Κάποιος φέρεται να πουλάει αριθμούς κινητών τηλεφώνων σχεδόν 500 εκατομμυρίων χρηστών της εφαρμογής WhatsApp.
Στις 16 Νοεμβρίου, ένας χρήστης δημοσίευσε μια διαφήμιση σε ένα γνωστό hacking forum, υποστηρίζοντας ότι πουλάει μια βάση δεδομένων του 2022 με 487 εκατομμύρια αριθμούς κινητών τηλεφώνων χρηστών της εφαρμογής WhatsApp.
Το σύνολο των δεδομένων φέρεται να περιέχει δεδομένα χρηστών από 84 χώρες. Για παράδειγμα υπάρχουν τηλεφωνικοί αριθμοί που ανήκουν σε πολίτες της Αιγύπτου (45 εκατομμύρια), της Ιταλίας (35 εκατομμύρια), της Σαουδικής Αραβίας (29 εκατομμύρια), της Γαλλίας (20 εκατομμύρια) της Τουρκίας (20 εκατομμύρια),, αλλά και της Ελλάδας (617.722).
Το σύνολο των δεδομένων προς πώληση φέρεται επίσης να έχει σχεδόν 10 εκατομμύρια Ρώσους, 32 εκατομμύρια χρήστες από τις ΗΠΑ και πάνω από 11 εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνου πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο κακόβουλος χρήστης δήλωσε στο Cybernews ότι πουλάει το σύνολο των δεδομένων των ΗΠΑ για 7.000$, για το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητάει 2.500 $ ενώ για την Γερμανία, 2.000 $.
Τέτοιες πληροφορίες χρησιμοποιούνται κυρίως από εισβολείς για επιθέσεις smishing και vishing, επομένως συνιστούμε στους χρήστες να είναι προσεκτικοί για τυχόν κλήσεις από άγνωστους αριθμούς, ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα.
Το WhatsApp αναφέρεται ότι έχει περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατόπιν αιτήματος, ο πωλητής της βάσης δεδομένων μοιράστηκε ένα δείγμα δεδομένων με ερευνητές της Cybernews. Στο δείγμα υπήρχαν 1097 αριθμοί χρηστών από το Ηνωμένο Βασίλειο και 817 από τις ΗΠΑ.
Το Cybernews ερεύνησε τους αριθμούς και κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι όλοι ήταν ενεργοί χρήστες της εφαρμογής WhatsApp.