Τα rescue εργαλεία χρησιμοποιούνται ως η πρώτη ενέργεια για τον καθαρισμό μολυσμένων συστημάτων αμέσως μετά την διάγνωση μολυσματικού παράγοντα.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές antivirus προϊόντων έχουν αυτή την λειτουργία ενσωματωμένη στα προϊόντα τους, αλλά κάποιοι εξ αυτών προσφέρουν πιο εξειδικευμένα εργαλεία για την επισκευή κατεστραμμένων αρχείων, προσπαθώντας να επαναφέρουν το σύστημα σας σε ένα προγενέστερο σημείο εργασίας του.
Μόνο πέντε από αυτά τα εργαλεία είναι διαθέσιμα σήμερα στην αγορά ως δωρεάν. Είναι τα AVG Rescue CD, Avira ΕU-Clean, Bitdefender Rescue CD, ESET SysRescue και Kaspersky Virus Removal Tool.
Ερευνητές από το ινστιτούτο AV-TEST δοκίμασαν πέρυσι όλα αυτά τα εργαλεία μολύνοντας 53 υπολογιστές και στη συνέχεια τρέχοντας κάθε εργαλείο για να δούνε αν θα μπορούσε να καθαρίσει και να επαναφέρετε το σύστημα στην προηγούμενη κατάσταση λειτουργίας του.
Επειδή η δοκιμή επικεντρώθηκε στην ικανότητα του εργαλείου να επισκευάσει και να επαναφέρει τα συστήματα, χρησιμοποιήθηκε μόνο κακόβουλο λογισμικό που εντοπίστηκε από τους πέντε μεγάλους προμηθευτές λογισμικού αντιμετώπισης ιών.
Παραδόξως, ακόμη και αν επίσημα οι ερευνητές της AV ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν στις δοκιμές ανιχνεύσιμες παραλλαγές malware, μερικά από αυτά τα εργαλεία απέτυχαν να ανιχνεύσουν όλες τις απειλές κατά το χρόνο εκτέλεσης. Μόνο το εργαλείο Bitdefender ήταν σε θέση να εντοπίσει όλες τις απειλές και στη συνέχεια να τις απομακρύνει από τα συστήματα.
Παρ ‘όλα αυτά, νικητής σε συνολικό ποσοστό επισκευής των συστημάτων, σύμφωνα πάντα με το τεστ της AV-TEST, ήταν εργαλείο αφαίρεσης της Kaspersky. Στις δοκιμές αυτές η Kaspersky ανίχνευσε όλα τα κακόβουλα προγράμματα, απέτυχε να αφαιρέσει μόνο μια μόλυνση, αλλά καθάρισε όλα τα πρόσθετα (ακίνδυνα) άχρηστα αρχεία σε όλες τις περιπτώσεις, επισκευάζοντας συνολικά 52 από τα 53 δοκιμαζόμενα συστήματα.
Παρότι το εργαλείο Bitdefender Rescυe CD ανακάλυψε και απομάκρυνε όλους τους ιούς, άφησε καθαρά μόνο 21 από τα 53 συστήματα, αφήνοντας πίσω του πολλά άχρηστα αρχεία σε 32 υπολογιστές.
Προσθέτοντας όλα τα στατιστικά στοιχεία (δείτε παρακάτω), η τελική κατάταξη είναι Kaspersky Virus Removal Tool συνολικό ποσοστό επισκευής 98,7%, ακολουθούμενο από το Bitdefender Rescυe CD με 79,9%, το AVG Rescue CD με 78%, Avira EU-Cleaner με 64,8 %, και ESET SysRescυe με 64,2%.
Έτσι, εάν είστε πρόθυμοι να αποδεχθείτε ότι η Kaspersky έκανε τα στραβά μάτια σε ένα από τα 53 malware, το δωρεάν εργαλείο αφαίρεσης ιών της είναι ο νικητής αυτού του διαγωνισμού. Εάν είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε με άχρηστα αρχεία που θα παραμείνουν στο υπολογιστή σας, αλλά θέλετε να είστε 100% προστατευμένοι από ιούς το Bitdefender Rescυe CD είναι το εργαλείο για εσάς.