Θα ήταν πολύ περίεργο αν μια μεγάλη ενημέρωση των Windows όπως τα Windows 11 δεν προκαλούσε σημαντικά προβλήματα. Τα Windows 11 έκδοση 21H2 ή Build 22000.194 φέρεται να προκαλούν σημαντική επιβράδυνση της απόδοσης, προβλήματα στο διαδίκτυο και μια σειρά από άλλα προβλήματα σε ορισμένους χρήστες.
Αν και υπάρχουν benchmarks που έδειχναν ότι τα Windows 11 είναι ελαφρώς γρηγορότερα από τα Windows 10, η AMD επιβεβαίωσε την επιβράδυνση των συστημάτων της.
Η AMD και η Microsoft ερευνούν αναφορές για προβλήματα επιδόσεων των Windows 11. Σύμφωνα με ένα έγγραφο υποστήριξης που δημοσιεύτηκε από την AMD, τα Windows 11 θα μπορούσαν να μειώσουν την απόδοση ορισμένων εφαρμογών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η καθυστέρηση της προσωρινής μνήμης L3 μπορεί να αυξηθεί τρεις φορές, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση των εφαρμογών που απαιτούν μνήμη. Η AMD αναμένει επίπτωση απόδοσης 3-5% σε ορισμένες εφαρμογές, ενώ τα παιχνίδια θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν κατά 10-15%.
Η Microsoft σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα στην επόμενη αθροιστική ενημέρωση.
Ένα άλλο σφάλμα των Windows 11 φαίνεται να βλάπτει την απόδοση αγνοώντας τα CPU threads. Η AMD παρατήρησε ότι εφαρμογές ευαίσθητες σε CPU threads ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα απόδοσης. Αυτά τα προβλήματα είναι προφανώς αισθητά μετά την ενημέρωση του μηχανήματος, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζονται όλες οι εγκαταστάσεις.
“Ο αντίκτυπος στην απόδοση μπορεί να είναι πιο ανιχνεύσιμος σε >8-core επεξεργαστές άνω των 65W TDP. Μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού βρίσκεται σε εξέλιξη για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα”, αναφέρει η AMD.
Εάν χρησιμοποιείτε Windows 10, καλό θα είναι να μην αναβαθμίσετε σε Windows 11 της έκδοσης 21H2 (αρχική έκδοση) έως ότου η Microsoft διορθώσει ή τουλάχιστον προσφέρει μια λύση για αυτά τα ζητήματα απόδοσης. Εάν έχετε ήδη προβλήματα, η AMD συνιστά να περιμένετε ενημερώσεις λογισμικού από την AMD και τη Microsoft.
Εκτός από την AMD, η εταιρεία συγκριτικής αξιολόγησης UL Procyon επιβεβαίωσε ότι μια δυνατότητα στα Windows 11 που ονομάζεται “Virtualization-based Security (VBS)”, η οποία είναι πλέον ενεργοποιημένη από προεπιλογή, προκαλεί πτώση της απόδοσης. Έτσι οι βαθμολογίες των benchmark είναι ελαφρώς χαμηλότερες κατά τη συγκριτική αξιολόγηση των Windows 11 της έκδοσης 21H2 με ενεργοποιημένο το VBS.
Για να απενεργοποιήσετε το VBS ακολουθήστε τα βήματα:
Ανοίξτε την Αναζήτηση των Windows.
Αναζητήστε Core Isolation για να ανοίξετε την Ασφάλεια των Windows.
Απενεργοποιήστε τη λειτουργία Memory Integrity και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.
Ανοίξτε τον Επεξεργαστή μητρώου (regedit) και ακολουθήστε την διαδρομή:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\DeviceGuard
Πατήστε δύο φορές στο EnableVirtualizationBasedSecurity και ορίστε το στο 0.