Το Wi-Fi mesh είναι ένα τοπικό ασύρματο δίκτυο όπου έχει σκοπό να καλύψει με Wi-Fi μία περιοχή.
Αν και ένα σύστημα Wi-Fi mesh θα το βρείτε με πάρα πολλά ονόματα, όπως mesh system ή mesh Wi-Fi system ή mesh network ή στα Ελληνικά σύστημα πλέγματος, το “mesh ” είναι το σύντομο παρατσούκλι του και όλοι θα καταλάβουν τι εννοείτε αν αναφερθείτε μόνο με αυτό.
Η ιδέα του mesh υπάρχει εδώ και πολύ καιρό σε μεγάλες εταιρικές εφαρμογές. Το σύστημα δικτύωσης όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι ένα mesh.
Σε οικιακό επίπεδο ή ακόμα και μικρές επιχειρήσεις, αν θέλατε να καλύψετε τους χώρους με Wi-Fi χρησιμοποιούσατε μεμονωμένους extenders ή άλλα συστήματα που δεν είχαν την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας.
Τον Φεβρουάριο του 2016, το mesh εισήλθε στον χώρο των καταναλωτών, όταν η εταιρεία eero ανακοίνωσε το σύστημα Wi-Fi eero. Από τότε, υπήρξε μια έκρηξη στο οικιακό mesh και όλοι άρχισαν να ασχολούνται μαζί του.
Σήμερα κάθε κατασκευαστής δικτυακού υλικού, όπως TP-LINK, Grandstream, MikroTik, Ubiquiti, Xiaomi, Asus κλπ μπορούν να σας παρέχουν access points με σύστημα mesh.
Table of Contents
Τι είναι το mesh
Με μια πρόταση, ένα mesh αποτελείται από πολλούς, κεντρικά διαχειριζόμενους, μεταδότες (δορυφόρους) Wi-Fi, που συνεργάζονται για να σχηματίσουν ένα ενοποιημένο δίκτυο Wi-Fi.
Αρχικά, το “mesh” σήμαινε τη χρήση πολλαπλών κεντρικά διαχειριζόμενων εκπομπών Wi-Fi, που συνδέονται ασύρματα μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου.
Σήμερα νοείται και με την χρήση καλωδίων δικτύου ως συνδέσμων backhaul, που είναι ο πιο συνηθισμένος και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε ένα σύστημα mesh με την καλύτερη απόδοση.
Σημείωση: Σε ένα ιεραρχικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών, το τμήμα backhaul του δικτύου περιλαμβάνει τις ενδιάμεσες ζεύξεις μεταξύ του πυρήνα του δικτύου ή του βασικού δικτύου και των μικρών υποδικτύων στην άκρη του δικτύου.
Υπάρχουν δύο άκρα σε μια σύνδεση Wi-Fi: η εκπομπή και η λήψη. Σε μία παραδοσιακή οικιακή υποδομή Wi-Fi, η εκπομπή γίνεται από ένα Wi-Fi μεταδότη, όπως ένας δρομολογητής Wi-Fi ο οποίος μπορεί να χειριστεί πολλούς παραλήπτες (πελάτες).
Χρειάζεστε τουλάχιστον δύο ξεχωριστούς μεταδότες Wi-Fi για να σχηματίσετε ένα mesh.
Οι μεταδότες ως μονάδες υλικού ονομάζονται διαφορετικά από τους διάφορους προμηθευτές, όπως σταθμοί βάσης, σημεία πρόσβασης, κόμβοι, δορυφόροι, διανομείς, σημεία πλέγματος, σημεία Wi-Fi, δρομολογητές κ.λπ. Είναι όλα το ίδιο πράγμα.
Στην Αγγλική ορολογία θα τους δείτε ως base stations, access points, nodes, satellites, hubs, mesh points, Wi-Fi points, routers κλπ.
Σε όλες τις περιπτώσεις, μία ΜΟΝΟ συσκευή από τις παραπάνω λειτουργεί ως η κύρια μονάδα router για σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς κάθε δίκτυο χρειάζεται μόνο έναν δρομολογητή. Οι υπόλοιπες μονάδες υλικού συνδέονται πίσω σε αυτήν τη μονάδα δρομολογητή για να επεκτείνουν την κάλυψη Wi-Fi.
Οι σύνδεσμοι μεταξύ της κύριας και των υπολοίπων ονομάζονται backhaul και μπορεί να είναι με ενσύρματο ή με ασύρματο τρόπο.
Πότε χρειάζεστε ένα mesh
Γενικά, σε ένα σπίτι ή σε ένα γραφείο είναι καλύτερο να έχετε μόνο έναν φορέα εκπομπής (συνήθως έναν δρομολογητή Wi-Fi) για να αποφύγετε παρεμβολές.
Στην περίπτωση όπου ένας μεμονωμένος δρομολογητής δεν παρέχει αρκετή κάλυψη Wi-Fi, χρειάζεστε περισσότερους φορείς εκπομπής και τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα mesh.
Όσον αφορά ασύρματη μετάδοση Wi-Fi, το περισσότερο υλικά δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερο αποτέλεσμα. Η χρήση πολλών σταθμών μετάδοσης πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια πότε χρειάζεστε ένα mesh. Αλλά γενικά, εάν ο χώρος σας είναι ευάερος και τα τετραγωνικά του είναι έως 120 m2 ή λιγότερο, πιθανότατα χρειάζεστε μόνο έναν μόνο μεταδότη τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο.
Σε αυτήν την περίπτωση, ένας αυτόνομος δρομολογητής Wi-Fi κοντά στο κέντρο, είναι καλύτερος από το να αποκτήσετε ένα σύστημα mesh.
Σύστημα mesh vs μεμονωμένων επεκτάσεων ή σημείων πρόσβασης
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο και μόνο επειδή έχετε πολλούς μεταδότες Wi-Fi σε ένα δίκτυο δεν σημαίνει ότι έχετε αυτόματα ένα σύστημα mesh. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ύπαρξη δύο ή περισσότερων υλικών μετάδοσης είναι ένα μόνο μέρος των απαιτήσεων για το mesh.
Ένα σύστημα mesh αποτελείται από πολλαπλούς μεταδότες Wi-Fi (access points ή extenders) που συνεργάζονται και μπορούν να διαχειρίζονται ΜΟΝΟ από ένα μέρος και μέσω μιας εφαρμογής για κινητά ή μίας web διεπαφής της μονάδας του δρομολογητή.
Σε ένα σύστημα mesh με ασύρματο backhaul, κάθε περιμετρική μονάδα του συστήματος είναι ουσιαστικά μια κεντρική διαχειριζόμενη επέκταση Wi-Fi (Wi-Fi extender).
Σε ένα σύστημα mesh με ενσύρματο backhaul, κάθε περιμετρική μονάδα του συστήματος είναι ουσιαστικά ένα κεντρικό σημείο πρόσβασης (access point).
Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ενός συστήματος mesh και της χρήσης πολλαπλών μεταδοτών μεμονωμένης διαχείρισης, όπως αναμεταδότες ή επεκτάσεις, είναι ότι το πρώτο σάς προσφέρει καλύτερη ευκολία στη χρήση, χαμηλή (ή καθόλου) παρεμβολή μεταξύ των ασύρματων σταθμών και απρόσκοπτη μεταβίβαση από το ένα στο άλλο, ενώ το δεύτερο όχι.
Οι μεμονωμένες μονάδες επεκτάσεις ενός σήματος Wi-Fi είναι ουσιαστικά γρήγορες και βρώμικες επιδιορθώσεις του Wi-Fi στο χώρο, που λειτουργούν έως κάποιο βαθμό και πιθανόν να χαλάσουν όταν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του Wi-Fi (SSID, κωδικός πρόσβασης κ.λπ.).
Από την άλλη πλευρά, χάρη στο ενσύρματο backhaul, ένα μεμονωμένο σημείο πρόσβασης μπορεί να προσφέρει εξαιρετική απόδοση.
Τα συστήματα mesh έχουν δύο λειτουργίες που μπορούν να σας μπερδέψουν. Την λειτουργία access point (σημείου πρόσβασης) και την λειτουργία extender (επέκτασης).
Όταν τοποθετείτε τη κύρια μονάδα δρομολογητή ενός συστήματος mesh σε λειτουργία access point, ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί για να επεκτείνει το δίκτυο του αρχικού δρομολογητή, επιτρέποντάς σας να διαχειρίζεστε τις ρυθμίσεις Wi-Fi όλων των μονάδων mesh μέσω της διεπαφής της κύριας μονάδας.
Προσοχή, καθώς η λειτουργία access point δεν είναι διαθέσιμη σε όλες τις μάρκες mesh. Ορισμένα συστήματα, όπως το Google Nest Wifi, διαθέτουν αυτήν τη λειτουργία AP μόνο όταν χρησιμοποιείτε κάθε μονάδα υλικού ξεχωριστά.
Τα υπέρ ενός mesh Wi-Fi
Η χρήση ενός πραγματικού συστήματος mesh έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συγκέντρωση πολλών αναμεταδοτών Wi-Fi. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρία κύρια πράγματα που μπορείτε να κερδίσετε από ένα mesh:
1. Ευκολία στη χρήση
Ένα mesh Wi-Fi system είναι εύκολο να ρυθμιστεί. Χρειάζεται μόνο να ρυθμίσετε τον κύριο κόμβο. Μετά από αυτό, οι υπόλοιποι δορυφόροι θα αναπαράγουν τις ρυθμίσεις Wi-Fi και θα επεκτείνουν την κάλυψη.
Για παράδειγμα, όταν αλλάζετε ρυθμίσεις του Wi-Fi, όπως το όνομα δικτύου (SSID) ή τον κωδικό πρόσβασης, χρειάζεται να το κάνετε μόνο στη κεντρική μονάδα. Το σύστημα θα το εφαρμόσει αυτόματα και στους δορυφόρους.
2. Απρόσκοπτη παράδοση
Με ένα mesh, είναι ευκολότερο να έχετε συνεχή συνδεσιμότητα στη συσκευή σας όταν κάνετε περιαγωγή από τον έναν σταθμό σε έναν άλλο. Είναι όπως συμπεριφέρεται το κινητό σας τηλέφωνο όταν κινήστε στους δρόμους.
Συγκεκριμένα, καθώς περιφέρεστε μέσα στην κάλυψη Wi-Fi ενός mesh, η συσκευή στο χέρι σας θα μεταβεί αυτόματα στον εκπομπό με το καλύτερο σήμα. Επιπλέον, το σήμα από μια μονάδα mesh δεν θα παρεμβαίνει αρνητικά σε σήμα της άλλης μονάδας.
Όλα τα σήματα από όλες τις μονάδες λειτουργούν ως ένα ενιαίο δίκτυο (SSID). Η ίδια απρόσκοπτη μεταβίβαση ισχύει επίσης όταν δύο ή περισσότεροι μεταδότες βρίσκονται σε ασύρματη σύνδεση μεταξύ τους.
Φυσικά, ο πελάτης πρέπει να αποσυνδεθεί από έναν μεταδότη για να μετακινηθεί σε έναν άλλο, και υπάρχει πάντα μια σύντομη διακοπή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αν και είναι πολύ γρήγορη μπορεί να την παρατηρήσετε μόνο όταν χρησιμοποιείτε εφαρμογές επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο, όπως κλήσεις Wi-Fi ή βιντεοδιάσκεψη.
Αν απλά βλέπετε ένα βίντεο με streming ή κάνετε περιήγηση στο διαδίκτυο ή λήψη αρχείων κ.λπ. δεν θα καταλάβετε την μετάβαση. Έχετε υπόψη σας ότι για απρόσκοπτη λειτουργία οι εμπλεκόμενες συσκευές υλικού και στις δύο πλευρές (μεταδότες και πελάτες) πρέπει να υποστηρίζουν το πρότυπο IEEE 802.11r, 802.11v ή 802.11k.
Τα περισσότερα συστήματα Wi-Fi και οι συσκευές πελάτες υποστηρίζουν τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω πρότυπα, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μην διαθέτουν το ίδιο, επομένως η απρόσκοπτη παράδοση δεν είναι πάντα σίγουρη.
Επίσης οι συσκευές mesh χρησιμοποιούν συχνά την ταχύτητα σύνδεσης ως βάση για την μετάβαση από την μία στην άλλη. Συγκεκριμένα, μία συσκευή πελάτη θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει από έναν μεταδότη σε άλλο, μόνο όταν η ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ αυτού και του τρέχοντος μεταδότη δεν είναι πλέον αρκετά γρήγορη για τις γενικές ανάγκες του εύρους ζώνης.
Ανάλογα με την κατάσταση και ανάλογα με το υλικό ή το πρότυπο Wi-Fi, αυτό το όριο μπορεί να είναι πολύ χαμηλό, όπως 50 Mbps, επειδή οι περισσότερες συσκευές πελάτες γενικά δεν χρειάζονται περισσότερο από αυτό, στην πραγματική χρήση.
3. Καλύτερη απόδοση
Όλοι οι μεταδότες σε ένα mesh λειτουργούν μαζί ως ένα ενιαίο ενιαίο δίκτυο Wi-Fi. Ως αποτέλεσμα, αξιοποιούν το ένα τα σήματα Wi-Fi του άλλου για να προσφέρουν την καλύτερη απόδοση, αντί να λειτουργούν ανεξάρτητα.
Για το λόγο αυτό, οι πολλαπλοί ασύρματοι μεταδότες σε ένα mesh έχουν γενικά καλύτερη απόδοση και αξιοπιστία από τη χρήση ενός μεμονωμένου extender που προεκτείνει κατά τον ίδιο βαθμό ένα Wi-Fi.
Παρόλα αυτά, η ασύρματη backhauling σύνδεση είναι πολλές φορές αλλοπρόσαλλη και η χρήση καλωδίων δικτύου για τη σύνδεση των μεταδοτών (δηλαδή μία ενσύρματη backhauling) είναι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία ενός συστήματος Wi-Fi mesh με καλή απόδοση.
Πώς να ρυθμίσετε ένα mesh
Ένα σύστημα mesh διατίθεται συχνά σε δύο ή τρεις μεταδότες και αναφέρεται ως 2-pack ή 3-pack. Ο ένας λειτουργεί ως ο κύριος δρομολογητής που συνδέεται με το διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τη θύρα WAN του. Οι υπόλοιποι λειτουργούν ως δορυφόροι για την επέκταση του δικτύου της κύριας μονάδας δρομολογητή.
Ορισμένα συστήματα mesh διαθέτουν προ-συγχρονισμένο υλικό, όπως η σειρά των Asus ZenWiFi ή των Netgear Orbi. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τη κύρια μονάδα δρομολογητή και στη συνέχεια να τοποθετήσετε τους δορυφόρους σε λογική απόσταση.
Άλλοι απαιτούν τη μη αυτόματη προσθήκη του δορυφόρου μέσω μιας εφαρμογής για κινητά ή μιας διεπαφής ιστού. Μετά από αυτή την ρύθμιση, συνεργάζονται αυτόματα με τον κύριο δρομολογητή για να σχηματίσουν ένα ενοποιημένο δίκτυο Wi-Fi.
Μία ενσύρματη εγκατάσταση backhaul είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε την καλύτερη δυνατή απόδοση Wi-Fi από ένα δίκτυο mesh. Έτσι θα έχετε την ίδια απόδοση από κάθε μεταδότη, ανεξάρτητα από την απόσταση ή την τοποθεσία. Ωστόσο, τοποθετήστε τους στρατηγικά ώστε να μπορούν να καλύψουν συλλογικά την επιθυμητή περιοχή.
Σε μία ασύρματη εγκατάσταση backhaul τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα και ιδιοσυγκρασιακά. Σας αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη: την απόσταση και η τοπολογία.
Απόσταση είναι μία ευθεία γραμμή μεταξύ δύο απευθείας συνδεδεμένων μεταδοτών. Όσο πιο κοντά τα κρατάτε μεταξύ τους, τόσο ισχυρότερα είναι τα σήματα μεταξύ τους, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερες ταχύτητες στον πελάτη. Το πρόβλημα είναι ότι θα έχετε λιγότερη κάλυψη Wi-Fi και πιθανώς περισσότερες παρεμβολές.
Από την άλλη πλευρά, μεγαλύτερη απόσταση σημαίνει πιο εκτεταμένη κάλυψη, αλλά θα έχετε ένα αργό δίκτυο Wi-Fi, ειδικά όταν το σύστημα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη ζώνη των 2,4 GHz για backhaul, αφού αυτή η ζώνη έχει καλύτερη εμβέλεια από 5 GHz.
Είναι δύσκολο να βρείτε το “γλυκό σημείο” που εξισορροπεί την κάλυψη και την ταχύτητα. Γενικά, εάν δεν υπάρχουν τοίχοι ενδιάμεσα, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν δορυφόρο μεταξύ των 12 και των 23 μέτρων από την κύρια μονάδα δρομολογητή.
Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε πού πρέπει να τοποθετήσετε έναν δορυφόρο είναι μέσω της ένδειξης σήματος στο τηλέφωνο σας ή στο φορητό υπολογιστή σας. Προτιμήστε να το τοποθετήσετε εκεί που το σήμα Wi-Fi του τηλεφώνου σας χαμηλώνει από full (πλήρεις γραμμές) σε μία ή δύο μπάρες χαμηλότερα.
Τελικά, σημασία έχει η ταχύτητα. Εάν χρειάζεστε μόνο μέτριες ταχύτητες δικτύου – όπως σε ένα σπίτι με αργή ευρυζωνική σύνδεση – μπορείτε να ανοίξετε λίγο στην απόσταση για να έχετε πιο εκτεταμένη κάλυψη.
Τοπολογία. Σε μια ασύρματη εγκατάσταση, η απώλεια σήματος και η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτες. Για να μειωθεί η επίδρασή τους είναι εκεί που παίζει ρόλο η τοπολογία.
Τοπολογία είναι ο τρόπος με τον οποίο τακτοποιείτε τους μεταδότες στον χώρο. Αν έχετε μόνο δύο συσκευές δεν τίθεται θέμα. Αν έχετε περισσότερες τότε έχετε την δυνατότητα είτε να τις τοποθετήσετε σαν αστέρι, είτε σαν αλυσίδα (μαργαρίτα).
Η τοπολογία αστέρι είναι η προτεινόμενη τοπολογία και σε αυτήν τοποθετείτε τους δορυφόρους γύρω από τον κύριο δρομολογητή. Αυτή η διάταξη διασφαλίζει ότι κάθε δορυφόρος συνδέεται απευθείας με τον κύριο δρομολογητή, κάνοντας τα σήματα Wi-Fi να αναπηδούν μόνο μία φορά πριν φτάσουν στον τελικό πελάτη.
Η τοπολογία μαργαρίτα ή αλυσίδα αναφέρεται όταν τοποθετείτε γραμμικά τις μονάδες υλικού. Ως αποτέλεσμα, το σήμα πρέπει να μεταπηδήσει περισσότερες από μία φορές (από τον κύριο δρομολογητή σε έναν δορυφόρο, μετά σε έναν άλλο δορυφόρο, κ.λπ.) πριν φτάσει στη τελική συσκευή.
Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματική ταχύτητα θα υποφέρει πολύ και θα αντιμετωπίσετε σοβαρή καθυστέρηση, λόγω σύνθετης απώλειας σήματος. Σε μια ασύρματη εγκατάσταση, είναι πάντα καλή ιδέα να αποφεύγετε αυτήν την τοπολογία.
Ανάμειξη ενσύρματου και ασύρματου backhaul
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενσύρματο backhaul και για ένα δύσκολο σημείο χρειάζεται να συνδέσετε ασύρματα ένα δορυφόρο.
Γενικά να έχετε υπόψη σας ότι είναι καλύτερο να συνδυάζετε ενσύρματα και ασύρματα backhauls παρά καθαρά ασύρματα.
Οι πελάτες Wi-Fi που είναι συνδεδεμένοι σε ασύρματο δορυφόρο θα υποστούν απώλεια σήματος. Όσοι είναι συνδεδεμένοι σε ενσύρματο δίκτυο θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν γρήγορες και αξιόπιστες συνδέσεις.
Γενικά, το Wi-Fi 6 τριών ζωνών και το Wi-Fi 6E τετραπλής ζώνης είναι τα καλύτερα για μικτό ενσύρματο και ασύρματο backhauling.
Τι να αγοράσετε για το σπίτι σας
Αρχικά, να θυμάστε ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση υλικού διαφορετικών προτύπων Wi-Fi στην ίδια ζώνη συχνοτήτων.
Για παράδειγμα, το υλικό Wi-Fi 6 γενικά δεν θα λειτουργεί καλά με το αντίστοιχο Wi-Fi 5 σε ένα σύστημα, καθώς και τα δύο χρησιμοποιούν την ίδια ζώνη 5 GHz διαφορετικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να λειτουργήσουν, αλλά μάλλον θα είναι από τύχη.
Μετά από αυτό, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε ένα σύστημα Wi-Fi mesh: Ποσότητα μονάδων, ταχύτητα, δυνατότητες και απόρρητο.
Ποσότητα μονάδων
Ένα οικιακό mesh Wi-Fi εκπέμπει σήματα προς τα έξω, κάπως σαν μία σφαίρα. Συντηρητικά, μπορείτε να υποθέσετε ότι κάθε τέτοια σφαίρα μπορεί να καλύψει περίπου 140 m2 ακόμα και σε διαφορετικούς ορόφους. Τώρα σκεφτείτε αυτά:
- Σε μια ασύρματη εγκατάσταση, δεν μπορείτε να τοποθετήσετε τις μονάδες υλικού πολύ μακριά την μία από την άλλη.
- Σε μια ενσύρματη εγκατάσταση, μπορείτε να τις τοποθετήσετε μακρύτερα, ώστε τα σήματα τους να μην αλληλοκαλύπτονται, αν και είναι εντάξει αν το κάνουν σε κάποιο βαθμό. (Χρησιμοποιήστε τηλέφωνο ή φορητό υπολογιστή για να προσδιορίσετε την κάλυψη κάθε μονάδας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.)
Χρησιμοποιήστε τους παραπάνω κανόνες για να υπολογίσετε πόσους μεταδότες θα χρειαστείτε. Γενικά:
- Εάν ένας μόνος μεταδότης είναι σχεδόν αρκετός, τότε ένα πακέτο 2 θα κάνει τέλεια την δουλειά.
- Εάν ένα πακέτο 2 μονάδων χαμηλής ποιότητας και επιπέδου είναι μόλις αρκετό, τότε ένα πακέτο 2 τεμαχίων ενός ανώτερου επιπέδου θα είναι τέλειο.
- Εάν αισθάνεστε άνετα με ένα πακέτο 3-συσκευασιών χαμηλής ποιότητας, ένα πακέτο 2-μονάδων υψηλής ποιότητας πιθανότατα δεν θα σας καλύψει και θα χρειαστείτε ένα νέο σετ 3 συσκευασιών παρόμοιας ή υψηλότερης βαθμίδας.
Είναι πάντα δύσκολο να υπολογίσετε τον αριθμό των απαραίτητων μεταδοτών. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε με ένα πακέτο 2 μονάδων και να προσθέσετε περισσότερες μονάδες αργότερα, ώστε να κλιμακώσετε την κάλυψη.
Ταχύτητα
Η ταχύτητα είναι, μακράν, ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Και αυτό εξαρτάται πολύ από το εάν το σπίτι σας είναι καλωδιωμένο με καλώδια δικτύου ή όχι. Γενικά αν έχετε:
- Gigabit ή και μεγαλύτερη ταχύτητα: Η ενσύρματη σύνδεση του σπιτιού σας είναι απαραίτητη.
- 300 Mbps έως Gigabit: Συνιστάται η καλωδίωση, αλλά το παραδοσιακό ασύρματο πλέγμα Tri-band θα κάνει την δουλειά σας.
- 300 Mbps και κάτω: Τα περισσότερα ασύρματα συστήματα θα είναι εντάξει, αν και δεν βλάπτει να συνδέσετε το σπίτι σας με καλώδια.
- Για ένα ενσύρματο σπίτι : Είναι καλύτερο να αποκτήσετε ένα σύστημα Wi-Fi 6 διπλής ζώνης ή ένα σύστημα Wi-Fi 6E τριών ζωνών. Δεν υπάρχει ανάγκη για υλικό με επιπλέον ζώνη 5 GHz.
Γενικά, για την κοινή χρήση μιας μέτριας σύνδεσης στο διαδίκτυο (ταχύτητα λήψης 100Mbps ή πιο αργή), οποιοδήποτε σύστημα mesh, ειδικά αυτό που χρησιμοποιεί το πρότυπο Wi-Fi 6, είναι κατάλληλο.
Ωστόσο, εάν πληρώνετε για ένα γρήγορο πρόγραμμα σύνδεσης internet με 300 Mbps ή υψηλότερο, θα χρειαστείτε ένα σύστημα που να διαθέτει αποκλειστική ζώνη backhaul ή σύστημα dual-band κορυφαίας βαθμίδας.
Και αν έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας (500 Mbps ή ταχύτερο), θα χρειαστεί να τραβήξετε καλώδια δικτύου για να συνδέσετε τους μεταδότες. Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε.
Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα mesh Wi-Fi 6 τριών ζωνών, δεν θα έχετε πλήρη Gigabit στην τελική συσκευή, παρά μόνο αν χρησιμοποιήσετε ενσύρματα backhaul.
Για παράδειγμα, το Asus ZenWiFi XD5 θα προσφέρει εξαιρετικούς ρυθμούς Wi-Fi σε ενσύρματη εγκατάσταση αν η σύνδεσή σας στο internet είναι κάτω από Gigabit.
Εάν διαθέτετε σύνδεση Gigabit, τότε μερικές μονάδες Asus RT-AX8x ή τα περισσότερα συστήματα Wi-Fi 6 διπλής ζώνης θα σας κάνουν.
Εάν σκοπεύετε να συνδυάσετε ενσύρματο και ασύρματο backhaul, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα που υποστηρίζει καλά και τα δύο, όπως ένα σετ AiMesh Tri-band ή Netgear Orbi .
Και τέλος, αν ψάχνετε για ευρυζωνική σύνδεση Gig+, και η ταχύτητα του διαδικτύου είναι μεγαλύτερη από το Gigabit, πρέπει να συνδέσετε το σπίτι σας ενσύρματα και να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα με ενσύρματο backhaul πολλαπλών Gigabit.
Χαρακτηριστικά
Το σύνολο χαρακτηριστικών ενός συστήματος σημαίνει τι μπορείτε να κάνετε με το οικιακό σας δίκτυο.
Εάν το μόνο που θέλετε είναι πρόσβαση στο διαδίκτυο, μην ανησυχείτε για τις δυνατότητες. Ωστόσο, είναι πάντα χρήσιμο να έχετε ένα σύστημα που περιλαμβάνει πολλές προσαρμογές και ενσωματωμένη διαδικτυακή προστασία.
Προτιμήστε ένα σύστημα με διεπαφή ιστού, καθώς έτσι θα έχετε τον πλήρη έλεγχο του δικτύου.
Απόρρητο
Όλα τα συστήματα Wi-Fi που απαιτούν την εγγραφή ενός λογαριασμού σύνδεσης για εγκατάσταση και συνεχή διαχείριση, είναι εν δυνάμη επικίνδυνα για το απόρρητο.
Αν το δίκτυό σας συνδέεται με τον προμηθευτή ανά πάσα στιγμή, δυνητικά τρίτα μέρη μπορούν να παρακολουθούν τι κάνετε στο διαδίκτυο. Το τι συμβαίνει στα παρασκήνια είναι γενικά άγνωστο και κανένας πωλητής δεν μπορεί να σας εγγυηθεί.
Συμπερασματικά για το σπίτι
Ο κύριος μεταδότης του συστήματος mesh θα πρέπει να είναι και ο μόνος δρομολογητής του οικιακού σας δικτύου.
Εάν όμως έχετε ήδη έναν υπάρχοντα δρομολογητή, που δεν μπορείτε να τον αλλάξετε, όπως το router του παρόχου σας, αποκτήστε ένα mesh που μπορεί να λειτουργήσει με λειτουργία access point. Σε αυτήν την περίπτωση, το mesh επεκτείνει το υπάρχον οικιακό σας δίκτυο χωρίς να προσφέρει λειτουργίες ή συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Η χρήση καλωδίων δικτύου για τη σύνδεση των μεταδοτοτών είναι ο μόνος τρόπος για να δώσετε στο σύστημα την καλύτερη απόδοση.