Ποιος δεν γνωρίζει το λειτουργικό πρόγραμμα Windows; Αλλά ποια είναι η ιστορία του ονόματος του; Γιατί ονομάστηκαν “Παράθυρα” και όχι “Πόρτες” ή κάτι αντίστοιχο;
Είναι ενδιαφέρον να γυρνάμε πότε πότε πίσω στην ιστορία, τότε που πρωτοξεκίναγαν οι υπολογιστές και τα τραντζίστορ και το πυρίτιο παραμέριζαν τις λάμπες. Έτσι περίπου το 1981, η Microsoft άρχισε να αναπτύσσει τα βασικά στοιχεία αυτού που αργότερα θα γίνονταν Windows.
Το νέο λειτουργικό σύστημα που ακόμα ήταν στα σπάργανα αρχικά ονομαζόταν Interface Manager (Διαχειριστής Διασύνδεσης ίσως να το λέγαμε στα Ελληνικά). Πρόσθετε μια γραφική επικάλυψη στο MS-DOS, επιτρέποντας τον οπτικό έλεγχο του προγράμματος, χρησιμοποιώντας ένα ποντίκι (αντί να πληκτρολογείτε εντολές πληκτρολογίου).
Επέτρεπε επίσης την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών με την εμφάνιση διαφορετικών εφαρμογών μέσα σε κουτιά που τοποθετούνται σε διαφορετικές περιοχές της οθόνης ταυτόχρονα, μια ιδέα που πρωτοστάτησε στο Xerox PARC με τους υπολογιστές Alto και Star και αργότερα βελτιώθηκε στην Apple.
Φανταστείτε την επαναστατική ιδέα.
Είχατε μία μαύρη οθόνη και για κάθε τι που θέλατε να κάνει, γράφατε ένα σωρό λέξεις και σύμβολα. Με την νέα τεχνολογία μπορούσατε να κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα χωρίς να γράφετε, αλλά απλά να δείχνετε. Στη βιομηχανία υπολογιστών εκείνη την εποχή, αυτά τα ταυτόχρονα κουτιά προγραμμάτων που εμφανιζόντουσαν στην οθόνη ονομάζονταν «παράθυρα» (windows) και το λογισμικό που τα διαχειριζόταν συνήθως ονομάζονταν «συστήματα παραθύρων» (windowing systems).
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πολλοί κατασκευαστές προγραμμάτων και μηχανημάτων ανέπτυξαν τα δικά τους συστήματα παραθύρου για υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων της IBM με το TopView, της Digital Research με το GEM και της VisiCorp με το Visi On. Το “Interface Manager” της Microsoft ήταν ένα από τα πολλά αντίστοιχα προγράμματα της εποχής, που τελικά κυκλοφόρησε αρκετά χρόνια αργότερα.
Η γέννηση των Windows
Το 1982, η Microsoft προσέλαβε έναν νέο αντιπρόεδρο μάρκετινγκ ονόματι Rowland Hanson (Ρόουλαντ Χάνσον), ο οποίος ήταν βετεράνος της βιομηχανίας καλλυντικών. Ο Hanson έφερε μια νέα οπτική γωνία για τον ορισμό της επωνυμίας της Microsoft που περιλάμβανε την τοποθέτηση του ονόματος «Microsoft» μπροστά από τα προϊόντα της, και με μια γενική ή απλή λέξη μετά από αυτό, όπως το Microsoft Word και το Microsoft Excel.
Ενώ ερευνούσε ένα νέο όνομα για το Interface Manager, ο Hanson διάβασε διάφορα εμπορικά άρθρα σχετικά με αυτά τα συστήματα πολλαπλών εργασιών σε ένα PC και επεσήμανε τα κοινά τους σημεία. Παρατήρησε ότι ο όρος “παράθυρο” χρησιμοποιείται πολύ στην περιγραφή των όρων, όπως “σύστημα παραθύρων” και “διαχειριστής παραθύρων”, και έτσι αγκάλιασε την λέξη “Windows” ως γενικό όρο που θα βοηθούσε τη Microsoft να κατέχει ολόκληρη την κατηγορία αυτών των προϊόντων. Σκέφτηκε ότι κάθε φορά που κάποιος θα αναφερόταν σε συστήματα παραθύρων, θα προωθούσε εκούσια την επωνυμία “Windows”.
Σύμφωνα με το βιβλίο “Barbarians Led by Bill Gates“, οι προγραμματιστές του Interface Manager ήταν επιφυλακτικοί στο να αλλάξουν το όνομα σε Windows και η απόφαση αν θα το κάνουν τελικά κατέληξε στον Bill Gates. Ο Γκέιτς το αποδέχτηκε και έτσι γεννήθηκαν τα Microsoft Windows.
Η κληρονομιά των Windows
Η Microsoft ανακοίνωσε δημόσια τα Microsoft Windows στις 10 Νοεμβρίου 1983, πολύ πριν το προϊόν να είναι έτοιμο για αποστολή, σε μια προσπάθεια να φέρει σε επαφή τους προμηθευτές υλικού και λογισμικού με το «λειτουργικό περιβάλλον» (operating environment), όπως το αποκαλούσε η Microsoft. Είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι αρκετοί ανταγωνιστές εργάζονταν σε συστήματα παραθύρων στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Όταν τα Windows 1.01 κυκλοφόρησαν το 1985, δεν ήταν ένα καινοτόμο προϊόν, αλλά εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου από ένα κέλυφος MS-DOS σε ένα αυτόνομο λειτουργικό σύστημα, και στη συνέχεια στη μάρκα μαμούθ που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.
Τα Windows είναι μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και όσο υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια που συνδέονται με το όνομα “Windows”, η Microsoft πιθανότατα θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί για τα επόμενα χρόνια.