Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος εταιρειών συνδρομητικών δορυφορικών καναλιών και συνελήφθησαν δύο ημεδαποί
Οι συλληφθέντες διέθεταν προς πώληση δορυφορικούς δέκτες, οι οποίοι είχαν προφορτωθεί με παράνομο λογισμικό, ώστε ο κάθε δέκτης να συνδέεται μέσω διαδικτύου σε συγκεκριμένο κεντρικό υπολογιστικό σύστημα (server), με σκοπό τη θέαση συνδρομητικών καναλιών από χιλιάδες παράνομους χρήστες, χωρίς την καταβολή της προβλεπόμενης μηνιαίας συνδρομής
Παράλληλα, διερευνάται το ύψος της φοροδιαφυγής από αυτή την παράνομη δραστηριότητα, που σύμφωνα με εκτίμηση της μίας εκ των εταιρειών ανέρχεται σε 17.000.000 ευρώ
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε άλλη μια σημαντική υπόθεση, που αφορά σε απάτη κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών, μέσω διαδικτύου, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 49 και 28 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με εγκληματική ομάδα, που διέθετε προς πώληση σε τουριστικές περιοχές, δορυφορικούς δέκτες-αποκωδικοποιητές, οι οποίοι είχαν προφορτωθεί με παράνομο λογισμικό (IP TV).
Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε παράνομος χρήστης αυτού του δέκτη συνδεόταν μέσω διαδικτύου σε συγκεκριμένο κεντρικό σύστημα (server), το οποίο βρισκόταν στο εξωτερικό, με σκοπό την θέαση «ψηφιακού μπουκέτου» συνδρομητικών καναλιών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Παράλληλα, κατατέθηκαν σχετικές μηνύσεις στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από δύο εταιρείες συνδρομητικών δορυφορικών καναλιών, κατά παντός υπευθύνου.
Μετά από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβη πρωινές ώρες της 23-07-2015 σε περιοχή της Χαλκιδικής και διενήργησε νομότυπη έρευνα σε κατάστημα, που διατηρεί ο 49χρονος συλληφθείς και στο οποίο ο 28χρονος συλληφθείς εργαζόταν ως τεχνικός.
Στο χώρο αποθήκευσης του οχήματος του 49χρονου βρέθηκαν δύο (2) διαδικτυακοί δορυφορικοί δέκτες, οι οποίοι ήταν παρανόμως τροποποιημένοι και προγραμματισμένοι, για να επιτυγχάνουν μέσω του διαδικτύου τη θέαση των συνδρομητικών καναλιών, χωρίς να πληρώνεται η νόμιμη συνδρομή στις εταιρείες. Επιπρόσθετα, στο χώρο του καταστήματος βρέθηκε ένας ακόμα διαδικτυακός δορυφορικός δέκτης, παρανόμως τροποποιημένος και προγραμματισμένος.
Επίσης, κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πέντε (5) εξωτερικά μέσα αποθήκευσης τύπου USB και τέσσερις (4) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις και για τη διερεύνηση του πελατολογίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται στον αριθμό των 22.000 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς για και να καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός της οικονομικής ζημίας τόσο των συνδρομητικών εταιρειών, όσο και του Ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα, διερευνάται και το ύψος της φοροδιαφυγής από την ως άνω παράνομη δραστηριότητα, όπου σύμφωνα με εκτίμηση της μίας εκ των εταιρειών ανέρχεται σε 17.000.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.