Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιήσει με τις εταιρείες τεχνολογίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα “stress test” για να δει πώς χειρίζονται την παραπληροφόρηση ενόψει των εκλογών στη Γερμανία τον επόμενο μήνα.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προσκαλέσει εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των X, Meta, Snap, TikTok, Google, Microsoft και LinkedIn, σε μια συνάντηση στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ρωτήσουν τις εταιρείες για το πώς θα αντιδρούσαν σε διαφορετικά σενάρια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επερχόμενες εκλογές, από απομιμήσεις τεχνητής νοημοσύνης έως εκστρατείες παραπληροφόρησης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αυτό το stress test θα δείξει εάν οι εταιρείες τεχνολογίας συμμορφώνονται με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες να διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας και πρωτόκολλο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και του παράνομου περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.
Αυτή η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί ενόψει των πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην ευρύτερη ΕΕ, καθώς η Γερμανία είναι ένα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη.
Η ΕΕ θα εξετάσει προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας συμμορφώνονται με τον DSA (Digital Services Act) τώρα, αφού η Ρουμανία, μέλος της ένωσης, ακύρωσε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της πέρυσι μετά από στοιχεία για ρωσική παρέμβαση, η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να ενισχύθηκε από έναν αλγόριθμο του TikTok και την τεκμηρίωση 85.000 απόπειρων κυβερνοεπιθέσεων σε εκλογικούς ιστότοπους.
Ο Elon Musk και το Χ έχουν παίξει ήδη ρόλο σε αυτές τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία. Ο Musk πήρε πρόσφατα συνέντευξη από την Alice Weidel, ηγέτη του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD και υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές της Γερμανίας, στο X.
Αυτή η είδηση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο Πρόεδρος Donald Trump έβαλε στο στόχαστρο τον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αντιμετωπίζουν τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Google, Meta και Apple, δύο από τις οποίες έχουν προσκληθεί σε αυτό το stress test.
Μιλώντας στο World Economic Forum στο Davos, ο Donald Trump είπε ότι η ρύθμιση των τεχνολογικών εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ από τις αρχές της ΕΕ ήταν “μια μορφή φορολογίας”.