VPN είναι παράνομα ή νόμιμα;

Τα VPN είναι δημοφιλή σε όσους ταξιδεύουν πολύ, χρησιμοποιούν πολύ το Διαδίκτυο ή σε όσους προσπαθούν να βελτιώσουν την προστασία και το διαδικτυακό απόρρητο.

Όμως η τεχνολογία αυτή παραμένει αμφιλεγόμενη παρά το γεγονός ότι υπάρχει εδώ και χρόνια. Παρακάτω θα δούμε τι είναι ένα VPN και θα απαντήσουμε στην ερώτηση, “είναι παράνομα;”.

Τι είναι το VPN;

Ένα VPN, που σημαίνει Virtual (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο), είναι ένα λογισμικό που κρύβει τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σας και μεταδίδει τα δεδομένα σας μέσω ενός κρυπτογραφημένου καναλιού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι VPN είναι πολύ πιο ασφαλείς σε περιπτώσεις παραβιάσεων λόγω των τεχνικών κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται. Είναι επίσης δύσκολο να εντοπιστούν καθώςι η διεύθυνση του υπολογιστή τους δεν έχει εκτεθεί.

Έτσι ένα VPN μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο αν προσπαθείτε να ξεμπλοκάρετε συγκεκριμένους ιστότοπους και να ξεπεράσετε τους γεωγραφικούς περιορισμούς που έχουν ορισμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, το Netflix έχει διαφορετικές βιβλιοθήκες περιεχομένου ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεται ένας χρήστης. Ωστόσο, αν αυτός ο χρήστης χρησιμοποιήσει μια σύνδεση VPN, μπορεί να αποκρύψει την πραγματική του θέση και επομένως, να έχει πρόσβαση σε όποια βιβλιοθήκη Netflix επιλέξει.

VPN: νόμιμα ή παράνομα;

Ως επί το πλείστον, η χρήση VPN είναι νόμιμη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι απαγορεύεται η χρήση VPN για παράνομες δραστηριότητες. Η παράνομη δραστηριότητα εξαρτάται από τη χώρα στην οποία βρίσκεστε. Για παράδειγμα, η πορνό ή η πρόσβαση σε ιστότοπους ομοφυλοφίλων είναι παράνομη σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι όμως νόμιμη σε πολλές δυτικές χώρες.

Το Netflix για παράδειγμα διαθέτει άδειες χρήσης σε ορισμένες χώρες για συγκεκριμένο περιεχόμενο. Όταν αποκτάτε πρόσβαση σε περιεχόμενο του Netflix άλλης χώρας από αυτή που διαμένετε, παραβιάζετε το νόμο.

Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιείτε VPN;

Η χρήση VPN για άλλους σκοπούς μπορεί να είναι χρήσιμη στην προσπάθειά σας να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Με την απόκρυψη της ταυτότητάς σας και την κρυπτογράφηση των δεδομένων σας, κάνετε τηβ ζωή του hacker πολύ δύσκολη σε περίπτωση κάποιου hack. Οι διαδικτυακοί εγκληματίες δεν δυσκολεύονται μόνο να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σας, αλλά κι αν το κάνουν, τότε δεν μπορούν να τα διαβάσουν καθώς δεν θα έχουν κλειδί κρυπτογράφησης.

Σε ποιες χώρες είναι παράνομα τα VPN;

Όπως αναφέραμε τα VPN μπορεί να είναι νόμιμα, αλλά η χρήση τους για κάποια παράνομη δραστηριότητα αποτελεί εγκληματική πράξη. Υπάρχουν όμως και ορισμένες χώρες όπου η χρήση του VPN είναι εντελώς παράνομη. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα.

Λευκορωσία – Όσοι χρησιμοποιούν υπηρεσίες VPN στη Λευκορωσία παραβιάζουν το νόμο.
Κίνα – Στην Κίνα αρέσει να παρακολουθεί τη χρήση διαδικτύου των πολιτών της, και η χρήση του VPN απαγορεύεται ή θα πρέπει να υπάρχει άδεια από την .
Ιράν – Οποιεσδήποτε υπηρεσίες VPN στο Ιράν πρέπει να έχουν άδεια από την κυβέρνηση.
Ιράκ – Απαγορεύονται οι υπηρεσίες VPN
Ομάν – Εάν βρεθούν άτομα που χρησιμοποιούν VPN αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1000+ δολαρίων.
– Δεν έχουν εγκριθεί όλοι οι πάροχοι VPN στη Ρωσία. Όσες υπηρεσίες έχουν εγκριθεί αποκλείουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και ιστότοπους.
Τουρκία – Οι αρχές έχουν αρχίσει να αποκλείουν τη χρήση VPN.
Ουγκάντα ​​- Οι ISP στην Ουγκάντα ​​μπλόκαραν πρόσφατα όλες τις υπηρεσίες VPN, αν και δεν υπάρχει κάποιος νόμος που αναφέρει ότι είναι παράνομοι.
ΗΑΕ – Η χρήση των VPN είναι παράνομη.

Το να γνωρίζετε πώς, πού και γιατί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN είναι το κλειδί για να τα έχετε καλά με το νόμο. Το να γνωρίζετε πού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε νόμιμα και για τι περιεχόμενο, είναι κρίσιμο εάν δεν θέλετε να έχετε οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα – ειδικά σε μια ξένη χώρα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).