Rule 41: Την περασμένη εβδομάδα, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ron Wyden πήρε το λόγο στην Γερουσία για να εξηγήσει γιατί θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο Stopping Mass Hacking Act.
Το νομοσχέδιο, αποτελείται από λίγες φράσεις, και έχει σαν στόχο να αποτρέψει την αποδοχή των τροποποιήσεων που έρχονται με το άρθρο 41 (Rule 41) της ποινικής δικονομίας που έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών νωρίτερα αυτό το χρόνο.
Τι είναι όμως το άρθρο 41, και για ποιες αλλαγές μιλάμε;
Το Άρθρο 41 της ποινικής δικονομίας των ΗΠΑ, ορίζει, μεταξύ άλλων, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι δικαστές, για την παροχή ενταλμάτων για έρευνες και κατασχέσεις στο διαδίκτυο.
«Αυτή τη στιγμή, το άρθρο 41 επιτρέπει μόνο στους ομοσπονδιακούς δικαστές να εκδώσουν εντάλματα για τη διεξαγωγή ερευνών μόνο στην δικαστική περιφέρεια όπου βρίσκεται ο κάθε δικαστής,” αναφέρει η EFF.
“Το νέο άρθρο 41 θα μπορούσε για πρώτη φορά να δώσει την έγκριση σε δικαστές να εκδίδουν εντάλματα όταν τεχνολογικά μέσα, όπως το Tor ή τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), αποκρύπτουν τη θέση ενός υπολογιστή. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα εγκρίνονται εντάλματα για απομακρυσμένη πρόσβαση, αναζήτηση, κατάσχεση, ή και αντιγραφής δεδομένων από υπολογιστές, που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο.”
Εκτός από αυτό, ο νόμος μπορεί να δώσει επίσης σε “ένα δικαστή την εξουσία να εκδίδει ενιαία εντάλματα που θα δίνουν την δικαιοδοσία για την έρευνα πολλών, πιθανώς χιλιάδων ή εκατομμυρίων συσκευών” ανέφερε ο γερουσιαστής Wyden.
Οι τροποποιήσεις του Rule 41 θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2016, εάν φυσικά το Κογκρέσο δεν κάνει κάτι για να το σταματήσει.
Ποιος είναι κατά των αλλαγών;
Οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με αυτά που πρεσβεύουν η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, Το Electronic Frontier Foundation, το Tor project, το Privacy International, ερευνητές ασφαλείας, και ορισμένοι διακομματικοί γερουσιαστές των ΗΠΑ. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αντιδρούν και αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία που έχει σαν στόχο την κινητοποίηση της κοινής γνώμης για να ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο.
Ο Wyden και ερευνητές ασφαλείας όπως τους Matt Blaze και Susan Landau ήταν από τους πρώτους που δήλωσαν την αντίθεσή τους στο Wired, επικαλούμενοι τις ανησυχίες που έχουν για τις επερχόμενες αλλαγές.