Το Wikileaks διέρρευσε τι περιέχει η συμφωνία TPP

Το Wikileaks δημοσίευσε το τελικό κείμενο της μυστικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης -Pacific (Trans-Pacific Partnership Agreement), για ένα “ελεύθερο εμπόριο.” Η συμφωνία TPP θα ισχύει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων οκτώ χωρών.wikileaks-trans-pacific-partnership-agreement Wikileaks

Το κείμενο περιέχει μια ενδιαφέρουσα διάταξη στο κεφάλαιο των δικαιωμάτων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και αφορά τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και τις υποχρεώσεις τους προς τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το TPP, ένας ISP ορίζεται σε γενικές γραμμές:

“Φορέας παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου» σημαίνει: (α) Ο φορέας παροχής υπηρεσιών σε απευθείας σύνδεση για τη διαβίβαση, τη δρομολόγηση, ή την παροχή συνδέσεων για την online ψηφιακή επικοινωνία, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων σημείων που προσδιορίζονται από το χρήστη, και του υλικού που χρησιμοποιεί.”

Με τον ορισμό αυτό ο ISP είναι ο παροχέας σας στο Internet, αλλά μπορεί να επεκταθεί επίσης και σε εταιρείες όπως το Dropbox, το Mega και άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων που φιλοξενούνται στις χώρες μέλη της συμφωνίας.

Η ενότητα αυτή αναφέρει ότι απαιτείται από όλες τις χώρες μέλη να ανανεώσουν τα “ένδικα μέσα” για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να συνεργαστούν με τους ISPs και προτρέπει για τη “μη εξουσιοδοτημένη αποθήκευση και διαβίβαση” των πειρατικού υλικού, όπως ταινίες, και άλλο περιεχόμενο.

Στην ουσία, η EFF είχε αναφέρει από πριν ότι υπάρχει αυτή η διάταξη που απαιτεί από κάθε χώρα να εφαρμόσει ένα σύστημα κατάργησης, παρόμοιο με τη DMCA των ΗΠΑ σύμφωνα με το Wikileaks.

Συγκεκριμένα, το TPP αναφέρει επίσης ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο που θα απαιτεί από τους ISPs για να εκθέτουν την ταυτότητα του παραβάτη στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων κατά τρόπο που να συνάδει με την συμφωνία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εν λόγω νομικά κίνητρα θα περιέχουν και την “ανάληψη δράσης” από τον ISP για την αποτροπή της παράνομης αποθήκευσης των αρχείων που παραβιάζουν τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και την αφαίρεση τους.

Το TPP αναφέρει επίσης ότι οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να επέμβουν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αν ο πάροχος κάνει αυτόματα caching περιεχόμενο χωρίς να έχει τα πνευματικά δικαιώματα
Αποθήκευση πειρατικού περιεχομένου, αν φορτωθεί από ένα χρήστη
Χρήστες που δημιουργούν συνδέσμους που οδηγούν σε πειρατικό περιεχομένο
Μετάδοση πειρατικού περιεχομένου χωρίς τροποποίηση

Ααν κάποιος βάλει δίπλα δίπλα τον TPP μαζί με τους περιορισμούς του DMCA 512 όσον αφορά το κείμενο της ευθύνης, φαίνεται να είναι μια παραφρασμένη έκδοση του ίδιου νόμου, που απαιτεί από τους ISP να υπηρετούν τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και να ενεργούν σύμφωνα με τα αιτήματα κατάργησης.

Η EFF έχει αναφέρει ήδη ότι η μέθοδος αυτή ονομάζεται “ξέπλυμα πολιτικής”, όπου μια μη δημοφιλής διάταξη αντιγράφεται και επικολλάται σε εμπορικές συμφωνίες για να γλιστρήσει μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Το Wikileaks αναφέρει ότι η συμφωνία υπεγράφη στις 5 Οκτωβρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την , το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, τη Χιλή, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ, αλλά το κείμενο δεν ήταν διαθέσιμο στο κοινό μέχρι σήμερα.

Το TPP δεν έχει επικυρωθεί από τις τοπικές κυβερνήσεις της κάθε χώρας αλλά, απαιτείται πριν ισχύσει σαν συμφωνία.

Με από το TNW.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).