Σύλληψη υπόπτων στην Βρετανία για αυτοσχέδια κεραία κινητής τηλεφωνίας

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συνέλαβαν δύο ύποπτους με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσαν μια αυτοσχέδια κεραία κινητής τηλεφωνίας για την αποστολή χιλιάδων παραπλανητικών sms.

mobile tower

Ο ένας εξ αυτών ονομάζεται Huayong Xu, είναι 32 ετών, και σύμφωνα με την αστυνομία αυτή ήταν η πρώτη του είδους της πειρατεία στη Βρετανία, όπου ένας παράνομος ιστός κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή μηνυμάτων phishing.

Με τον τρόπο αυτό οι δράστες ήταν σε θέση να παρακάμψουν τα συστήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας που αποκλείουν τα ύποπτα μηνύματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ύποπτοι έστειλαν χιλιάδες μηνύματα παριστάνοντας τις τράπεζες και άλλους επίσημους οργανισμούς, σε όσους ήταν κοντά στην κεραία, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσουν τους παραλήπτες και αυτοί να κοινοποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Αυτού του είδους τα μηνύματα smishing (γνωστό και ως phishing μέσω SMS) καθίστανται δυνατά λόγω γνωστών ελλείψεων στα πρότυπα των κινητών επικοινωνιών, ιδιαίτερα της απαίτησης για τις κινητές συσκευές να πιστοποιούν την ταυτότητα τους στα δίκτυα, μοιράζοντας τη Διεθνή Ταυτότητα Συνδρομητή Κινητής Τηλεφωνίας (International Mobile Subscriber Identity = IMSI), ενώ δεν απαιτείται από τα δίκτυα να ελέγχουν αντίστοιχα την ταυτότητα τους.

Τα που συνδέονται σε έναν ψεύτικο σταθμό βάσης θα λάβουν σχεδόν αμέσως ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος. Η αστυνομία περιέγραψε τη συσκευή ως αυτοσχέδια, αλλά είναι αρκετά απλό να χρησιμοποιηθεί ένας τυπικός ραδιοφωνικός εξοπλισμός (αποκαλούμενος και ως IMSI-catcher), αν και η ισχύς της εκπομπής μπορεί να περιορίζεται σε άμεση γειτνίαση.

Η υπόθεση μπορεί να είναι η πρώτη που διώκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτού του είδους η εγκληματική δραστηριότητα που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ανατολική Ασία, εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να επεκτείνεται και στην Ευρώπη.

Το Υπουργείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών του Βιετνάμ εξέδωσε πέρυσι μια προ για ψεύτικους σταθμούς βάσης, μετά τη σύλληψη δύο ανδρών που χρησιμοποιούσαν έναν ραδιοπομποδέκτη για να συλλάβουν παρόμοια στοιχεία IMSI από κοντινά κινητά και στη συνέχεια να τους στείλουν απατηλά μηνύματα.

Η αστυνομία στη Γαλλία ανακάλυψε τον Δεκέμβριο 2022 έναν IMSI-catcher που χρησιμοποιούσε μια γυναίκα, με το οποίο έστελνε μηνύματα που ενθάρρυναν τους Παριζιάνους να μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία με έναν ψεύτικο ιστότοπο ασφάλισης υγείας. Η ίδια συμμορία έχει επίσης συνδεθεί με έναν άλλον IMSI-catcher που κυκλοφορούσε στην πόλη μέσα σε ένα παλιό ασθενοφόρο!.

Πέρυσι, η Αστυνομική Υπηρεσία Ασφαλείας της Νορβηγίας συνέλαβε έναν άνδρα από τη Μαλαισία, ο οποίος ήταν αρχικά ύποπτος για , αφού εντοπίστηκε με ένα IMSI-catcher να περιφέρεται κοντά σε διάφορες ευαίσθητες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Άμυνας. Ο άνδρας καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).