Οι απατεώνες στο διαδίκτυο είναι αμείλικτοι και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τρέχοντα τραγικά γεγονότα προκειμένου να πετύχουν στους σκοπούς τους.
Από την παγίδα τους δεν μπορούσε να ξεφύγει και η πρόσφατη καταστροφή της πτήσης AirAsia QZ8501 αφού είναι πρώτο θέμα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο.
Ήταν θέμα χρόνου μέχρι οι απατεώνες του κυβερνοχώρου να ωφεληθούν της δημοσιότητας του θέματος για να εξαπατήσουν τους χρήστες, προκειμένου να τους κατευθύνουν σε επικίνδυνες ιστοσελίδες.
Ένα μήνυμα κυκλοφορεί σήμερα στο Facebook και ισχυρίζεται ότι δείχνει πλάνα της συντριβής του αεροπλάνου της AirAsia.
Το ψεύτικο βίντεο θα σας οδηγήσει στο bergkids [.] com/qz8501, μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει σελίδα του Facebook.
Από εκεί και πέρα και αν ο χρήστης δεν συνειδητοποιήσει ότι είναι απάτη και ταυτόχρονα εξακολουθεί να θέλει να παρακολουθήσει το βίντεο, η μόνη διαθέσιμη επιλογή του είναι να κάνει κλικ στο play του βίντεο.
Η ψεύτικη ιστοσελίδα θα ενθαρρύνει τον χρήστη να μοιραστεί στο Facebook το εν λόγω βίντεο και κατόπιν θα τον ανακατευθύνει σε μια επόμενη ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει το YouTube. Η δεύτερη ψεύτικη σελίδα είναι η urvashi [.] altervista [.] org/video/vid [.] php
Και σε αυτή την περίπτωση, το μόνο clickable σημείο είναι το υποτιθέμενο play του βίντεο, το οποίο ζητά να το κάνετε share στο Facebook.
Για κάποιον χρήστη που του αρέσει να ρίχνει πάντοτε μία πιο προσεκτική παρατήρηση στις ιστοσελίδες που μπαίνει θα δει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο τμήμα σχολίων, τα οποία είτε περιγράφουν τι πρέπει να κάνει κάποιος για να παρακολουθήσει το βίντεο ή εμφανίζει ψεύτικες απαντήσεις από άτομα που φέρονται να έχουν ήδη δει το βίντεο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όλες αυτές οι απαντήσεις και σχόλια δεν είναι παρά απλά μια εικόνα και ένα κλικ επάνω σε οποιοδήποτε σημείο της δεν έχει κάποια ανταπόκριση.
Σκοπός της είναι να προσελκύσει το εν δυνάμη θύμα να μοιραστεί την απάτη με τους φίλους του. Η ιστοσελίδα πάντως μετά και το δεύτερο κλικ σας ανακατευθύνει σε μία λίστα με διευθύνσεις όπου και πάλι θα σας ζητήσει να το κάνετε share κλπ κλπ..
Ο Christopher Boyd από το Malwarebytes λέει ότι ο τελικός στόχος της εξαπάτησης είναι το θύμα να ολοκληρώσει όλη την διαδρομή των ψεύτικων σελίδων, για τις οποίες οι απατεώνες θα πληρωθούν.
Όλη η παραπάνω λειτουργία μπορεί να σας φαίνεται μηδενικού κινδύνου, αλλά πολλές φορές οι απατεώνες χρησιμοποιούν την ίδια τακτική για να μαζέψουν προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμό τηλεφώνου) από το θύμα.