Copilot+PC και Recall όταν τα Windows 11 καταλήγουν εφιάλτης

Στις 20 Μαΐου του 2024, η Microsoft παρουσίασε το “Copilot+PC” της (hardware με υποστήριξη AI και copilot). Υποτίθεται ότι είναι ο προάγγελος μιας νέας εποχής.

Ωστόσο, με το “Copilot+PC”, η Microsoft μπορεί να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά την αποτυχία λόγω της ζήτησης. Αλήθεια ποιος χρειάζεται hardware που υποστηρίζει AI αυτή την στιγμή; Για να μην αναφέρω ότι το νέο “Copilot+PC” της Microsoft με τη λειτουργία “Recall”, που υποτίθεται ότι μπορεί να τραβήξει screenshots της λειτουργίας και να αναλύσει τα πάντα, προκαλεί ήδη διαμάχη στο διαδίκτυο. Φαίνεται να είναι ένας εφιάλτης για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

Έτσι ο Elon Musk συνιστά τη μετάβαση στο Linux.

Η Microsoft παρουσίασε μια νέα κατηγορία Windows PC, μηχανήματα που αναπτύχθηκαν με hardware για AI. Η νέα γενιά υπολογιστών θα έρθει με το όνομα “Copilot+ PCs” και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή, καθώς σύμφωνα με τη Microsoft, οι υπολογιστές Copilot+ θα είναι οι ταχύτεροι και οι πιο έξυπνοι υπολογιστές με Windows που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Αν απομονώσουμε τις υποσχέσεις της Microsoft από τα κόλα του marketing, η εταιρεία μιλάει για AI chips, τα οποία θα προσφέρουν 40+ TOPS (τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο), διάρκεια ζωής μπαταρίας όλη την ημέρα και πρόσβαση στα πιο προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι υπολογιστές Copilot+ θα ξεκινούν από 1000 δολάρια ΗΠΑ και, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Microsoft, οι προπαραγγελίες είναι δυνατές από τις 20 Μαΐου 2024. Οι πρώτες συσκευές θα είναι διαθέσιμες από τις 18 Ιουνίου 2024.

Ένας προγραμματιστής της Google ο Osvaldo Doederlein πριν από λίγο καιρό δημοσίευσε μια σειρά από tweets στα οποία επιχειρεί να εκτιμήσει το μέλλον των επεξεργαστών τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια.

Με λίγα λόγια αναφέρει:

Ένας σημαντικός προϋπολογισμός πυριτίου θα επενδυθεί σε επιταχυντές ML που κανείς δεν χρειάζεται. Οι nerds του hardware θα τα αγοράσουν για να τα δοκιμάσουν, να τα αξιολογήσουν και να παίξουν τοπικά με παιχνίδια LLM, αλλά το 99% των πελατών δεν θα τα χρησιμοποιήσουν.
Τα “AI PCs” μέχρι στιγμής βασίζονται αποκλειστικά στην προσφορά. Οι πραγματικοί power users που χρειάζονται τεχνητή νοημοσύνη διαθέτουν GPU υψηλής τεχνολογίας με περισσότερη ισχύ από τους επερχόμενους ML επιταχυντές. Η ζήτηση για νέο hardware σήμερα είναι κυρίως συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, χαμηλού κόστους για την επεξεργασία στο παρασκήνιο για τοπικά συμπεράσματα.

Ο προγραμματιστής της Google αναφέρει:

“Χρειάζομαι ένα καλό τοπικό AI/ML, απλώς όχι αυτό που πουλά ο καθένας. Δεν θέλω συντάκτες κώδικα copilot ή snake oil. Θέλω καλύτερο έλεγχο γραμματικής. Ανίχνευση φόντου ποιότητας πράσινης οθόνης στο videoconf. Διαγνωστικά για αρχεία καταγραφής συμβάντων των Windows που δεν δίνουν ψευδή αρνητικά και θέλω αναγνώριση ομιλίας που λειτουργεί.”

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η δήλωση:

Τα ML/AI στοιχεία που είναι χρήσιμα και εξελιγμένα, π.χ. Το GPT4/Gemini/etc, βασίζονται στο σύννεφο. Αυτό δεν θα αλλάξει καθώς το cloud παρέχει την απαιτούμενη ισχύ πιο εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περισσότερες συσκευές. Η πώληση των υπολογιστών AI και του hardware που απαιτείται ποντάρει στην καθυστέρηση του cloud.

Όλα τα παραπάνω όμως είναι απλές παρατηρήσεις. Μια άλλη ερώτηση είναι, μήπως υπάρχει η αφελής πεποίθηση της προστασίας των δεδομένων;

Τεράστια θέματα προστασίας δεδομένων θα τεθούν σύντομα στο τραπέζι. Ορισμένες διεργασίες τρέχουν μόνο σε ιδιωτικό cloud. Οι λόγοι: Προστασία και ασφάλεια δεδομένων.

Εάν ο προγραμματιστής της Google έχει δίκιο, η Microsoft και οι OEM της θα πάνε στο επόμενο μεγάλο βήμα που ονομάζεται Copilot+ PC και κανείς δεν χρειάζεται. Φυσικά, επειδή δεν υπάρχει ανάγκη το τμήμα marketing θα προσπαθήσει να μετατρέψει την επιθυμία σε ανάγκη το επόμενο διάστημα.

Θα μπορούν οι χρήστες να αποτρέπουν τη λήψη screenshots από τη λειτουργία Recall σν ανησυχούν για το απόρρητό τους ή δεν απλά θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία;

Στην τεχνική τεκμηρίωση για το Recall, η Microsoft μιλάει πολύ για το “απόρρητο”. Το Recall θα παίρνει και θα αποθηκεύει ένα στιγμιότυπο οθόνης κάθε πέντε δευτερόλεπτα ενώ μετά την αρχική εγκατάσταση των Windows, η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Η vx-underground, που ασχολείται με το ransomware και την ασφάλεια, το έθεσε κάπως διαφορετικά στο παρακάτω tweet:

“Η Microsoft εισάγει μια λειτουργία παρακολούθησης 24/7 για την NSA ή/και τη CIA, αλλά την εμπορεύεται σαν χαρακτηριστικό που θα αρέσει στους ανθρώπους” .

https://x.com/vxunderground/status/1792745307580911676

Με λίγα λόγια:

Το κακόβουλο λογισμικό InfoStealer αποθηκεύει τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών.

Στο μέλλον, το CoPilot Recall θα είναι το κακόβουλο λογισμικό που κλέβει όλα όσα έχει πληκτρολογήσει ή έχει δει ο χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια θα τα αποθηκεύει σε μια ήδη δημιουργημένη βάση δεδομένων.

Αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στην βάση δεδομένων του Recall αντί για την τοπική βάση δεδομένων κωδικών πρόσβασης του προγράμματος περιήγησης μπορεί να αποκτήσει όλους σας τους κωδικούς, και όχι μόνο, τα οικονομικά δεδομένα, οι συνομιλίες σας, οι φωτογραφίες σας κλπ θα είναι όλα ανοιχτά.

Διαβάστε και αυτό:

https://www.theregister.com/2024/05/22/windows_recall/

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.108 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).