Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που η Microsoft ανακοίνωσε τα Windows 11. Τα Windows αποκτούν μια νέα σχεδίαση, ένα νέο κέντρο ειδοποιήσεων, υποστήριξη εφαρμογών Android και βελτιώσεις γενικότερα. Αλλά η μία αλλαγή των Windows 11 που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις είναι οι νέες απαιτήσεις συστήματος.
Οι απαιτήσεις στην μνήμη RAM και στην αποθήκευση έχουν διπλασιαστεί στα 4 GB και στα 32 GB, αντίστοιχα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Υπάρχουν δύο σημαντικά λόγοι που ανησυχεί ο κόσμος, η απαίτηση για το TPM και οι απαιτήσεις της CPU.
Με την πρώτη ματιά, οι απαιτήσεις της CPU δεν φαίνονται παράδοξες. Η μόνη διαφορά μεταξύ των απαιτήσεων των Windows 11 και των Windows 10 είναι ότι οι CPU των 32-bit δεν υποστηρίζονται πλέον, ούτε οι επεξεργαστές τους ενός πυρήνα.
Στη συνέχεια όμως, η Microsoft δημοσίευσε μια λίστα των υποστηριζόμενων CPU, και αυτή η λίστα είναι πολύ πιο ακραία. Σύμφωνα με τη λίστα, υποστηρίζονται οι Intel της 8ης γενιάς και οι νεότεροι, όπως και υποστηρίζονται και οι AMD Zen 2 APU. Αν έχετε έναν υπολογιστή ηλικίας τριών ετών μάλλον δεν θα είναι κατάλληλος για τα Windows 11.
Αυτή η αλλαγή δεν ήταν “κομψή”. Όταν η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο λειτουργικό σύστημα, δεν ανέφερε τίποτα για αυτό. Όλες οι νέες απαιτήσεις ανακαλύφθηκαν στην τεκμηρίωση. Τέσσερις ημέρες αργότερα η Microsoft δικαιολογήθηκε σε μια ανάρτηση στο blog της. Η εταιρεία αναφέρει με λίγα λόγια ότι άλλαξε τα πράγματα για τρεις λόγους: την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την συμβατότητα.
Προφανώς, η Microsoft θα μπορούσε να συμπεριλάβει και παλαιότερους υπολογιστές, αλλά υπάρχει άλλος ένας βασικός λόγος που δεν αναφέρεται πουθενά. Η Microsoft θέλει να αγοράσετε ένα νέο υπολογιστή.
Η εταιρεία από το Redmond θέλει να αγοράζετε ένα νέο υπολογιστή κάθε πέντε χρόνια περίπου.
Όταν η Microsoft άρχισε να διαθέτει δωρεάν αναβαθμίσεις των Windows 10, όλοι ρωτούσαν πώς μπορούσε να έχει έσοδα από τα Windows. Λοιπόν, δημιουργεί έσοδα από τα Windows με την πώληση αδειών OEM. Αυτή είναι η αμοιβή που πληρώνει κάθε κατασκευάστρια εταιρεία ανά μηχανή για να περάσει τα Windows σε αυτή.
Η αλλαγή που προσπαθούν να περάσουν τα Windows 11 είναι μεγάλη, και πιθανώς από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των Windows. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι απαιτήσεις των Windows δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά εδώ και πολύ καιρό.
Τα Windows 10 κυκλοφόρησαν πριν από έξι χρόνια στις 29 Ιουλίου 2015. Υπήρξαν κάποιες μικρές αλλαγές στις απαιτήσεις, ειδικά για τους νέους υπολογιστές. Πράγματι, ένα χρόνο αργότερα, η Microsoft άρχισε να θέλει υποχρεωτικά το TPM 2.0. Λίγο αργότερα, ήθελε τις 64-bit CPU.
Ωστόσο, διατηρήθηκαν οι απαιτήσεις που χρονολογούνται από τα Windows 7, τα οποία κυκλοφόρησαν το 2009. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα Windows 10 είχαν διαφορετικό σκοπό από οποιαδήποτε άλλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος πριν από αυτή την έκδοση.
Ο στόχος ήταν να φέρει όλους τους χρήστες των Windows σε μια έκδοση. Εκείνη την εποχή, η Microsoft είχε κάποια πολύ φιλόδοξα σχέδια. Ήθελε πάνω από ένα δισεκατομμύριο συσκευές με Windows 10 μέσα σε δύο έως τρία χρόνια και αυτές οι συσκευές θα περιλάμβαναν υπολογιστές, τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών, συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας,
IoT και άλλες.
Χρειάστηκε πολύ περισσότερος χρόνος για να φτάσουν στις ένα δισεκατομμύριο συσκευές. Σήμερα, τα Windows 10 είναι εγκατεστημένα σε 1,3 δισεκατομμύρια συσκευές.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι υπολογιστές ήταν αρκετά καλοί. Μέχρι τη λήξη της υποστήριξης των Windows XP, πολύ περισσότερο από μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία τους, υπήρχαν ακόμη πολλοί υπολογιστές που χρησιμοποιούν το παλαιότερο λειτουργικό σύστημα. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κανένα λόγο να αναβαθμίσουν τον υπολογιστή τους. Δούλευε μια χαρά. Αυτό έβαλε τη Microsoft σε δύσκολη θέση επειδή ήθελε να πουλήσει τα Windows Vista, και αργότερα τα Windows 7.
Τέλος πάντων, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα Windows 10 δεν άλλαξαν τις απαιτήσεις συστήματος που υπήρχαν από το 2009.
Τα τελευταία έξι χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν τα Windows 10, κυκλοφορούν δωρεάν. Δεν θα μιλήσουμε για το ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν σε βάρος της ιδιωτικής μας ζωής γιατί το θέμα μας είναι άλλο.
Τα Windows 10 ήταν και είναι δωρεάν για όσους χρησιμοποιούν Windows 7 ή Windows 8.1. Αυτό σήμαινε ότι αν αγοράζατε έναν υπολογιστή μεταξύ του 2009 και του 2015, είχατε μια δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10. Και αν αγοράσατε έναν υπολογιστή πριν από το 2009 και τον αναβαθμίζατε σε Windows 7, πάλι θα είχατε μια δωρεάν αναβάθμιση.
Ήταν άνευ προηγουμένου. Πριν από αυτό, θα έπρεπε να πληρώσετε τουλάχιστον 100 ευρώ για την αναβάθμιση, ίσως λιγότερο ανάλογα με την έκδοση, πότε την αγοράσατε και πολλά άλλα.
Όμως η Microsoft δεν μας χρωστάει τίποτα. Αν θέλει να περιορίσει τα Windows 11 σε ένα υποσύνολο υπολογιστών από αυτούς που κυκλοφορούν ήδη, ώστε να πρέπει να αγοράσετε έναν νέο, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να δουλεύουν με τα Windows 10.
Τα Windows 10 θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται έως τις 14 Οκτωβρίου του 2025. Εάν δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας σε Windows 11, θα συνεχίσετε να είστε εντάξει για τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Τι μπορούν να κάνουν τα Windows 11 που δεν το κάνουν τα Windows 10;
Όταν η Microsoft εξήγησε γιατί οι απαιτήσεις για τα Windows 11 είναι αυτές που είναι, ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν. Η δημοσίευση ήταν ξεκάθαρη ότι οι επεξεργαστές Intel 6ης γενιάς και παλαιότεροι, και οι επεξεργαστές AMD pre-Zen, δεν πρόκειται να υποστηριχθούν. Ωστόσο, οι Intel 7ης γενιάς και οι AMD Zen 1 ίσως να υποστηρίζονται.
Ίσως η Microsoft κάνει κάποια “έκπτωση” στις απαιτήσεις. Το ερώτημα είναι πόσο πραγματικά θα υποχωρήσει η Microsoft.
Μπορει εν τελει να συμπεριλαβει και τους επεξεργαστες intel 6ης γενιας.Η αυτο εχει κλειδωσει στο οχι?
έτσι λέει, έχει κλειδώσει στο όχι
πολυ αδικο