Τι είναι το πρότυπο 802.11ac στα ασύρματα routers

Αν έχετε χαζέψει στα καταστήματα ηλεκτρονικών τον τελευταίο καιρό, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα νέα ασύρματα routers αναφέρουν ότι εργάζονται στο πρότυπο Wi-Fi 802.11ac. Τι είναι όμως αυτό το πρότυπο και το χρειάζεστε?

D-link routers firmware security update

Κάθε φορά που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα νέο ασύρματο router, πιθανά θα έχετε παρατηρήσει ότι όλα αναφέρουν ότι μπορούν να μοιράζουν wifi σύμφωνα με το “802.11(κάτι)”. Χωρίς να χρειάζεται να μπείτε πολύ βαθιά σε τεχνικές λεπτομέρειες, αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι πρέπει να δώσετε προσοχή στα τα που ακολουθούν αυτόν τον αριθμό, που ουσιαστικά σημαίνουν τόσο την τεχνολογική ηλικία των routers όσο και τη μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να επικοινωνούν διαβιβάζοντας ή λαμβάνοντας wifi σήμα με τις άλλες ασύρματες συσκευές.

Το 802.11(κάτι) στα ασύρματα routers είναι το πρότυπο που χρησιμοποιούν όλοι οι κατασκευαστές wifi συσκευών για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ασχέτως της μάρκας, του μοντέλου, της χώρας κατασκευής κλπ. Τα γράμματα μετά τον αριθμό είναι κάτι σαν version. Σήμερα μιλάμε μόνο για τα 802.11n, και 802.11ac. Αν έχετε ένα ασύρματο router που είναι πενταετίας, τότε το πιθανότερο είναι να υποστηρίζει το πρότυπο 802.11b και το 802.11g (με το g να είναι το πιο νεότερο).

Όμως πλέον του ότι το πρότυπο που υποστηρίζει ένας δρομολογητής υποδηλώνει την ηλικία του, υπάρχει και ένα άλλος σοβαρός λόγος να ενδιαφέρεστε για πλήρες όνομα του. Κάθε πρότυπο μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με συγκεκριμένη μέγιστη ταχύτητα. Για παράδειγμα το 802.11g εργάζεται στα 54Mbits/s, to 802.11n εργάζεται στα 450Mbits/s (ή περίπου 56 megabytes ανά δευτερόλεπτο) και το 802.11ac στα 1300Mbits/s. Το παρακάτω γράφημα θα σας οπτικοποιήσει τα νούμερα αυτά ώστε να αντιληφθείτε εύκολα το τεχνολογικό χάσμα που χωρίζει τα τρία τελευταία πρότυπα.

protipo

Φυσικά οι ταχύτητες αυτές είναι το θεωρητικό μέγιστο σημείο που επιτυγχάνεται με προσεκτικά ελεγχόμενες ρυθμίσεις στο εργαστήριο, αλλά παρόλα αυτά είναι αρκετά ενδεικτικά στο κατά πόσο θα ακούτε μουσική και θα παίζετε παιχνίδια ασύρματα στο internet χωρίς κανείς από τους του σπιτιού σας να παρατηρήσει μια επιβράδυνση.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το 802.11n, το 802.11ac μπορεί να μεταδώσει μόνο μέσω του ραδιοφάσματος των 5Ghz. Αν και η ζώνη των 2,4 GHz έχει πολύ περισσότερες συσκευές από την 5Ghz (όπως ​​, κινητά τηλέφωνα, tablets, ασύρματα τηλέφωνα, τηλεχειριστήριο πόρτας γκαράζ, πομποί για την παρακολούθηση ενός μωρού και πολλά άλλα) και γιαυτό το λόγο υποφέρει από την αυξημένη παρέμβαση, το μεγαλύτερο μήκος κύματος των 5GHz του επιτρέπει να διαπεράσει τους τοίχους σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς μεγάλη απώλεια σήματος.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο δρομολογητής σας βρίσκεται σε άλλο όροφο ή μετά από μία σειρά από μεσοτοιχίες από τις ασύρματες συσκευές σας, η λύση των 5GHz μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Ένας εύκολος τρόπος για να υποψιαστείτε αν ένας ασύρματος δρομολογητής υποστηρίζει το πρότυπο 802.11ac είναι να διαβάσετε προσεκτικά το όνομα του μοντέλου. Προς το παρόν, όσα routers υποστηρίζουν 802.11ac διαθέτουν ένα “ac” κρυμμένο κάπου στο όνομά τους (όπως το Asus RT-AC3200, AC3200, TP-Link AC750 κλπ).

Αυτή τη στιγμή, η ουσία για να προβείτε στην αγορά ενός router 802.11ac είναι να έχετε τις πιο πρόσφατες ασύρματες συσκευές που να μπορούν να διαβάζουν το σήμα του. Για παράδειγμα, τα iPhone 6 και 6s είναι εξοπλισμένα να χειρίζονται ένα σήμα 802.11ac

Έτσι αν αναρωτιέστε το αν θα πρέπει να αγοράσετε ένα επιπλέον ασύρματο router με 802.11ac τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις εξής λεπτομέρειες: Αν έχετε συσκευές που δέχονται το αντίστοιχο πρότυπο, αν έχετε παρατηρήσει “κρεμάσματα” και στιγμιαίες καθυστερήσεις στο ασύρματο σήμα σας, αν διαχειρίζεστε ασύρματα μεγάλα πακέτα δεδομένων, αν δεν έχετε πλήρη κάλυψη σε όλο το σπίτι σας. Οι παραπάνω λόγοι ίσως να σας παροτρύνουν να αλλάξετε το δρομολογητή σας. Διαφορετικά αλλάξτε τον μόνο αν χαλάσει και αναγκαστείτε να πάρετε καινούργιο. Αν δεν χαλάσει παραμείνετε στο 802.11n που για τις μέσες ταχύτητες στην Ελλάδα κάνει μια χαρά την δουλειά του.

Ενημερώθηκε 6 Ιανουαρίου για να προσθέσουμε μια διόρθωση από τον αναγνώστη μας Thodori Togkalidi. Παραθέτουμε το σχόλιο του ως έχει:

Thodoris Togkalidis Πολυ χρησιμο το αρθρο και ενδιαφερον, αλλα θελω να κανω μια διορθωση: Η κεντρικη συχνοτητα των 5GHz εχει ακριβως το μισο μηκος κυματος απο την συχνοτητα των 2,4GHz (οσο μεγαλωνει η συχνοτητα μικραινει το μηκος κυματος). Η φραση λοιπον “το μεγαλύτερο μήκος κύματος των 5GHz του επιτρέπει να διαπεράσει τους τοίχους σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς μεγάλη απώλεια σήματος.” δεν ειναι σωστη, καθως το μηκος κυματος μειωνεται στο μισο. Σωστα αναφερεται οτι το μεγαλο μηκος κυματος διαπερναει τους τοιχους ευκολοτερα απο το μικρο μηκος κυματος (γιαυτο και στα υπογεια δεν “ποιανει” το σημα του κινητου), ομως αυτο που θελετε εδω προφανως να πειτε ειναι οτι “το μεγαλυτερο ευρος φασματος με φερουσα κεντρικη συχνοτητα αυτη των 5GHz μεταφερει περισσοτερη πληροφορια στην μοναδα του χρονου, δλδ περισσοτερα Μegabits per ). Δηλαδη, παρομοιαζωντας το φερον κυμα με αεροπλανο και την πληροφορια – τα bits δηλαδη – με επιβατες, αυτο που αλλαζει στην εκδοση “ac” των ρουτερ ειναι οτι μεγαλωνει το αεροπλανο αρα περισσοτεροι επιβατες μεταφερονται στην μοναδα του χρονου. To τιμημα του μικροτερου μηκους κυματος της κεντρικης συχνοτητας θα ειναι οτι το σημα τετοιων ρουτερ (εκδοσης ac) θα κοβεται απο τους πολους τοιχους και οχι θα τους διαπερναει ευκολοτερα, αλλα κατι τετοιο δεν μας απασχολει καθως ολοι θελουμε το σημα να μενει στον οροφο μας και να μην πηγαινει και στον γειτονα emoticon smile Το καλο ειναι οτι η παρεμβολη με αλλες ασυρματες συσκευες (οπως τα ασυρματα τηλεφωνα) θα ειναι σπανιοτερη ως και ανυπαρκτη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).