Χρησιμοποιώντας το Pathping στα Windows

Το Pathping είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο, ενσωματωμένο, βοηθητικό πρόγραμμα δικτύου των Windows, που σας επιτρέπει να ελέγξετε την απώλεια πακέτων σε μια διαδρομή προς κάποιον απομακρυσμένο κόμβο δικτύου.

pathping

Με το Pathping μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με την καθυστέρηση σε ένα δίκτυο και επίσης να καταλάβετε σε ποια στάδια της μετάδοσης των πακέτων, υπάρχουν απώλειες ή καθυστερήσεις. Το βοηθητικό pathping.exe έχει συμπεριληφθεί στα Windows από την εποχή των Windows NT / 2000 και μετά, και βρίσκεται στον κατάλογο System32. Σήμερα υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows 10 και Widows Server 2019.

Το βοηθητικό πρόγραμμα Pathping συνδυάζει τις δυνατότητες των δύο υπολοίπων τυπικών βοηθητικών προγραμμάτων δικτύου των Windows: των ping και tracert, και επίσης λειτουργεί με το πρωτόκολλο ICMP.

Το πρόγραμμα πραγματοποιεί πρώτα μια ανίχνευση διαδρομής προς έναν απομακρυσμένο κόμβο που θα του δηλώσετε (όπως το tracert) και στη συνέχεια διερευνά τον κόμβο προορισμού και όλους τους κόμβους διέλευσης χρησιμοποιώντας αιτήσεις echo ICMP όπως το ping. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες σε κάθε στάδιο της μετάδοσης πακέτων δικτύου μεταξύ του υπολογιστή σας και του απομακρυσμένου διακομιστή.

Σημειώστε πως μόνο οι συσκευές δικτύου όπως δρομολογητές, L3 switches, firewalls και διακομιστές υποστηρίζουν το πρωτόκολλο ICMP. Δεν μπορείτε να επαληθεύσετε την απώλεια πακέτων σε απλό εξοπλισμό δικτύου (όπως σε hub ή L2 switch) χρησιμοποιώντας την εντολή διαδρομής.

Το πρόγραμμα αναφέρει το ποσοστό απώλειας πακέτων για κάθε δρομολογητή, έτσι ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε τους δρομολογητές που προκαλούν και που παρεμποδίζουν την κανονική λειτουργία του δικτύου. Ας το δούμε αναλυτικότερα:

Ανοίξτε μια γραμμή εντολών (command prompt) ως διαχειριστής και εκτελέστε την εντολή: Pathping χωρίς παραμέτρους. Θα δείτε να εμφανίζεται η βοήθεια της συγκεκριμένης εντολής.

Συντάσσεται ως ακολούθως:

pathping [-g host-list] [-h maximum_hops] [-i address] [-n] [-p period] [-q num_queries] [-w timeout [-4] [-6] target_name

Η απαιτούμενη παράμετρος είναι μόνο το target_name, δηλαδή το όνομα του στόχου. Αυτή είναι η διεύθυνση IP ή το όνομα DNS του απομακρυσμένου κεντρικού υπολογιστή, για τον οποίο θέλετε να εκτιμήσετε τις απώλειες μεταφοράς δεδομένων. Οι υπόλοιπες παράμετροι είναι προαιρετικές:

  • g host-list – Καθορίζει ότι τα μηνύματα αίτησης Echo χρησιμοποιούν την επιλογή Loose Source Route στην κεφαλίδα των IP με το σύνολο των ενδιάμεσων προορισμών που καθορίζονται στο HostList . Το HostList είναι μια σειρά διευθύνσεων IP χωρισμένες με κενά.
  • h maximum_hops – Μέγιστος αριθμός τμημάτων διαδρομών (hops) προς την αναζήτηση στόχου.
  • i address – Χρησιμοποιήστε την καθορισμένη διεύθυνση προέλευσης.
  • n – Μην επιλύσετε διευθύνσεις σε ονόματα κεντρικών υπολογιστών.
  • p period – Περίοδος αναμονής σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, μεταξύ των pings.
  • q num_queries – Αριθμός ερωτημάτων ανά hop (τμημάτων διαδρομών).
  • w timeout – Χρόνος αναμονής σε χιλιοστά δευτερολέπτου για κάθε απάντηση.
  • 4 – Χρησιμοποιήστε μόνο IPv4.
  • 6 – Χρησιμοποιήστε μόνο .

Εκτελέστε την εντολή για ένα συγκεκριμένο διακομιστή:

pathping iguru.gr

Αφού πατήσετε το πλήκτρο Enter, η εντολή θα καθορίσει τη διαδρομή προς τον απομακρυσμένο κόμβο (ως tracert) και θα την εμφανίσει. Στη συνέχεια, θα αρχίσει να στέλνει αιτήσεις ICMP (όπως το ping) σε κάθε κόμβο διέλευσης και στον κεντρικό υπολογιστή προορισμού.

Οι αιτήσεις ICMP αποστέλλονται για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε κάθε κόμβο αποστέλλονται 100 πακέτα. Το πρόγραμμα pathping σας δείχνει τον κατά προσέγγιση χρόνο εκτέλεσης όλων των αιτήσεων. Όσο περισσότεροι κόμβοι στη διαδρομή, τόσο χρονικά μεγαλύτερη είναι η εντολή διαδρομής. Στην περίπτωσή μας, για 6 hops, ο χρόνος λειτουργίας της διαδρομής ήταν 150 δευτερόλεπτα (250 ms ανά αίτηση ICMP).

Μετά τη δημοσκόπηση όλων των δρομολογητών, η υπηρεσία υπολογίζει το μέσο χρόνο απόκρισης, τον αριθμό των αιτημάτων που έχουν σταλεί, τον αριθμό των απαντήσεων που δεν ελήφθησαν και το ποσοστό των απωλειών. Αυτές οι μετρήσεις υπολογίζονται για κάθε δρομολογητή.

  • Το 0% – σημαίνει ότι δεν χάθηκε πακέτα. Δηλαδή μηδέν απώλειες
  • Το 100% σημαίνει ότι η δυνατότητα απάντησης στα αιτήματα ICMP είναι απενεργοποιημένη στον δρομολογητή (ή χρησιμοποιείται τείχος προστασίας).
  • Απώλειες 1% ή υψηλότερες μπορεί να υποδεικνύουν κακή ή εσφαλμένη λειτουργία του δικτύου ή των δρομολογητών διαμετακόμισης. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον πάροχο ή τους διαχειριστές δικτύου.

Εξετάστε κάποια χρήσιμα παραδείγματα χρήσης της εντολής pathping:
Για να στείλετε 10 αιτήσεις echo σε κάθε δρομολογητή (η εντολή εκτελείται 10 φορές ταχύτερα, σε σχέση αν την γράψετε χωρίς παραμέτρους):

pathping -q 10 -n iguru.gr

Για να στέλνετε αιτήσεις ICMP πιο γρήγορα (κάθε 120 ms):
pathping -p 120 iguru.gr

Για να κάνετε δείτε μόνο τους 5 πρώτους δρομολογητές:
pathping -h 5 iguru.gr

Τέλος, για κάθε εντολή που θα δώσετε, μπορείτε να ανακατευθύνετε τα σε ένα αρχείο κειμένου για περαιτέρω ανάλυση, γράφοντας στο τέλος της εντολή αυτό:
>> C:\resoults_path.txt

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).