ΕΕ θα εγκρίνει νόμο για την παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης

Τα κράτη μέλη της ενέκριναν ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους στο της «εθνικής ασφάλειας».

spyware 2

Το Συμβούλιο δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για την Ελευθερία των Μέσων (EMFA από το European Media Freedom Act) που θα επεκτείνει τις εξουσίες παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης, επιτρέποντας μάλιστα και την τοποθέτηση στα τηλέφωνα δημοσιογράφων.

Ο αρχικός σκοπός του EMFA ήταν να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης. Η πράξη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, χαιρετίστηκε σαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γαλλία πρόσθεσε μια εξαίρεση στην απαγόρευση εγκατάστασης spyware κατά των δημοσιογράφων, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί για το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας.

Η εξαίρεση αυτή θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να χακάρουν τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων εάν υποψιάζονται ότι οι πηγές τους θα μπορούσαν να συνομιλούν με εγκληματίες που εμπλέκονται σε οτιδήποτε το κράτος αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί απειλή.

Ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, που κυμαίνονται από φόνο μέχρι κλοπή και μουσική πειρατεία, θα θεωρούνται πλέον μια νομική δικαιολογία για τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης στους δημοσιογράφους.

Οι υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου έχουν προειδοποιήσει ότι αυτές οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής θα μπορούσαν να “ανοίξουν την πόρτα σε κάθε είδους καταχρήσεις”.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία εκπροσωπεί περίπου 320.000 δημοσιογράφους από 45 χώρες, δήλωσε ότι “ενοχλήθηκε” από τα “επικίνδυνα κενά” στην πρόταση του Συμβουλίου.

“Δείχνει περιφρόνηση των αρχών της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης”, ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια νομοθεσία θα έθετε τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο.

Ο Christophe Deloire, γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έφτασε στο σημείο να πει ότι η προσθήκη μιας εξαίρεσης για την εθνική ασφάλεια στο EMFA είναι “κίνδυνος για τη δημοσιογραφία” και ότι “δηλητηριάζει αυτό τον νόμο εκ των έσω”.

Ένας εκς της Επιτροπής της ΕΕ είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι “δεν θα σχολιάσει κάθε βήμα της νομοθετικής ς”, όταν ρωτήθηκε για αν το spyware θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσιογράφων.

Η επιτροπή της ΕΕ θα μεταφέρει τώρα το νομοσχέδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συντάξουν το τελικό κείμενο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).