Trickbot Διεθνής επιχείρηση για την αναχαίτιση του botnet

Το κλέβει διαπιστευτήρια χρηστών ενώ, πρόσφατα, εξαπέλυσε ransomware. Η ESET Research συνέβαλε στην επιχείρηση με τεχνικές αναλύσεις.

Οι ερευνητές της ESET συμμετείχαν σε παγκόσμια επιχείρηση αναχαίτισης του Trickbot, του botnet που, από το 2016, έχει προσβάλλει πάνω από ένα εκατομμύριο υπολογιστές. Μαζί με τη Microsoft, το Black Lotus Labs Threat Research της Lumen, την NTT και άλλους, η επιχείρηση παρενέβει στο Trickbot καταστρέφοντας τους διακομιστές εντολών και ελέγχου.

Η ESET συνέβαλε στη συγκεκριμένη επιχείρηση παρέχοντας τεχνική ανάλυση, στατιστικά δεδομένα και γνωστά ονόματα και διευθύνσεις IP διακομιστών εντολών και ελέγχου.

Το Trickbot είναι γνωστό ότι κλέβει διαπιστευτήρια χρηστών από παραβιασμένους υπολογιστές ενώ, πιο πρόσφατα, έχει παρατηρηθεί ότι λειτουργεί ως μηχανισμός υλοποίησης σοβαρότερων επιθέσεων, όπως είναι οι επιθέσεις ransomware.

 

Η ESET Research παρακολουθεί τις δραστηριότητές του από τότε που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά, στα τέλη του 2016. Μόνο το 2020, η πλατφόρμα παρακολούθησης botnet της ESET ανέλυσε περισσότερα από 125.000 κακόβουλα δείγματα και κατέβασε και αποκρυπτογράφησε περισσότερα από 40.000 διαμόρφωσης που χρησιμοποιήθηκαν από τα διάφορα Trickbot modules, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους διαφορετικούς διακομιστές C&C που χρησιμοποιούνται από αυτό το botnet.

«Όσα χρόνια το παρακολουθούμε, οι παραβιάσεις από το Trickbot που έχουν καταγραφεί είναι συστηματικές, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα botnets εκεί έξω. Το Trickbot είναι μία από τις πιο διαδεδομένες οικογένειες malware και αποτελεί απειλή για τους χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως» εξηγεί ο Jean-Ian Boutin, Head of Threat Research της ESET.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει εξαπλωθεί με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι ότι το Trickbot προσβάλει συστήματα που έχουν ήδη παραβιαστεί από το , ένα άλλο γνωστό botnet. Στο παρελθόν, το κακόβουλο λογισμικό του Trickbot αξιοποιήθηκε από τους χειριστές του κυρίως ως τραπεζικό trojan, κλέβοντας διαπιστευτήρια χρηστών από online τραπεζικούς λογαριασμούς και προσπαθώντας να πραγματοποιήσει παράνομες μεταφορές χρημάτων.

Ανιχνεύσεις του Trickbot διεθνώς από το σύστημα ς της ESET από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2020

Ένα από τα παλαιότερα plugins που αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα, επιτρέπει στο Trickbot να χρησιμοποιεί web injects, μια τεχνική που επιτρέπει στο κακόβουλο λογισμικό να αλλάζει δυναμικά αυτό που βλέπει ο χρήστης ενός μολυσμένου συστήματος όταν επισκέπτεται συγκεκριμένα website.

«Μέσω της παρακολούθησης, συλλέξαμε δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά αρχεία διαμόρφωσης, γεγονός που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε σε ποια website στόχευαν οι χειριστές του Trickbot. Οι στοχευμένες διευθύνσεις URL ανήκουν κυρίως σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» προσθέτει ο Boutin.

«Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής είναι πολύ δύσκολη, καθώς διαθέτει διάφορους εναλλακτικούς μηχανισμούς και η διασύνδεσή της με άλλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου στο παρασκήνιο καθιστά τη συνολική λειτουργία της εξαιρετικά σύνθετη» καταλήγει ο Boutin.

Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το Trickbot, επισκεφθείτε το σχετικό “blogpost ” στο WeLiveSecurity με τίτλο “ESET takes part in global operation to disrupt Trickbot”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















newsbot

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).