Wikipedia γιατί θα σταματήσει να δέχεται bitcoin

Η software engineer Molly White είναι συντάκτης της Wikipedia από το 2006 (υπηρέτησε επίσης και αρκετές θητείες στην Επιτροπή Διαιτησίας του ιστότοπου). Η White είναι πλέον διαχειρίστρια της Wikipedia — και μόλις δημοσίευσε ένα άρθρο που αντιτίθεται στη συνεχιζόμενη αποδοχή δωρεών κρυπτονομισμάτων για το Ίδρυμα Wikimedia.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τις παρατηρήσεις της White στο The Signpost, μια διαδικτυακή εφημερίδα για την (αγγλόφωνη) Wikipedia που δημοσιεύεται διαδικτυακά από το 2005 με συνεισφορές από συντάκτες της Wikipedia:

Όταν το Ίδρυμα Wikimedia για πρώτη φορά άρχισε να δέχεται δωρεές κρυπτονομισμάτων το , ήταν ακόμα μια αρκετά εκκολαπτόμενη τεχνολογία. Τα κρυπτονομίσματα είχαν απήχηση σε πολλές κοινότητες λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα και στο κίνημα του Wikimedia πιο συγκεκριμένα, και τα projects των κρυπτονομισμάτων έδειχναν να μοιράζονται παρόμοια ιδανικά: ιδιωτικότητα, ανωνυμία, αποκέντρωση, ελευθερία.

Σήμερα τα κρυπτονομίσματα και οι τεχνολογίες που βασίζονται στο blockchain γενικότερα έχουν μετατραπεί σε κάτι πολύ διαφορετικό από τα ιδανικά της νιότης τους. Ορισμένοι υποστηρικτές συνεχίζουν να μιλούν για ελευθερία και αποκέντρωση, αλλά ο χώρος έχει γίνει σε συντριπτική πλειοψηφία μια ευκαιρία για αυτοεμπλουτισμό σε βάρος των άλλων και του περιβάλλοντος.

Οι Cryptomining δημιούργησαν καταστήματα σε τοποθεσίες με χαμηλό ενεργειακό κόστος — και μέχρι τα τέλη του 2021, η μεγαλύτερη εξόρυξη bitcoin γινόταν στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούν τον άνθρακα. Μερικοί μάλιστα από τους miners της Κίνας μετακόμισαν στο Καζακστάν, όπου χρησιμοποιούν λιγνίτη (μια εξαιρετικά επιβλαβή μορφή άνθρακα) για να παράγουν το 18% της παγκόσμιας υπολογιστικής ισχύος που υπάρχει πίσω από το bitcoin. Η εξόρυξη Bitcoin από μόνη της ανταγωνίζεται τη συνολική χρήση ενέργειας χωρών όπως η Ολλανδία ή η Φινλανδία.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι φίλοι των crypto πείθονται ότι και αυτοί μπορουν να γίνουν πλούσιοι αγοράζοντας bitcoin ή ethereum. Δυστυχώς, ο ανταγωνιστικός χώρος μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα τοπίο με απατεώνες. Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι η αγορά αυτών των νομισμάτων είναι μια “επένδυση”, παρά μια ριψοκίνδυνη κερδοσκοπία που θα περιγραφόταν με μεγαλύτερη ακρίβεια ως τζόγος, ή ακόμα καλύτερα μια καθαρή επενδυτική απάτη. Οι άνθρωποι εξαπατούνται τακτικά για τεράστια χρηματικά ποσά και η ανώνυμη, ονομαστικά αποκεντρωμένη και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη φύση του χώρου τους προσφέρει ελάχιστες λύσεις.

Τα υποτιθέμενα των κρυπτονομισμάτων δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αντί να ενδυναμώσουν όσους δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να διανέμουν πλούτο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως αναφερόταν κάποτε, τα έχουν συσσωρευτεί σε απίστευτα ποσά από πολύ λίγους — το 0,01% των κατόχων bitcoin κατέχουν συλλογικά το 27% του bitcoin που κυκλοφορεί, και ισοδυναμεί με περίπου 232 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αποδοχή των δωρεών κρυπτονομισμάτων από το Ίδρυμα Wikimedia είχε ελάχιστες αποδόσεις και η μη αποδοχή τους είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του Ιδρύματος για την συγκέντρωση χρημάτων. Το 2021, το Ίδρυμα Wikimedia έλαβε μόνο περίπου 130.000$ σε δωρεές μέσω κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας το ένα από τα μικρότερα α εσόδων του (το 0,08% των συνολικών δωρεών). Τα οφέλη για τους δωρητές είναι επίσης ελάχιστα: η ανωνυμία που συνήθως προσφέρεται σε όσους χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα ακυρώνεται σε μεγάλο βαθμό από τον επεξεργαστή πληρωμών κρυπτονομισμάτων του WMF, BitPay, ο οποίος απαιτεί από τους υποψήφιους δωρητές να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της αποδοχής των κρυπτονομισμάτων από το WMF ήταν η ομαλοποίηση της χρήσης τους. Καθώς ο τεχνολογικός χώρος γύρω από τα blockchain έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς.

Τα κρυπτονομίσματα συνυπάρχουν με μια ομάδα αρπακτικών, εγγενώς επιβλαβών τεχνολογιών που εκμεταλλεύονται άτομα και συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος μας. Δεν είναι πλέον ηθικό για το Ίδρυμα Wikimedia να εγκρίνει σιωπηρά μια τεχνολογία που δίνει κίνητρα για την ληστρική συμπεριφορά που έχει γίνει ανεξέλεγκτη στον χώρο των κρυπτονομισμάτων τα τελευταία χρόνια.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).