Περνάτε υπερβολικά πολλή ώρα στο διαδίκτυο;

Πόσο συχνά ελέγχετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, την υπηρεσία RSS feeds, το Facebook, το Τwitter και άλλες παρεμφερείς ιστοσελίδες; Είναι δύσκολο για εσάς να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή ή να αφήσετε στην άκρη το κινητό σας;

escape-

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό: το διαδίκτυο είναι πάντα διαθέσιμο και παρέχει άπειρους συνδέσμους και πληροφορίες όσον αφορά την μουσική, το βίντεο και άλλους τρόπους ψυχαγωγίας. Τα παιδιά στην Ευρώπη ξεκινάνε να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά μέσο όρο στην ηλικία των 7 ετών. Μέχρι να γίνουν 15-16 ετών, σχεδόν τα τρία τέταρτα των νέων συνδέονται στο διαδίκτυο καθημερινά, ενώ το 30% των νέων ηλικίας 11 έως 16 ετών έχουν βιώσει συμπτώματα που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση του διαδικτύου.

Ενώ οι γιατροί και οι ερευνητές μελετούν ακόμη το πρόβλημα, πιστεύουν ότι είναι παρόμοιο με άλλες εξαρτήσεις: η ακαταμάχητη επιθυμία να «φτιαχτούν» – να αναρτήσουν άλλη μια ενημέρωση του προφίλ τους ή να περάσουν στο επόμενο στάδιο ενός παιχνιδιού – και η αίσθηση ευφορίας που αποκτούν οι εξαρτημένοι χρήστες ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά.

Αυτό το γνωρίζατε;
Ο μέσος Ευρωπαίος ηλικίας 15-16 ετών συνδέεται στο διαδίκτυο κατά μέσο όρο 2 ώρες την ημέρα.

Μια υγιής ισορροπία

Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια υγιή ισορροπία. Όσοι είναι εξαρτημένοι από το διαδίκτυο, περνούν ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή, παραμελώντας τις σχέσεις στην πραγματική τους ζωή, ακόμη και βασικές ανάγκες, όπως είναι η καθαριότητα, το φαγητό και ο ύπνος. Τα φυσικά συμπτώματα της εξάρτησης μπορεί να περιλαμβάνουν στερητικό σύνδρομο, πόνο στην πλάτη, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ξηροφθαλμία, ημικρανίες και διαταραχές στον ύπνο.
Ζητήστε βοήθεια

Αν αισθάνεστε ότι υποφέρετε λόγω υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου, θα σας βοηθούσε να το εκμυστηρευτείτε σε κάποιον που εμπιστεύεστε: ένα άτομο που υπάρχει στην πραγματική ζωή, όχι κάποιον που γνωρίζετε μόνο μέσω διαδικτύου! Το άτομο αυτό μπορεί να είναι ο γονιός σας, ο καθηγητής σας, ο γιατρός σας ή ακόμη και ο μεγαλύτερος/η αδελφός/ή σας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την δωρεάν Γραμμή Βοηθείας 70 000 116 του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Υπάρχουν επίσης πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, όπως να μεταφέρετε τον υπολογιστή από το δωμάτιό σας στο καθιστικό. Έτσι δεν θα είστε πλέον μόνοι σας με τον υπολογιστή αλλά θα υπάρχουν και άλλοι γύρω σας που θα μπορούν να παρατηρούν πόση ώρα περνάτε στο διαδίκτυο.

Διατίθεται λογισμικό που περιορίζει τη χρήση του διαδικτύου. Επίσης, μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε άλλη διέξοδο για τα ενδιαφέροντά σας. Για παράδειγμα, αν περνάτε πολλή ώρα στο διαδίκτυο σε παιχνίδια με ρόλους φανταστικών χαρακτήρων γιατί δε δοκιμάζετε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα ή να συμμετάσχετε σε μια θεατρική ομάδα;
Ανησυχείτε ότι περνάτε υπερβολικά πολλή ώρα στο διαδίκτυο;

Ορίστε μερικά πράγματα για τα οποία πρέπει να αναρωτηθείτε:

  • Παραμελείτε τα μαθήματά σας για να μπείτε στο διαδίκτυο;
  • Μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά στο διαδίκτυο;
  • Συνεχίζετε να είστε συνδεδεμένος στο διαδίκτυο ακόμη και όταν χάσετε το ενδιαφέρον σας;
  • Έχετε χάσει επαφή με τους φίλους σας στον πραγματικό κόσμο επειδή προτιμάτε να είστε στο διαδίκτυο;
  • Αισθάνεστε θυμωμένοι, απογοητευμένοι ή ευέξαπτοι όταν δεν βρίσκεστε στον υπολογιστή σας;
  • Είστε μυστικοπαθείς σχετικά με το χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο και λέτε ψέματα όταν σας ρωτάνε για αυτό;

Όταν το παιχνίδι παύει να είναι τόσο διασκεδαστικό

Τα παιχνίδια στο διαδίκτυο μπορούν μερικές φορές να σας απορροφούν έντονα και να θέλετε οπωσδήποτε να νικήσετε ή να περάσετε στο επόμενο επίπεδο. Είναι πιθανό να γίνετε εξαρτημένοι στα διαδικτυακά παιχνίδια, γι’ αυτό προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που περνάτε στον υπολογιστή… και μην ξεχνάτε, πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι!

ec.europa.eu

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).