Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF από το Ultra-processed foods) αντικαθιστούν κάθε υγιεινή διατροφή σε όλο τον κόσμο» παρά τα αυξανόμενα στοιχεία για τους κινδύνους που ενέχουν και θα πρέπει να πωλούνται με προειδοποιήσεις όπως αυτές που υπάρχουν στα πακέτα των τσιγάρων, σύμφωνα με τον διατροφολόγο που δημιούργησε πρώτος τον όρο.
Ο καθηγητής Carlos Monteiro του Πανεπιστημίου του Sao Paulo θα τονίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο που παρουσιάζουν τα UPF για παιδιά και ενήλικες στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία αυτή την εβδομάδα.
“Τα UPF αυξάνονται συνεχώς και κυριαρχούν στις παγκόσμιες διατροφές, παρά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την υγεία από την άποψη της αύξησης του κινδύνου πολλαπλών χρόνιων ασθενειών”, δήλωσε ο Monteiro στον Guardian ενόψει του συνεδρίου στο Sao Paulo.
“Τα UPF εκτοπίζουν πιο υγιεινά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο και προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής λόγω των πολλών επιβλαβών ιδιοτήτων τους. Όλα μαζί, αυτά τα τρόφιμα οδηγούν την πανδημία της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης .”
Ο Monteiro και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τη φράση UPF πριν από 15 χρόνια όταν σχεδίαζαν το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων “Nova”. Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολογεί όχι μόνο το θρεπτικό περιεχόμενο αλλά και τις διεργασίες στις οποίες υποβάλλονται τα τρόφιμα πριν καταναλωθούν.
Το σύστημα τοποθετεί τα τρόφιμα και τα ποτά σε τέσσερις ομάδες: ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ο Monteiro είπε στον Guardian ότι τώρα ανησυχεί τόσο πολύ για τον αντίκτυπο που έχουν το UPF στην ανθρώπινη υγεία γιατί οι μελέτες και οι ανασκοπήσεις δεν επαρκούν πλέον για να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους για την υγεία.
“Χρειάζονται εκστρατείες για τη δημόσια υγεία όπως αυτές κατά του καπνού για να περιοριστούν οι κίνδυνοι των UPF”, ανέφερε στον Guardian σε ένα email.
“Τέτοιες εκστρατείες θα περιλαμβάνουν τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση UPF. Οι διαφημίσεις για UPF θα πρέπει επίσης να απαγορευθούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό και να εισαχθούν προειδοποιήσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τα πακέτα των τσιγάρων.”
“Οι πωλήσεις UPF σε σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας πρέπει να απαγορευτούν και να υπάρξει βαριά φορολόγηση των UPF, με τα έσοδα που παράγονται να χρησιμοποιούνται για την επιδότηση φρέσκων τροφίμων”.
Ο Monteiro θα πει στο συνέδριο ότι οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων που εμπορεύονται UPF γνωρίζουν ότι, για να είναι ανταγωνιστικοί, τα προϊόντα τους θα πρέπει να είναι πιο βολικά, πιο οικονομικά και πιο νόστιμα από τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα.
“Για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη, αυτά τα UPF πρέπει να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και να υπερκαταναλώνονται”, είπε.
“Τόσο ο καπνός όσο και τα UPF προκαλούν πολυάριθμες σοβαρές ασθένειες και πρόωρη θνησιμότητα· και τα δύο παράγονται από διεθνικές εταιρείες που επενδύουν τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν με τα ελκυστικά/εθιστικά προϊόντα τους με επιθετικές στρατηγικές μάρκετινγκ και στην άσκηση πίεσης κατά των κανονισμών· και τα δύο είναι παθογόνα (επικίνδυνα) εκ του σχεδιασμού”.