Η υπεροχή της DisplayPort στα παιχνίδια

Παίζετε παιχνίδια και ενώ έχετε θύρα DisplayPort χρησιμοποιείτε την HDMI; Δεν πράττετε σωστά και δείτε τους λόγους της υπεροχής της DisplayPort.

displayport wire connect port

Πείτε από συνήθεια, πείτε από άγνοια οι περισσότεροι χρήστες ενώ αγοράζουν μία νέα κάρτα γραφικών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ίδιο παλιό καλώδιο σύνδεσης υπολογιστή – οθόνης HDMI σε HDMI. Και ας διαθέτουν και στην οθόνη τους μία θύρα DisplayPort.

Για την παρακολούθηση ταινιών και απλές εργασίες γραφείου το καλώδιο HDMI είναι μια χαρά αλλά τα πράγματα δεν είναι το ίδιο όταν μπαίνετε στο κόσμο του gaming. Εάν έχετε μια GPU 7900 XTX που οδηγεί μια οθόνη παιχνιδιών 4K 240 Hz, το καλώδιο HDMI σας κρατά πίσω.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την θύρα DisplayPort (DP) για να μεγιστοποιήσετε τα γραφικά των παιχνιδιών σας. Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τους λόγους υπεροχής της DisplayPort για παιχνίδια.

Υψηλή ποιότητα έως 4K στα 240 Hz

ea games ft

Τα υψηλά καρέ ανά δευτερόλεπτο, ή FPS, είναι απαραίτητα για τους παίκτες, ώστε στις γρήγορες σκηνές να μην έχουν χαμένα frames και αντιπάλους που δεν θα τους δουν ποτέ. Για το σωστό gaming θα πρέπει να αγοράσετε μία οθόνη 4K με ρυθμούς ανανέωσης ρυθμισμένους στα 165 Hz ή περισσότερο. Αν έχετε μία τέτοια οθόνη για να απολαύσετε τη δυνατότητα της υψηλής ς και λεπτομέρειας στην κίνηση, χρειάζεστε μια αντίστοιχη GPU που να υποστηρίζει τουλάχιστον το πρότυπο DisplayPort 2.0.

Αν έχετε και τα δύο παραπάνω και μείνετε στην σύνδεση HDMI 2.1 (το πιο πρόσφατο πρότυπο HDMI), θα δείτε μία εικόνα έως και 48 Gbit/s. Αυτό σημαίνει ότι θα σας επιτρέψει να παίξετε παιχνίδια στα 4K με 144Hz, το πολύ. Από την άλλη πλευρά, το DisplayPort 2.0 και άνω έχει μέγιστο όριο 80 Gbit/s.

Έτσι με DisplayPort, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια 4K στα 240Hz. Με αυτή τη μαζική αύξηση του ρυθμού καρέ, αποκτάτε πλεονέκτημα έναντι άλλων παικτών σε παιχνίδια όπως το Counter-Stike: Global Offensive, το Valorant και άλλους ανταγωνιστικούς τίτλους, καθώς μπορείτε πλέον να δείτε την κίνηση των αντιπάλων όταν αυτοί είναι μισοκρυμμένοι και αποκαλύπτονται αστραπιαία για να εποπτεύσουν τον χώρο δράσης.

Πολλαπλές θύρες DisplayPort

Αν και πολλοί παίκτες είναι ικανοποιημένοι με μία οθόνη, η χρήση πολλαπλών οθονών θα σας δώσει ένα πλεονέκτημα ως παίκτης. Όχι μόνο έχετε ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο, επιτρέποντάς σας να βλέπετε περισσότερα από το πεδίο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις άλλες οθόνες σας για να εμφανίσετε άλλες εφαρμογές, όπως στοιχεία ροής εάν είστε πρόγραμμα αναπαραγωγής παιχνιδιού ή τον οδηγό του παιχνιδιού κλπ.

Έτσι, αν κοιτάξετε τις θύρες των περισσότερων GPU μεσαίας κατηγορίας και άνω, μπορείτε να δείτε ότι συνήθως έχουν μόνο μία θύρα HDMI και πολλές θύρες DisplayPort. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε πολλές οθόνες και να τις συνδέσετε απευθείας με τα καλώδια DisplayPort  αντί να αγοράσετε έναν προσαρμογέα DisplayPort σε HDMI.

Η DisplayPort υποστηρίζει MST

displayport wire connect port mst 1

Ακόμα και να έχετε μόνο μία θύρα DisplayPort από την κάρτα γραφικών σας μπορείτε επάνω της να συνδέσετε πολλές οθόνες. Για παράδειγμα αν έχετε ένα laptop που πιθανά θα έχει μόνο μία θύρα HDMI και μία Mini DisplayPort.

Η θύρα DisplayPort διαθέτει την τεχνολογία Multi-Stream Transport ή MST που σας επιτρέπει να συνδέσετε τρεις ή περισσότερες οθόνες σε ένα DisplayPort, ώστε να μην χρειάζεστε πολλές θύρες DisplayPort στη σας.

Και δεν χρειάζεται να συνδέσετε άλλες οθόνες απευθείας στον υπολογιστή σας, εάν διαθέτετε οθόνες με δυνατότητα MST. Μπορείτε να προσαρτήσετε τη μια οθόνη στην άλλη μέσω MST. Η DisplayPort εισήγαγε για πρώτη φορά το daisy-chaining με το DisplayPort 1.2, το οποίο είχε όριο 21,6 Gbit/s ή μία 4K 60Hz ή τέσσερις οθόνες Full HD 60Hz.

Δεδομένου ότι το DisplayPort 2.0 είχε πλέον όριο 80 Gbit/s, θα μπορούσατε θεωρητικά να συνδέσετε έως και 16 οθόνες Full HD στα 60 Hz. Και με την ανάπτυξη του DisplayPort μέσω USB-C, οι φορητοί υπολογιστές που δεν διαθέτουν DisplayPort αλλά χρησιμοποιούν USB-C με DisplayPort alt μπορούν επίσης να απολαμβάνουν αυτήν την τεχνολογία.

Η τεχνολογία MST είναι συμβατή από τα και μετά, καθώς και από το ChromeOS. Τα macOS και οι φίλοι των Linux δυστυχώς δεν μπορούν να την απολαύσουν λόγω ασυμβατότητας των drivers. Αυτό είναι ένα μεγάλο μείον για τα Linux.

Εύκολη μετατροπή DisplayPort σε HDMI

hdmi cable 1

Το DisplayPort και το HDMI είναι δύο διαφορετικά πρότυπα με δύο διαφορετικές αρχιτεκτονικές σήματος. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε μια παθητική θύρα DisplayPort σε HDMI, εκτός εάν ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί θύρα οθόνης διπλής λειτουργίας.

Εάν ο υπολογιστής σας έχει ένα σύμβολο DP++, αυτό σημαίνει ότι το DisplayPort του μπορεί να ανιχνεύσει εάν έχετε συνδέσει μια οθόνη HDMI σε αυτόν μέσω ενός παθητικού προσαρμογέα. Έτσι θα μετατρέψει αυτόματα την έξοδό της σε κάτι που θα καταλάβει το HDMI.

Ωστόσο, εάν ο υπολογιστής σας δεν διαθέτει αυτήν τη δυνατότητα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ενεργό μετατροπέα DisplayPort σε HDMI. Αν και αυτό το καλώδιο μαζί με τον μετατροπέα είναι πιο ακριβό, εξακολουθεί να είναι ευρέως διαθέσιμο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει το DisplayPort έναντι του HDMI είναι ότι μπορείτε να το χωρίσετε σε δύο ή τρία διαφορετικά σήματα HDMI. Μπορείτε να αγοράσετε έναν διανομέα DisplayPort σε HDMI MST, συνδέοντας πολλαπλές οθόνες σε μία DisplayPort. Αυτό είναι χρήσιμο εάν έχετε ήδη οθόνες HDMI για δευτερεύουσες οθόνες.

Ωστόσο, είτε έχετε ενεργό είτε παθητικό καλώδιο DisplayPort σε HDMI, δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μετατρέψετε το σήμα HDMI σε οθόνη με DisplayPort.

Αυτά ήταν τα πλεονεκτήματα της DisplayPort σε σχέση με την HDMI. Αν διαθέτετε DisplayPort στον υπολογιστή σας φροντίστε να την αξιοποιήσετε επαρκώς.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).