Ερευνητές από το AI Centre της Samsung που βρίσκεται στη Μόσχα δημιούργησαν ένα νέο σύστημα που μπορεί να μετασχηματίσει εικόνες προσώπου σε βιντεοταινίες με εκφράσεις ομιλίας.
Σύμφωνα με μια μελέτη, το σύστημα δημιουργεί ρεαλιστικά εικονικά ομιλούμενα πρόσωπα μέσω μιας εφαρμογής που επεξεργάζεται το πρόσωπο του προσώπου στόχου από μια ακίνητη φωτογραφία. Η AI εφαρμογή μπορεί να ελέγξει τον τρόπο που κινείται ένα πρόσωπο για να εμφανίζει ρεαλιστικά αποτελέσματα.
“Η ικανότητα αυτή θα έχει πρακτικές εφαρμογές στην τηλεπαρακολούθηση, σε κάποια τηλεδιάσκεψης, σε παιχνίδια με πολλούς παίχτες καθώς και στην βιομηχανία των ειδικών εφέ”, ανέφερε η Samsung.
Η τεχνολογία “deepfake” δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το νέο σύστημα της Samsung δεν χρησιμοποιεί 3D μοντέλα και απαιτεί μόνο μία φωτογραφία προσώπου για να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο προσώπου που κινείται και μιλάει.
Αν η εφαρμογή είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει 32 εικόνες για να δημιουργήσει ένα μοντέλο, θα μπορεί να “επιτύχει [ένα] τέλειο ρεαλισμό και μια πάρα πολύ καλή εξατομίκευση”, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η δυνατότητα δημιουργίας ενός βίντεο “deepfake” με περιορισμένο αριθμό λήψεων οφείλεται στο ότι το σύστημα διαθέτει μια μεγάλη βάση δεδομένων από βίντεο προσώπων που μιλάνε, σύμφωνα με τη Samsung. Χρησιμοποιώντας αυτή την τράπεζα δεδομένων, σε συνδυασμό με τις εικόνες των προσώπων στόχων, το σύστημα είναι σε θέση να δημιουργήσει διάφορα ρεαλιστικά μοντέλα του ίδιου προσώπου.
Τα λεγόμενα “deepfake” βίντεο αποτελούν σήμερα μια σημαντική ανησυχία για τους νομοθέτες των ΗΠΑ, οι οποίοι ανησυχούν ότι το AI που διαχειρίζεται βίντεο ανθρώπων θα μπορεί να δημιουργήσει σκηνές που θα λέγονται πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί, ανάλογα με το κέφι του δημιουργού.
Φανταστείτε τι εφαρμογές μπορεί να έχει η νέα AI τεχνολογία, στην περίπτωση των fake news.
_____________
- Acer notebooks Nitro 5 & Swift 3 με AMD Ryzen Mobile 2ης γενιάς
- Laptop εναντίον desktop. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, και ποιο να αγοράσετε
- Τρόπος αναβάθμισης των Windows 10 με USB, DVD ή τοπικά μέσα