Ποσοστό ανιχνεύσεων webshells ανά χώρα

Υπό πολιορκία χιλιάδες διακομιστές email Ο αριθμός μεγαλώνει

Η ESET Research ανακάλυψε ότι περισσότερες από δέκα διαφορετικές ομάδες APT (advanced persistent threat) εκμεταλλεύονται τις πρόσφατες ευπάθειες του Microsoft Exchange για να παραβιάσουν email servers.

Η ESET εντόπισε περισσότερους από 5.000 email servers που έχουν επηρεαστεί από κακόβουλη δραστηριότητα που σχετίζεται με το περιστατικό. Οι servers ανήκουν σε οργανισμούς – και κυβερνήσεις – απ’ όλο τον κόσμο.

Στις αρχές Μαρτίου, η Microsoft κυκλοφόρησε ενημερώσεις (patches) για το Server 2013, 2016 και 2019 που επιδιορθώνουν μια σειρά ευπαθειών απομακρυσμένης εκτέλεσης κώδικα (RCE).

Οι ευπάθειες επιτρέπουν σε έναν εισβολέα να αποκτήσει τον έλεγχο οποιοδήποτε προσβάσιμου Exchange server, χωρίς να χρειάζεται τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού, καθιστώντας τους Exchange servers που είναι συνδεδεμένοι στο internet ιδιαίτερα ευάλωτους.

“Την επόμενη ημέρα από την κυκλοφορία των ενημερώσεων, αρχίσαμε να παρατηρούμε πολλούς κακόβουλους παράγοντες να σαρώνουν και να επιτίθενται μαζικά σε Exchange servers. Είναι ενδιαφέρον ότι όλοι είναι ομάδες APT που επικεντρώνονται στην κατασκοπεία, από έναν που φαίνεται να σχετίζεται με μια γνωστή εκστρατεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο ότι αργά ή γρήγορα όλο και περισσότεροι κυβερνοεγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων και διαχειριστών ransomware, θα εκμεταλλευθούν τις ευπάθειες”, λέει ο Matthieu Faou, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής προσπάθειας της ESET.

Οι ερευνητές της ESET παρατήρησαν ότι ορισμένες ομάδες APT εκμεταλλεύονταν τις ευπάθειες πριν από την κυκλοφορία των ενημερωμένων εκδόσεων. «Πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να απορρίψουμε την πιθανότητα να δημιούργησαν αυτές οι ομάδες ένα exploit με αντίστροφη μηχανική με βάσεις τις ενημερώσεις της Microsoft», προσθέτει ο Faou.

Η τηλεμετρία της ESET επισήμανε την παρουσία webshells (κακόβουλα προγράμματα ή scripts που επιτρέπουν απομακρυσμένο έλεγχο ενός διακομιστή μέσω ενός web browser) σε περισσότερους από 5.000 servers σε περισσότερες από 115 χώρες.

Ποσοστό ανιχνεύσεων webshells ανά χώρα

Η ESET έχει εντοπίσει περισσότερους από δέκα διαφορετικές ομάδες κυβερνοεγκληματιών που πιθανότατα έχουν εκμεταλλευτεί τις πρόσφατες ευπάθειες του Microsoft Exchange προκειμένου να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό όπως webshells και backdoors σε email servers θυμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διαφορετικές ομάδες στοχεύουν στον ίδιο οργανισμό.

Οι ομάδες APT είναι οι εξής: Tick, LuckyMouse, Calypso, Websiic, Winnti Group, Tonto Team, ShadowPad activity, The “Opera” , IIS backdoors, Mikroceen και DLTMiner

“Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρέπει να ενημερώσουμε όλους τους Exchange servers το συντομότερο δυνατό. Ακόμη και εκείνους που δε συνδέονται απευθείας στο internet. Σε περίπτωση παραβίασης, οι διαχειριστές θα πρέπει να αφαιρέσουν τα webshells, να αλλάξουν διαπιστευτήρια και να διερευνήσουν τυχόν επιπλέον κακόβουλη δραστηριότητα. Αυτό το περιστατικό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμόμαστε ότι πολύπλοκες όπως το Microsoft Exchange ή το SharePoint δεν πρέπει να είναι ανοιχτές στο internet”, συμβουλεύει ο Faou.

Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις που εκμεταλλεύονται τις πρόσφατες ευπάθειες του Exchange, διαβάστε το blogpost “Exchange servers under siege from at least 10 APT groups” στο WeLiveSecurity.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















newsbot

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).