Sextortion : Με εκβιάζουν! Τι να κάνω;

Τι είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber bulling), τι είναι ο σεξουαλικός εκβιασμός (Sextortion) και τι πρέπει να κάνετε αν πέσετε θύματα.

sextortion

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (ή διαδικτυακός εκφοβισμός – “cyber bullying“), το Sextortion και οι ηλεκτρονικές απάτες πλέον έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Και δυστυχώς χτυπάει περισσότερο την νεολαία που λόγω νεότητας έχει πίστη στους ανθρώπους και απονήρευτη σκέψη.

Προστατέψτε τα παιδιά σας και ενημερωθείτε και εσείς για το αυτόν τον τρόπο ηλεκτρονικού εκβιασμού παιδιών, εφήβων αλλά ακόμα και ενηλίκων.

Το 2017 πραγματοποιήθηκε μία Πανευρωπαϊκή εκστρατεία της Europol, με σύνθημα «Say No!» (Πείτε Όχι!) και είχε σκοπό να ενημερώσει για τον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό των θυμάτων, μέσω του Internet ο οποίος ξεκινάει συνήθως από τα Social Media.

Η Ελληνική αστυνομία είχε εκδώσει τότε ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο, μία πραγματικά εξαιρετική δουλειά που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την πραγματικότητα:

Τι είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber bulling).

Όλοι γνωρίζουμε πλέον τι είναι το bulling. Δυστυχώς έχουμε αρκετά τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα και συνήθως μαθαίνουμε μόνο αυτά που έχουν άσχημο αποτέλεσμα. Αντίστοιχος είναι και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός.

Ο όρος διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από ομηλίκους τους.

Στον διαδικτυακό εκφοβισμό παρατηρείται η συμμετοχή συνομήλικων και από τις δυο πλευρές, ή τουλάχιστον η συμμετοχή ενός ενήλικα υποκινούμενη από κάποιον ανήλικο εναντίον άλλου ανηλίκου. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί εμπλοκή ενηλίκου χρησιμοποιούνται οι οροί “διαδικτυακή παρενόχληση” (Cyber-Harassement) είτε η “διαδικτυακή παρακολούθηση” (Cyber-Stalking). Όταν υπάρχει και σεξουαλικό κίνητρο τότε μιλάμε για σεξουαλικό εκβιασμό (sextortion).

Τί είναι ο σεξουαλικός εκβιασμός (sextortion);

Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός μέσω διαδικτύου, ο οποίος ονομάζεται «sextortion», μπορεί να προσδιοριστεί ως εξής:
Οι δράστες μέσω του διαδικτύου και κυρίως μέσω των Social Media ή μέσω δικτύων Gaming, προσεγγίζουν τα θύματα τους, παριστάνοντας συνομήλικους του ιδίου ή του αντιθέτου φύλου.

Αφού συνομιλήσουν μαζί τους, μέσω των δικτύων αυτών τους αποσπούν προσωπικά στοιχεία, συνήθως αρκετά αποκαλυπτικά. Αφού δηλαδή αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων, τους ζητούν φωτογραφίες ή και βίντεο, δήθεν για την προσωπική τους χρήση ή για επαγγελματικούς σκοπούς (π.χ. μόντελινγκ).

Η ζήτηση γίνεται σταδιακά, βήμα – βήμα, και το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουν επιπλέον φωτογραφίες με ευαίσθητο προσωπικό περιεχόμενο (ημίγυμνες φωτογραφίες ή βίντεο). Αν τα παιδιά δώσουν το περιεχόμενο αυτό, τότε οι εγκληματίες αποκαλύπτουν τον πραγματικό σκοπό τους εκβιάζοντας τα θύματα με αλλεπάλληλες οικονομικές ή σεξουαλικές απαιτήσεις.

Έχοντας μάλιστα γίνει διαδικτυακοί “φίλοι” γνωρίζουν  τους φίλους των θυμάτων στα social media, τους συγγενείς τους και ένα σωρό άλλες πληροφορίες για το ποιοι είστε και που θα μοιράσουν το αποκαλυπτικό υλικό αν δεν ενδώσετε στις απαιτήσεις τους.

Η διαφορά εδώ με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό είναι η ύπαρξη ενήλικα που λειτουργεί για λογαριασμό του. Εδώ ο εκβιαστής είναι μεγαλύτερης ηλικίας από το θύμα και παριστάνει στο συνομήλικο. Βέβαια στην Ελληνική κοινωνία έχουν παρουσιαστεί και κάποια περιστατικά με ανήλικους και από τις δύο πλευρές, ή ακόμα και περιστατικά με τους δύο πλευρές να είναι ενήλικες, αλλά δεν είναι ο κανόνας.

Δείτε παρακάτω άλλο ένα βίντεο όπου γίνεται σεξουαλικός εκβιασμός:

Βασικές συμβουλές προστασίας

Οι συνέπειες του ηλεκτρονικού εκβιασμού είναι τραγικές για το θύμα, κυρίως όμως σε ψυχολογικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να κοινοποιήσουμε σε όλους τους γνωστούς μας τους τρόπους αποφυγής και προφύλαξης από τέτοιες ενέργειες. Και κυρίως στα παιδιά μας.

Για να μην πέσετε θύματα ηλεκτρονικού εκβιασμού ή ηλεκτρονικής απάτης έχετε πάντα κατά νου τα παρακάτω:

  • Δεν δίνουμε προσωπικά στοιχεία σε αγνώστους
  • Δεν αποστέλλουμε φωτογραφικό υλικό και βίντεο σε αγνώστους
  • Δεν ξεκινάμε συνομιλία με αγνώστους!
  • Δεν αποκαλύπτουμε μέρη του σώματος μας σε αγνώστους, τα οποία μπορεί να τα βιντεοσκοπήσουν και να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό!
  • Δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες και βίντεο στα Social Media, ούτε σε ιστότοπους που δεν γνωρίζουμε
  • Δεν ανοίγουμε αρχεία και links τα οποία μας στέλνονται από αγνώστους ή που δεν τα έχουμε ζητήσει
  • Θωρακίζουμε το προφίλ μας στα Social Media ώστε να είναι προσβάσιμα τα στοιχεία μας μόνο σε γνωστούς μας
  • Δεν απαντάμε σε ανώνυμα αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε
  • Καλύπτουμε ή απενεργοποιούμε τις κάμερες των ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά, laptop), όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
  • Δεν δίνουμε, ούτε αφήνουμε να μας τραβήξουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βίντεο, οι φίλοι μας, οι γνωστοί μας, ο/η σύντροφός μας.

Τι κάνουμε αν πέσαμε ήδη θύμα

  • Δεν πληρώνουμε και δεν ενδίδουμε στα αιτήματα του εκβιαστή, αλλά ενημερώνουμε τις αρχές ή κάποια συμβουλευτική υπηρεσία (όπως Το Χαμόγελο Του Παιδιού)  που ασχολείται με ανήλικες και ζητάμε συμβουλές
  • Δεν ντρεπόμαστε να αποκαλύψουμε το περιεχόμενο των συνομιλιών και αναφέρουμε όλη την αλήθεια καθώς τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα.

Καθημερινά οι αρχές του ηλεκτρονικού εγκλήματος αποκαλύπτουν νέα κυκλώματα Sextortion τα οποία είναι πολύ οργανωμένα και αποσπούν τεράστια ποσά από τους εκβιασμούς. Μάλιστα έχουν καταγραφεί μέχρι και αυτοκτονίες από θύματα του Sextortion.

Μην αψηφάτε τον κίνδυνο, μην νομίζετε ότι θα σας αφήσουν ήσυχους. Δεν θα το κάνουν ποτέ! Καταγγείλετέ τους για να τελειώσουν τα βάσανά σας. Αν τους αφήσετε τα πράγματα θα πάρουν πολύ άσχημη τροπή.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).