Οι λεγόμενες “βόμβες του κυβερνοχώρου” ή “cyber bombs” που χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ σε στόχους του ISIS δεν φαίνεται να λειτουργούν τόσο καλά όσο ήλπιζαν.
Ο Υπουργός Άμυνας Ash Carter ήταν αυτός που επινόησε τον όρο “βόμβες του κυβερνοχώρου” σε συνέντευξή του στο NPR νωρίτερα αυτό το έτος, περιγράφοντας την επιθετική πολιτική του αμερικανικού στρατού εναντίον της ριζοσπαστικής τρομοκρατικής ομάδας.
Όμως μια νέα δημοσίευση της Washington Post αναφέρει ότι η μαχητική διαδικτυακή ομάδα των ΗΠΑ με τη “σοφιστικέ” χρήση της τεχνολογίας είναι δύσκολο να διαταράξει πράξεις και τη διάδοση της προπαγάνδας της ομάδας με ειδικά δημιουργημένο malware που σχεδιαστεί να στοχεύει υπολογιστές, κινητές συσκευές, και γενικότερα τις υποδομές του ISIS.
Το Πεντάγωνο νωρίτερα φέτος προχώρησε στη σχεδόν ανήκουστη αποκάλυψη ότι αναδιατάσσει τις κυβερνο-επίθέσεις του εναντίον του ισλαμικού κράτους (ISIS).
Ο Carter δεν ανέφερε ακριβώς πώς σχεδιάζει το Πεντάγωνο να επιτύχει τους στόχους του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί του αποθέματος των malware και των κυβερνο-όπλων που διαθέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Με αυτά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν να διακόψουν και να διαταράξουν συσκευές “διοίκησης και ελέγχου” της τρομοκρατικής ομάδας.
Αποδεικνύεται πολύ δύσκολο.
Η Washington Post ανέφερε σε δημοσίευμα της Παρασκευής ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής “μια πλήρη σουίτα malware και άλλων εργαλείων που είναι προσαρμοσμένα να επιτεθούν σε έναν αντίπαλο δραματικά διαφορετικό από τα έθνη-κράτη που δημιουργήθηκαν να πολεμήσουν”.
Η κατάσταση είναι δύσκολη, επειδή η ομάδα του ISIS δεν είναι μια κυβέρνηση ή ένα κανονικό έθνος-κράτος, το οποίο βασίζεται σε σταθερές και παραδοσιακές υποδομές, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Είναι αποκεντρωμένο και αλλάζει συνεχώς υποδομές. Έτσι κάθε κυβερνητική επίθεση των ΗΠΑ θα πρέπει να στοχεύει άτομα με κακόβουλο λογισμικό ή να χρησιμοποιεί εξοπλισμό παρεμβολών μεγάλου βεληνεκούς, κάτι το οποίο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό.
Αυτό σημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος αλλάζει συνεχώς servers και υποδομές για να “είναι ένα βήμα μπροστά από τις επιθέσεις“, αναφέρει η Washington Post.
Ο Αντιπτέραρχος Edward Cardon, του οποίου η δουλειά είναι να επιβλέπει το τμήμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) που είναι επιφορτισμένο με τη δημιουργία ψηφιακών όπλων, παραδέχεται ότι αυτός ο πόλεμος “δεν πρόκειται να κερδηθεί στον κυβερνοχώρο”.
Αυτή βέβαια είναι η πρώτη φορά που στρατιωτικοί των ΗΠΑ παραδέχονται ανοιχτά ότι χρησιμοποιούν κυβερνο-όπλα και τακτικές επίθεσης στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.