402 terabit ανά δευτερόλεπτο, με καλώδια οπτικών ινών που διατίθενται στο εμπόριο.
Το NICT (National Institute of Information and Communications Technology) και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να μεταδώσουν σήματα μέσω 1.505 καναλιών πάνω από 50 km καλωδίου οπτικών ινών για αυτό το πείραμα. Χρησιμοποίησαν έξι τύπους ενισχυτών και έναν ισοσταθμιστή οπτικού σήματος που αγγίζει το αχρησιμοποίητο εύρος ζώνης 37 THz για να ενεργοποιήσει την ταχύτητα μεταφοράς 402 Tb/s.
Χρησιμοποιήθηκαν οπτικοί ενισχυτές ημιαγωγών και ενισχυτές Raman, οι οποίοι πέτυχαν ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 256 Tb/s μέσω σχεδόν 20 THz. Χρησιμοποιήθηκαν και άλλοι ενισχυτές για αυτήν την δοκιμή που παρείχαν αθροιστικό εύρος ζώνης 25 THz για ρυθμό μετάδοσης δεδομένων έως και 119 Tb/s.
Ως αποτέλεσμα, το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ξεπέρασε την προηγούμενη χωρητικότητα ρυθμού δεδομένων κατά περισσότερο από 25 τοις εκατό και αύξησε το εύρος ζώνης μετάδοσης κατά 35 τοις εκατό.
“Αυτό έγινε εφικτό με τη διαθέσιμη τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου…” αναφέρει το Tom’s Hardware.
“Με πιθανές ταχύτητες πέρα από το 5G που μπορούν να επιτευχθούν μέσω εμπορικά διαθέσιμων καλωδίων, πιθανότατα θα δούμε μια νέα γενιά υπηρεσιών Διαδικτύου”.