Τα Windows 10 μας παρακολουθούν. Σοβαρά; Μας παρακολουθούν μόνο τα Windows 10; Η τηλεμετρία δεν είναι νέα επιστήμη, υπάρχει στη ζωή μας και αποστέλλει συνεχώς πληροφορίες. Και φυσικά δεν την χρησιμοποιεί μόνο η Microsoft.
Η Τηλεμετρία είναι η επιστήμη που επιτρέπει την συλλογή δεδομένων εξ αποστάσεως. Συνήθως πρόκειται για επιστημονικά δεδομένα αλλά η χρήση της επιστήμης δεν σταματάει εκεί. Με τον όρο τηλεμετρία εννοείται συνήθως η ασύρματη μετάδοση δεδομένων με χρήση πομποδεκτών μεγάλης ή μικρής εμβέλειας, τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων κλπ, αλλά και η καλωδιακή μετάδοση δεδομένων κυρίως σήμερα μέσω δικτύων όπως το ίντερνετ ή μέσω τηλεφωνικού δικτύου.
Ένα παράδειγμα τηλεμετρικού δικτύου είναι ένα σεισμολογικό δίκτυο.
Όταν στο σύστημα τηλεμετρίας περιλαμβάνεται τόσο η ανάκτηση δεδομένων όσο και ο αυτόματος έλεγχος (σε βιομηχανικά και τεχνολογικά συστήματα, πχ για τον έλεγχο της λειτουργίας ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες σε απόμακρα σημεία) τότε χρησιμοποιείται ο όρος SCADA.
Η τηλεμετρία στην έρευνα χρήσης υπολογιστών
Μεγάλες εταιρίες λογισμικού έχουν εισάγει την τηλεμετρία στα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές που εκτελούνται στους υπολογιστές με σκοπό τη διερεύνηση του τρόπου χρήσης των συστημάτων.
Αποτέλεσμα της τηλεμετρίας της Microsoft ήταν η κατάργηση του “μενού έναρξης” στα Windows 8 σύμφωνα με το TheVerge.
“Σε μια συνέντευξη με το PC Pro, η εταιρεία αποκάλυψε ότι τα δεδομένα τηλεμετρίας ήταν ο λόγος που αποφάσισε να αφαιρέσει το Start Menu στα Windows 8.”
Αν δεν καταλαβαίνετε τον λόγο σκεφτείτε ότι περισσότερα κλικς σημαίνουν περισσότερες πληροφορίες.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω μπορείτε να εξηγήσετε την επιστροφή του Start Menu, στα Windows 10, εφόσον η εταιρεία έχει προσθέσει νέα χαρακτηριστικά τηλεμετρίας για την συλλογή των πληροφοριών που “χρειάζεται.”
Να αναφέρουμε όμως για να μην είμαστε άδικοι με την Microsoft θα πρέπει να αναφέρουμε και τα παρακάτω:
Έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς την ανακάλυψη από ερευνητές των μεθόδων συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιεί η Microsoft με το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 10, αλλά και με τις πρόσφατες ενημερώσεις στα παλαιότερα λειτουργικά Windows 7 και 8, 8.1.
Η νέα, ενιαία πολιτική απορρήτου της Microsoft απαριθμεί τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Microsoft θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες. Η εταιρεία φυσικά θα μπορεί να αποκαλύπτει και να διατηρεί δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως το περιεχόμενο των e-mail σας, ή άλλες ιδιωτικές επικοινωνίες ή αρχεία σε ιδιωτικούς φακέλους.
Φυσικά και μπορεί η Microsoft να διαθέσει τα δεδομένα που συλλέγει υπό νομικές απαιτήσεις, όπως εντάλματα έρευνας και κλήσεις της Εθνικής Ασφάλειας, καθώς τέτοιες ενέργειες απαιτούνται για “την αποτροπή της απώλειας ζωής ή σοβαρών τραυματισμών.”
Αλήθεια αυτό δεν το κάνουν όλες οι εταιρείες;
Συλλέγουμε το περιεχόμενο των αρχείων και των επικοινωνιών σας όταν είναι απαραίτητο για να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε. Αυτό περιλαμβάνει: το περιεχόμενο των εγγράφων σας, φωτογραφίες, μουσική ή βίντεο που ανεβάζετε σε μια υπηρεσία της Microsoft, όπως την OneDrive. Περιλαμβάνει επίσης το περιεχόμενο των επικοινωνιών σας που αποστέλλονται ή λαμβάνονται με τη χρήση των υπηρεσιών της Microsoft …”
Κάθε εταιρεία που προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες πληροφορικής έχει σχεδόν πανομοιότυπη γλώσσα στους όρους συμφωνίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. >Συγκρίνετε αυτά τα αποσπάσματα με τις δηλώσεις απορρήτου της Google, της Apple και της Microsoft.
Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Windows 10 βασίζεται σε πολύ περισσότερες online υπηρεσίες από όλες ό, τι τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Αυτός είναι όμως ο τρόπος του 2015.
Περιμένουμε εξατομικευμένες υπηρεσίες. Αναμένουμε συναφή αποτελέσματα αναζήτησης. Περιμένουμε τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά να είναι πιο έξυπνες και πιο χρήσιμες με την πάροδο του χρόνου. Περιμένουμε να μας καταλάβουν, αλλά και δεν συγχωρούμε σφάλματα στο λογισμικό.
Όλα αυτά έχουν και το ανάλογο κόστος…
Με πληροφορίες από το WikiPedia