Από σήμερα μπορούμε να λέμε ότι βρέθηκε/υπολογίστηκε το 100 τρισεκατομμύριο ψηφίο του pi, που είναι μηδέν.
Το Ελβετικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Graubünden κατείχε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του π (Pi), όταν το υπολόγισε στα 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία.
Τι είναι το π;
Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί σαν ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία. Ο αριθμός χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία.
Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα “π” (πι) της λέξης “περιφέρεια”, και έχει καθιερωθεί διεθνώς. Στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται σαν Pi, όταν δεν είναι διαθέσιμοι τυπογραφικά οι ελληνικοί χαρακτήρες.
Η προγραμματίστρια του Google Cloud, Emma Haruka Iwao, κατέρριψε το δικό της ρεκόρ πριν από τρία χρόνια για τον αριθμό των ψηφίων που υπολογίστηκαν για το pi. Το 2019 μπόρεσε να υπολογίσει το pi στα 31,4 τρισεκατομμύρια ψηφία ενώ τώρα, χρησιμοποιώντας το ίδιο πρόγραμμα Google Cloud y-cruncher, η Iwao μπόρεσε να υπολογίσει το 100 τρισεκατομμύριο ψηφίο του Pi, που είναι το μηδέν.
Μετά την έναρξη της διαδικασίας τον Οκτώβριο του 2021, χρειάστηκαν υπολογισμοί μέχρι τον Μάρτιο του 2022 που ολοκληρώθηκαν. Στις 157 ημέρες, σε σύγκριση με τις 121 ημέρες που δαπανήθηκαν για τον υπολογισμό ενός μικρότερου αριθμού το 2019, οι υπολογισμοί ήταν δύο φορές γρηγορότεροι.
Σύμφωνα με την Iwao, χρησιμοποιούσε τα ίδια εργαλεία και τεχνικές, αλλά η βελτιωμένη ταχύτητα οφείλεται στο Google Cloud που βελτίωσε την δικτύωση στα 100 Gbps, τους balanced Persistent Disks και άλλα χαρακτηριστικά που περιγράφονται λεπτομερώς εδώ.
Για να υπολογίσει τα 100 τρισεκατομμύρια ψηφία, ο υπολογιστής επεξεργάστηκε περίπου 82.000 TB δεδομένων.
Εάν θέλετε να κατεβάσετε τα 100 τρισεκατομμύρια ψηφία ή να δείτε τον πηγαίο κώδικα που χρησιμοποίησε η Emma Haruka Iwao, μπορείτε να το κάνετε από εδώ.