Αναρωτηθήκατε ποτέ αν το τηλέφωνό σας ακούει τις συνομιλίες σας; Εντοπίσατε εξατομικευμένες διαφημίσεις για τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες ή αντικείμενα που θέλετε αλλά δεν έχετε αναζητήσει;
Table of Contents
Τι συμβαίνει;
Παρακάτω θα δούμε τα στοιχεία και θα προσπαθήσουμε να δούμε τι συμβαίνει. Σας ακούει το τηλέφωνό σας για να σερβίρει διαφημίσεις ή είναι απλώς μια σύμπτωση;
Υπάρχουν αναφορές σε όλο το web που ισχυρίζονται ότι κάτι συμβαίνει με τα smartphone.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα μικρόφωνα των smartphone χρησιμοποιούνται για να καταγράφουν αυτά που λένε, και οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται για την καλύτερη στόχευση εξατομικευμένων διαφημίσεων της Google σε διάφορους ιστότοπους αλλά και στο Facebook.
Ακούγεται απίθανο, αλλά υπάρχουν περιστατικά που είναι πολύ ύποπτα. Στο BBC Η Zoe Kleinman αναφέρει μια πολύ περίπτωση “σύμπτωση” όταν έμαθε για τον θάνατο μιας φίλης της και ανακάλυψε ότι το όνομα της φίλης της, το ατύχημα, η τοποθεσία και το έτος ήταν στο πλαίσιο αναζήτησης Google στο τηλέφωνό της.
Οι χρήστες του Reddit πιστεύουν ότι τα τηλέφωνά τους ακούνε
Διάφορα νήματα του Reddit σχετικά με το θέμα παρέχουν μεμονωμένες εμπειρίες, όπως αυτή του BasedBrexitBroker:
“Τις προάλλες πήγα σε ένα μεξικάνικο μπαρ Paisa. Μέσα όλοι μιλούσαν ισπανικά και έπαιζε ένα συγκρότημα mariachi. Για 48 ώρες μετά από αυτό όλες οι διαφημίσεις μου στο instagram, το soundcloud και το twitter ήταν στα ισπανικά.”
Άλλο ένα, από τον Redditor karlrocks23:
“Μιλούσαμε και της έλεγα για ένα νέο κατάστημα Nespresso που άνοιξε στην πόλη και πόσο όμορφα σχεδιασμένο ήταν. Δεν μου αρέσει τόσο ο καφές και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ Nespresso. Είναι η μόνη φορά που θυμάμαι να έχω μιλήσει για Nespresso με κάποιον άλλο και σίγουρα δεν το έχω ψάξει ποτέ στην Google.
Την επόμενη μέρα, όλες οι διαφημίσεις μου στο chrome αφορούσαν το Nespresso. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την εμφάνιση διαφημίσεων που σχετίζονται με πράγματα που έψαξα. Αλλά το ένιωσα κάπως επεμβατικό να χρησιμοποιούνται ιδιωτικές συνομιλίες σαν μέσο για τη στόχευση διαφημίσεων”.
Υπάρχουν πολλές παρόμοιες ιστορίες στο Reddit και όχι μόνο. Ελέγξτε αυτόν τον λογαριασμό ενός χρήστη που καταγράφει διαφημίσεις της Google για όλα όσα συζήτησε με τη σύζυγό του.
Το Smartphone μου με ακούει πραγματικά για να σερβίρει διαφημίσεις;
Η Google δεν αναφέρει κάτι συγκεκριμένο. Ωστόσο, η δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας για τη στόχευση πελατών με βάση τις συνομιλίες τους είναι ανησυχητική. Συχνά, τα δεδομένα που καταγράφονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ταυτοποίησή σας.
Το 2019, 1000 ηχογραφήσεις που συγκεντρώθηκαν από το Google Assistant διέρρευσαν στο βελγικό VRT News. Οι ηχογραφήσεις (πολλές από τις οποίες έχουν συλλεχθεί από τηλέφωνα Android) περιλάμβαναν αρκετές πληροφορίες για την αναγνώριση των κατόχων της συσκευής.
Η Google αντέδρασε σε αυτή την είδηση δηλώνοντας: “Τα αποσπάσματα ήχου δεν σχετίζονται με τους λογαριασμούς των χρηστών”. Αλλά όπως επεσήμανε το VRT, δεν χρειάζεται να σχετίζονται.
Φυσικά είναι δύσκολο να αποδειχθεί αν τα μικρόφωνα των smartphone συλλέγουν δεδομένα για να στοχεύσουν διαφημίσεις στους χρήστες. Όμως, γνωρίζουμε ήδη ότι τα τηλέφωνα και οι ψηφιακοί βοηθοί ακούν, κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει εταιρείες όπως τις Google, Amazon και Facebook.
Μπορείτε να αποδείξετε εάν μια εφαρμογή σας ακούει;
Θα μπορούσαν οι εφαρμογές να καταγράψουν δεδομένα ήχου χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο του smartphone σας; Για να το μάθουν, οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας Ken Munro και David Lodge από την Pen Test Partners ανέπτυξαν μια εφαρμογή. Στόχος τους ήταν να καταγράψουν όλα όσα λέγονταν κοντά σε ένα τηλέφωνο και να τα εμφανίσουν σε μια οθόνη.
Όπως εξήγησε ο Munro στο BBC, “Το μόνο που κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα λειτουργικότητα του Android. Το επιλέξαμε επειδή ήταν λίγο πιο εύκολο για εμάς.”
“Ζητήσαμε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το μικρόφωνο στο τηλέφωνο, και δημιουργήσαμε έναν διακομιστή ακρόασης στο Διαδίκτυο. Έτσι ό,τι άκουγε το μικρόφωνο σε αυτό το τηλέφωνο, όπου κι αν ήταν στον κόσμο, ερχόταν σε εμάς και μετά μπορούσαμε να στείλουμε πίσω προσαρμοσμένες διαφημίσεις.”
Ο David Lodge εξήγησε ότι ο κώδικας της “εφαρμογής” ήταν σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμος στο κεντρικό λειτουργικό σύστημα και ότι το πείραμα επιτεύχθηκε με ελάχιστη κατανάλωση μπαταρίας στη συσκευή.
Σας ακούνε τα τηλέφωνα; Οι εταιρείες λένε “όχι”
Η Google και το Facebook αρνήθηκαν ότι οι εφαρμογές τους μπορούν να χρησιμοποιούν τα μικρόφωνα των smartphone για τη συλλογή πληροφοριών με αυτόν τον τρόπο.
Το Facebook δήλωσε στο BBC ότι αποκλείει την διαφήμιση βάσει δεδομένων του μικροφώνου. Εν τω μεταξύ, η Google ισχυρίζεται “κατηγορηματικά” ότι δεν χρησιμοποιεί τέτοια δεδομένα ούτε τα μοιράζεται με τρίτα μέρη.
Επιπλέον, οι προγραμματιστές εφαρμογών πρέπει να συμμορφώνονται με την πολιτική προγραμματιστών της Google. Αυτό διασφαλίζει (;) ότι οι εφαρμογές δεν παραβιάζουν το απόρρητο χρησιμοποιώντας εγγραφές από το Google Assistant.
Γιατί λοιπόν βλέπουμε διαφημίσεις για πράγματα για τα οποία μιλάμε;
Ξέρουμε ότι η Google μας καταγράφει, όπως γνωρίζουμε ότι το κάνει και η Amazon, μέσω του Amazon Echo. Χρησιμοποιούνται όμως αυτές οι πληροφορίες για εμπορικούς σκοπούς;
Πιθανώς όχι (αν πιστέψουμε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες). Οι βελτιώσεις στο απόρρητο των φορητών συσκευών φαίνεται ότι έθεσαν τέλος σε αυτού του είδους την παραβίαση του απορρήτου. Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα για κινητά, μάλλον είστε ασφαλείς.
Λοιπόν, τι συμβαίνει; Πιθανώς πρόκειται για περιπτώσεις συνδεδεμένων προφίλ σε διάφορες συσκευές που συγχρονίζονται για να σας δείχνουν διαφημίσεις σχετικά με πράγματα που σας ενδιαφέρουν. Έτσι, αν και τα διαφημιστικά δεδομένα συλλέγονται από τα τηλέφωνα, δεν προέρχονται από τις φωνητικές συνομιλίες (αν πιστέψουμε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες).
Ό,τι κι αν πιστεύετε όμως, θα πρέπει να επιθεωρήσετε ξανά τα δικαιώματα της συσκευής σας για να βεβαιωθείτε ότι οι εφαρμογές δεν έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνό σας χωρίς κάποιον καλό λόγο.