Οι επιστήμονες δημιούργησαν robot που μπορούν να αλλάξουν σχήμα από στερεή σε υγρή κατάσταση. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν εντυπωσιακά πράγματα όπως άλματα, να σκαρφαλώνουν ή ακόμη και να το σκάνε από ένα κλουβί με τρόπο που θυμίζει τα ρομπότ T-1000 του Terminator.
Το σχήμα και οι κινήσεις των robot ελέγχονται από μαγνητικά πεδία, μια προσέγγιση που μπορεί να οδηγήσει σε νέες βιοϊατρικές και μηχανολογικές τεχνολογίες, όπως η στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων, η συναρμολόγηση κυκλωμάτων και πολλά άλλα.
Τα “μαλακά” robot είναι πολύ πιο εύπλαστα από τα αντίστοιχά τους σκληρά, αλλά δεν είναι τόσο δυνατά, γρήγορα ή εύκολα ελεγχόμενα όσο οι συμπαγείς μηχανές. Τώρα όμως μια διεθνής ομάδα μηχανικών έχει αναπτύξει ένα υλικό κατασκευασμένο από μέταλλο γάλλιο που είναι ενσωματωμένο με μικροσκοπικά μαγνητικά μικροσωματίδια.
Αυτή η “ύλη μεταβατικής μαγνητοδραστικής φάσης” (MPTM από το magnetoactive phase transitional matter) συνδυάζει μοναδικά την υψηλή μηχανική αντοχή, την ικανότητα φορτίου και τη γρήγορη ταχύτητα μετακίνησης της στερεάς φάσης με μια “εξαιρετική μορφολογική προσαρμοστικότητα (επιμήκυνση, διάσπαση και συγχώνευση) στην υγρή φάση”, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Matter.
“Επιστήμονες εργάζονται σε αυτά τα μικρής κλίμακας robot και μηχανές με μαγνητική απόκριση εδώ και αρκετό καιρό”, δήλωσε ο Carmel Majidi, επικεφαλής του εργαστηρίου Soft Machines στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και συγγραφέας της νέας μελέτης, στο Motherboard.
“Παράλληλα με αυτό, η ομάδα μου πρωτοπορεί σε πολλές τεχνικές χρησιμοποιώντας υγρά μέταλλα – μέταλλα όπως το γάλλιο που έχουν πολύ χαμηλό σημείο τήξης.”
“Αυτή είναι μια από τις προσπάθειες συγχώνευσης αυτών των δύο προσεγγίσεων” και “να δούμε τι συμβαίνει όταν τις συνδυάζουμε μεταξύ τους. Η ελπίδα ήταν για ένα σενάριο “καλύτερου και των δύο κόσμων” όπου θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα και τις ικανότητες αλλαγής φάσης του μεταλλικού γαλλίου με τη μαγνητική απόκριση συστημάτων μαγνητικών μικροσωματιδίων”.