Η διανομή Manjaro βασίζεται στο Arch Linux και ο στόχος της είναι να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους αρχάριους χρήστες του Linux.
Η εγκατάσταση του Manjaro είναι απλή και μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικές εφαρμογές με γραφικό περιβάλλον αλλά και παραδοσιακά μέσα από το τερματικό.
Οι δύο εγκαταστάτες (Thus και Calamares) που χρησιμοποιεί η διανομή είναι εύχρηστοι αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τον Anaconda του Fedora. Προτιμήστε την εγκατάσταση μέσω του Calamares είναι πιο αξιόπιστη στην φόρτωση του bootloader, αν και ο Thus είναι ταχύτερος.
Η διανομή είναι πολύ γρήγορη και τα μενού της αποκρίνονται άμεσα, αλλά το πραγματικά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το ότι είναι κυλιόμενη (rolling release) και πάντα με “φρέσκο” λογισμικό. Όλο το σύστημα αναβαθμίζεται με μια μόνο εντολή και φέρνει αρκετά από τα νεώτερα χαρακτηριστικά που υπάρχουν διαθέσιμα, όπως νέα filesystems (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS), LVM2/EVMS, Raid , υποστήριξη udev, initcpio, και πολλά άλλα.
Το Arch στοχεύει στη διανομή προγραμμάτων που δεν τροποποιήθηκαν από προγραμματιστές (vanilla εκδόσεις), δηλαδή τα πακέτα προσφέρονται όπως τα διαθέτει από την αρχή ο προγραμματιστής τους.
H διανομή διαθέτει λογισμικό αυτόματης εγκατάστασης και αλλαγής kernel.
Γενικότερα το Μanjaro αξίζει της προσοχής σας και αφήνει αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον. Ο μύθος που διαπιστώσαμε δουλεύοντας με την διανομή, είναι ότι δεν είναι διανομή για αρχάριους αλλά μάλλον για τους λάτρεις της πλατφόρμας του Arch που δεν έχουν χρόνο.
Το Μanjaro αυτοματοποιεί πάρα πολλές διαδικασίες τις οποίες στο Arch θα πρέπει να τις κάνετε με το χέρι.
Αν είναι η πρώτη σας φορά που θα χρησιμοποιήσετε Linux καλύτερα προτιμήστε κάτι σε Ubuntu.
Μετά την εγκατάσταση δώστε στο Pacman περισσότερες πηγές από servers που είναι κοντά σας με την παρακάτω εντολή:
sudo pacman-mirrors -g
Ενημερώστε με:
sudo pacman -Syyu
Bonus Tip:
Ακόμα και αν εγκαταστήσετε και χρησιμοποιήσετε το νέο, μην αφαιρέσετε το παλιό kernel, κάπου θα σας χρειαστεί.
Να αναφέρω ότι προσωπικά βρίσκω το Manjaro πολύ σταθερό, και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε χρήστες που θέλουν να φύγουν από το λειτουργικό της Canonical.
Κατεβάστε την έκδοση που σας ενδιαφέρει από το παρακάτω link:
http://manjaro.github.io/download/