Threads στο Fediverse απειλή ή ευκαιρία;

Το Threads.net, της Meta, ο ανταγωνιστής του Twitter, κυκλοφόρησε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  “Σύντομα” (μέσα σε λίγους μήνες) ετοιμάζεται να συνεργαστεί με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες κοινωνικών μέσων (Fediverse) όπως το Mastodon, κάτι που δημιουργεί φόβους και αντιδράσεις.

broken chain

Αυτοί που βλέπουν τη θετική πλευρά, αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλαμβανομένων του Threads συνενωθούν τους επόμενους μήνες, αναφέρουν ότι θα  μπορούσαμε να έχουμε ένα πραγματικό ανταγωνιστικό περιβάλλον. (Γιατί ο Mark Elliot Zuckerberg θα επιτρέψει τον υγιή ανταγωνισμό….)

Η είσοδος στην ομοσπονδία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή Fediverse μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, σε βασικό επίπεδο, ένας χρήστης του threads.net θα μπορεί να ακολουθεί και να απαντά στο @[email protected]. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για τους χρήστες του Tumblr ή του Flickr, όταν εγγραφούν στο Fediverse.

Το να μπορείτε να εγγραφείτε στο Mastodon ή στο Tumblr και να συνομιλήσετε με τους χρήστες του Threads.net ακούγεται ήδη σαν μια πολύ μεγάλη βελτίωση στην τρέχουσα κατάσταση.

Ορισμένοι σχολιαστές όμως αντιδρούν και φαίνεται να έχουν δίκιο.

Το Fediverse είναι χτισμένο σε πρωτόκολλα και μορφές περιεχομένου που ονομάζονται “ActivityPub“. Αυτό επιτρέπει σε διαφορετικούς διακομιστές να δημοσιεύουν περιεχόμενο ο ένας στον άλλο. Ωστόσο, οι μορφές είναι επεκτάσιμες και μπορεί να προκύψουν προβλήματα συμβατότητας.

activitypub

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα – η οποία πιθανότατα θα είναι το Threads.net της Meta βραχυπρόθεσμα – θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την γνωστή στρατηγική “υιοθέτηση, επέκταση, σβήσιμο”.

Πρώτα επιλέγει να “υιοθετήσει” το νέο πρότυπο ActivityPub. Στη συνέχεια, μπορεί να επιλέξει να επεκτείνει τις λειτουργίες του με τρόπους που της ταιριάζουν, αλλά όχι σε άλλους.

Ή μπορεί να αποφασίσει να καταργήσει την υποστήριξη για πράγματα που κάνουν άλλες πλατφόρμες.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι η εμπειρία του χρήστη να φαίνεται πολύ καλύτερη στο Threads.net απ’ ό,τι αλλού.

Μόλις το ActivityPub αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα με αυτήν τη στρατηγική, η Meta ή μια άλλη μεγάλη, κυρίαρχη πλατφόρμα μπορεί να αποσύρει εντελώς τη χρήση του ActivityPub, αναγκάζοντας τους περισσότερους χρήστες να εγγραφούν στην υπηρεσία, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Για να παραμείνουν ειλικρινείς οι μεγάλες εταιρείες, οι αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει να έχουν εξουσίες για να επιμείνουν στα επίπεδα διαλειτουργικότητας αλλά και σε δυνατότητες όπως η μετεγκατάσταση λογαριασμών χρήστη.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Θα δούμε τις εφαρμογές της Meta να αναπτύσσονται επιθετικά και θα δημιουργήσουν “προεπιλεγμένους” servers. Μετά θα αρχίζουν να στριμώχνουν όλους τους άλλους. Για να μην αναφέρουμε όλες τις γελοιότητες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Γελάμε ίσως με αυτό τώρα, αλλά σε λίγους μήνες μπορεί να έχουμε διαχειριστές διακομιστών που επιβάλλουν το Meta TOS στους χρήστες τους από φόβο μήπως αποκοπούν από το μεγαλύτερο μέρος του Fediverse.

Το Fediverse θα πρέπει να ενωθεί εναντίον της Meta.

Το εργαλείο Google Chat κατέληξε να κυκλοφορεί με την κοινότητα XMPP. Το αρχικό τους σύστημα συνομιλιών ήταν ομοσπονδιακό (πριν την ομοσπονδία, αλλά η ιδέα ήταν ουσιαστικά η ίδια) και χρησιμοποιούσε τους διακομιστές XMPP του κόσμου. Μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων πριν από το hangouts σε όλο τον κόσμο μέσω XMPP.

Στη συνέχεια, όταν η Google έμεινε δυσαρεστημένη με το πώς κινούνταν τα πρότυπα XMPP. Αντικατέστησε λοιπόν ολόκληρο το πρωτόκολλό της και έκλεψε τη βάση χρηστών από την κοινότητα XMPP.

Η Meta προφανώς το κάνει όλο αυτό για να πάρει χρήστες από το κύμα εξόδου του Reddit, και του Twitter.

Φυσικά μπορούμε να υποθέσουμε ότι κι άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους εάν πετύχει το πείραμα Threads. Και όταν γίνει αυτό, θα έχουμε ξανά το Διαδίκτυο που γνωρίζουμε. Το Fediverse θα αρχίσει να απαρτίζεται από εταιρείες – φέουδα συλλογής δεδομένων που θα αποκόψουν όλους τους άλλους.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).