Τα Windows 10 είναι το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Κυκλοφόρησε επίσημα στις 29 Ιουλίου του 2015. Η πρώτη παρουσίαση των Windows 10 έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ η δοκιμαστική έκδοση κυκλοφόρησε μια μέρα αργότερα, την 1η Οκτωβρίου του 2014.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους η Microsoft πρόσφερε το λειτουργικό σύστημα χωρίς χρέωση για τους χρήστες των Windows 7 και Windows 8.1.
Μετά τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας η εταιρεία αλλάζει γνώμη και συνεχίζει να διαθέτει δωρεάν το λειτουργικό της σύστημα παρά το τέλος της προσφοράς.
Έκδοση των Windows |
Επιλέξιμες εκδόσεις αναβάθμισης των Windows 10 |
---|---|
Windows 7 Starter | Windows 10 Home |
Windows 7 Home Basic | |
Windows 7 Home Premium | |
Windows 8.1 with Bing | |
Windows 8.1 | |
Windows 7 Professional | Windows 10 Pro |
Windows 7 Ultimate | |
Windows 8.1 Pro |
Table of Contents
Windows as a Service
Τα Windows 10 είναι η τελευταία έκδοση των Windows, όπως είπε ο Jerry Nixon, ένας προγραμματιστής της Microsoft. Από την έκδοση 10 και μετά θα υπάρξουν μόνο αναβαθμίσεις καθώς η Microsoft σκοπεύει να μετατρέψει το λειτουργικό της σύστημα σε WaaS (Windows as a Service).
Τι σημαίνει όμως Windows as a Service και ποια η διαφορά του με το παλιό παραδοσιακό μοντέλο κυκλοφορίας των Windows;
Τα Windows σαν υπηρεσία είναι στην πραγματικότητα μια νέα προσέγγιση σχετικά με τις ενημερώσεις που θα αποστέλλονται στους χρήστες, αναφέρει Mary Jo Foley του ZDNet, επισημαίνοντας ότι η Microsoft διαθέτει διαφορετικές εκδόσεις σε κάθε χρήστη.
Βασικά, η Microsoft δημιούργησε υποομάδες χρηστών που μπορούν να κατεβάσουν διαφορετικές ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος, με βάση τις ανάγκες τους και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν στους υπολογιστές τους.
Πριν από πέντε χρόνια το 2015, τα Windows 10 φαινόταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Σήμερα αυτό που έχουμε καταλάβει όλοι μας, είναι ότι πρόκειται για ένα λειτουργικό που αναβαθμίζεται συνεχώς, προσφέροντας αρκετές συγκινήσεις στους φίλους του, και όχι πάντα θετικές. Πρόκειται για ένα λειτουργικό σε …εξέλιξη.
Διαχωρισμός Πελατών
Έτσι το πελατολόγιο της Microsoft διαμορφώθηκε με βάση τις ανάγκες του Windows as a Service. Έτσι έχουμε πελάτες δύο ταχυτήτων, αυτοί που πληρώνουν (εκδόσεις Enterprise και Education) και αυτοί που δεν πληρώνουν (εκδόσεις Home και Pro).
Από την δεύτερη κατηγορία, η έκδοση Pro είναι κάπως πιο ευνοημένη (είναι δυνατή η αναβολή των ενημερώσεων για ένα διάστημα), αλλά συνεχίζει να λαμβάνει ενημερώσεις με τον τρόπο που τις λαμβάνει η Home.
Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα λόγω beta
Το μοντέλο κυκλοφορίας των Windows 10 (ενημερώσεις κατά διαστήματα) επιτρέπει στην Microsoft να δοκιμάζει το λειτουργικό της σύστημα πρώτα στους χρήστες των εκδόσεων Home και Pro, να εντοπίζει τυχόν προβλήματα μέσω της τηλεμετρίας και να πράττει ανάλογα.
Αν υπάρχουν αναφορές για περισσότερα προβλήματα μετά την εγκατάσταση κυκλοφορεί εκ νέου νέο patch για να επιδιορθώσει το σύστημα. Τέλος όταν όλα πάνε καλά διαθέτει την ενημέρωση στις εκδόσεις Enterprise και Education.
Οι απανωτές ενημερώσεις επιδιόρθωσης που δεν επιδιορθώνουν, η κυκλοφορία ενός λειτουργικού που διαγράφει αρχεία, αλλά και η διαφορετική χρήση του Windows Update, έχουν κάνει πάρα πολλούς χρήστες να αναθεωρήσουν την άποψη που είχαν για τα Windοws από την εποχή του Windοws 7.
Πολύς ντόρος για περισσότερο πειραματισμό
Τα Windows 10 συνεχίζουν να διαφημίζονται και να προωθούνται από την Microsoft σαν το καλύτερο λειτουργικό ever. Με την βοήθεια της τηλεμετρίας η εταιρεία δημιουργεί και αναπτύσσει το μέλλον ενός λειτουργικού και ενός κόσμου που κοιτάζουν προς το σύννεφο, ενώ ο υπολογιστής συνεχίζει να λειτουργεί από τον τελικό χρήστη. Η ιδέα είναι καταπληκτική, ίσως όχι και τόσο πολύ καινοτόμος, αλλά πραγματικά ενθουσιάζει, ειδικά με τις διαφημίσεις της Microsoft που την παρουσιάζουν στην ιδανική της μορφή.
Το Windows as a service όμως που διαφημίζεται τόσο πολύ δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους πάντες, και ειδικά αυτούς που έχουν περάσει από την φάση των πειραματισμών και επιθυμούν ένα σταθερό σύστημα για να δουλέψουν.
H Microsoft μετάτρεψε τα Windows από ένα μοντέλο big-bang-release κάθε-τρία χρόνια σε κάτι που μοιάζει με big-bug-release, κάθε έξι μήνες ή και λιγότερο.
Δεν θα αντιπαραβάλω τις Linux διανομές που χρησιμοποιούν κάποιο rolling σύστημα ενημερώσεων γιατί αν και μοιάζουν, η φιλοσοφία είναι εντελώς διαφορετική.
Θα μπορούσα όμως να κοιτάξω προς τα πίσω, σε ένα λειτουργικό που ανέπτυξε η ίδια εταιρεία, Το Windows 7.
Το λειτουργικό Windows 7 επέζησε της κυκλοφορίας του Windows 10 παρά τις επιθετικές πρακτικές που χρησιμοποίησε η Microsoft, και παρότι η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει επανειλημμένως ότι κανείς δεν θα μπορεί να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας μετά τον Ιανουάριο του 2020.
Γιατί;
Γιατί οι ενημερώσεις σε νέα έκδοση (XP, VISTA, Winodows 7) αναπτυσσόταν για χρόνια. Στο μεσοδιάστημα κυκλοφορούσαν Service Packs, αλλά και αυτά ήταν πολύ πιο προσεγμένα, χωρίς να υπάρχει η τηλεμετρία που υπάρχει σήμερα.
Εντωμεταξύ στο διάστημα που χρειαζόταν να αναπτυχθεί ένα νέο σύστημα, δεν υπήρχαν τεράστιες αποκλίσεις στο hardware που κυκλοφορούσε.
Ένα μόνο λειτουργικό σύστημα (Windows 10) που αναπτύσσεται συνεχώς χρησιμοποιώντας την ίδια βάση και τον ίδιο πυρήνα, κάπου θα παρουσιάσει προβλήματα σε παλαιότερο hardware. Μέχρι στιγμής, μόνο μία κατηγορία υπολογιστών δεν ήταν συμβατή με την αναβάθμιση σε Windows 10: Μερικοί υπολογιστές 2 σε 1 από την εποχή των Windows 8 (2012-2014), που έτρεχαν με CPU Intel Clover Trail, δεν μπόρεσαν να εγκαταστήσουν καμία δυνατότητα ενημερώσεις μετά το July 2016 Anniversary Update.
Η τάση
Εν έτη 2020 τα πάντα κινούνται με ταχύτητα φωτός, όπως και το Internet. Ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει το πετάμε και παίρνουμε άλλο. Δυσκολεύομαι όμως να πιστέψω ότι η τάση της ταχύτητας των ενημερώσεων θα θυσιάζει την ποιότητα. Η Microsoft μάλλον θα πρέπει να εξετάσει ξανά το σύστημα που έχει υιοθετήσει, γιατί σαν κυρίαρχος παίχτης στην αγορά, τα σφάλματά της επηρεάζουν πάρα πολύ κόσμο.