Siri, Google Now και Cortana. Οι ψηφιακοί βοηθοί είναι το νέο “παιχνιδάκι” των σημερινών smartphone και σχεδόν κάθε πλατφόρμα λανσάρει την δική της υπηρεσία.
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επενδύσει μια περιουσία στην εξέλιξη και την βελτίωση των ψηφιακών βοηθών. Η μόδα ξεκίνησε με το Siri της Apple, ακολούθησε το Google Now, και μετά το Cortana, η ψηφιακή βοηθός της Microsoft που είναι εμπνευσμένη από το Halo.
Το Cortana αν και ξεκίνησε τελευταίο εξελίχθηκε σιγά-σιγά από έναν προσωπικό βοηθό σχεδιασμένο μόνο για κινητά τηλέφωνα σε ένα χαρακτηριστικό που θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε κάθε συσκευή που κυκλοφορεί. Η Microsoft ετοιμάζεται να το φέρει σε υπολογιστές, tablets, smartwatches, bands και όχι μόνο για την πλατφόρμα των Windows.
Η εταιρεία ετοιμάζεται να πλασάρει το Cortana, σύντομα σε συσκευές Android και iOS.
Το Cortana είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που διαφημίζει η Microsoft στα Windows 10. Τους τελευταίους έξι μήνες, ακούμε σχεδόν καθημερινά το όνομά του χαρακτηριστικού. Η εμμονή της Microsoft για αυτό με εκατοντάδες διαφημίσεις και χιλιάδες δημοσιεύσεις εκτός από την πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί, μας κάνει σαφές ότι η εταιρεία έχει επενδύσει πάρα πολλά στο Cortana.
Η Google και η Apple, από την άλλη πλευρά, δεν διαφημίζουν το Google Now και το Siri τόσο φωναχτά, αν και ίσως θα έπρεπε να το κάνουν.
Και οι δύο εταιρείες πάντως προσπαθούν να βρουν τρόπους να ανταγωνιστούν με το Cortana, καθώς όπως προαναφέραμε το χαρακτηριστικό έρχεται σύντομα σε συσκευές Android και iOS.
Έτσι, η διαφήμιση που παρουσιάζει νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά που θα κρατήσουν τους χρήστες επί του σκάφους αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις εταιρείες.
Γιατί όμως τόσο εμμονή με ένα χαρακτηριστικό που αρκετοί δεν χρησιμοποιούν (πχ στην Ελλάδα).
Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να μάθουν σχεδόν τα πάντα για τον ιδιοκτήτη της συσκευής. Ουσιαστικά εισβάλουν στην ιδιωτική ζωή καθενός που τα χρησιμοποιεί. Το Cortana ή το Siri, για παράδειγμα, μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα για εσάς. Παρακολουθούν τις κλήσεις σας, γνωρίζουν την οικογένεια σας, γνωρίζουν τα ενδιαφέροντά σας, τα ραντεβού σας, γνωρίζουν τις διαδρομές σας, λίγο πολύ γνωρίζουν αυτά που γνωρίζει κάθε προσωπικός βοηθός. Προφανώς με σκοπό να σας βοηθήσουν…
Τα δεδομένα όμως αποθηκεύονται στο σύννεφο. Φυσικά οι αναγνώστες του iGuRu.gr γνωρίζουν πως ότι “ταξιδεύει” στο internet δεν μπορεί να είναι ασφαλές.
Γνωρίζουν επίσης ότι και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες συλλέγουν δεδομένα, με στόχο την αξιοποίηση τους για άγνωστους σκοπούς, άσχετα του ότι ο λόγος που συνηθίζουν να αναφέρουν είναι η διαφημιστική εκμετάλλευση.
Ο πόλεμος επικράτησης στην αγορά δεν είναι τυχαίος. Εξάλλου όλοι γνωρίζουν ότι για κάθε πόλεμο που πραγματοποιείται υπάρχουν τα αίτια και οι αφορμές. Προσπαθήστε να τα βρείτε σε αυτόν τον αγώνα επικράτησης στην αγορά…
Για να βοηθήσουμε λίγο θα αναφέρουμε δύο λέξεις “Big Data“