Τι είναι το Doxxing και γιατί είναι κακό;

Το Doxxing είναι η συλλογή και δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών κάποιου στο διαδίκτυο, συνήθως με σκοπό την υποκίνηση παρενόχλησης στην πραγματική του ζωή.

Αν και δεν είναι τεχνικά παράνομο, θεωρείται ως παρενόχληση από τους περισσότερους ανθρώπους και έχουν προταθεί νομοσχέδια για να κατηγορείται μελλοντικά σαν έγκλημα.

Πρέπει να ανησυχώ για αυτό;

Πιθανώς όχι. Το Doxxing είναι γενικά μια στοχευμένη επίθεση, παρόμοια με μια παρενόχληση στην πραγματική σας ζωή και αν δεν έχετε γίνει στόχος σε κάποιον, πιθανότατα είστε ασφαλείς.

Συνήθως επηρεάζει διάσημους στο Διαδίκτυο, όπως live streamers, YouTubers και διασημότητες κοινωνικών μέσων. Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν ένα ψευδώνυμο στο διαδίκτυο, η αποκάλυψη του πραγματικού τους ονόματος αποτελεί σημαντική παραβίαση του απορρήτου. Η δημοσίευση του ονόματός σας, του αριθμού τηλεφώνου και της διεύθυνσής σας στο διαδίκτυο, σας αφήνει ευάλωτους σε πραγματικούς κινδύνους, όπως την  κλοπή.

Παρόλο που ίσως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ αν κρατάτε χαμηλό προφίλ στο Διαδίκτυο, αυτές τις μέρες μπορεί να γίνεται πολύ γρήγορα viral για πολλούς και διάφορους λόγους.

Οι πολιτικές συζητήσεις, ειδικότερα για κάποιο καυτό θέμα σε ιστότοπους όπως το Twitter και το Facebook (όπου πιθανότατα βρίσκονται ήδη τα προσωπικά σας στοιχεία) και μια λάθος λέξη μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα μίσους σε όποιον διαφωνεί μαζί σας.

Περιστασιακά, το dox το κάνουν και για άλλους λόγους, όπως το 2013 όταν το Reddit κατηγόρησε κατά λάθος ένα άτομο για το ότι ήταν ο Βομβιστής της Βοστώνης. Δεν ήταν όμως αυτός. Ήταν ένα θύμα που είχε πεθάνει στο περιστατικό, και η οικογένειά του έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλά θυμωμένα άτομα μέχρι να βρεθεί ο πραγματικός ύποπτος.

Πώς να προστατευτείτε

Η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών doxxing προέρχεται από άτομα που συλλέγουν δεδομένα από τα προσωπικά σας προφίλ από ιστότοπους κοινωνικών μέσων και όχι από μια πραγματική ηλεκτρονική εισβολή. Είναι δύσκολο να αποτρέψετε αυτό το γεγονός καθώς όλοι σχεδόν μοιράζονται πάρα πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Έτσι ακόμη και άτομα χαμηλού προφίλ θα μπορούσαν να πέσουν θύματα.

Για παράδειγμα, ακόμα κι αν έχετε κρύψει τα γενέθλιά σας στο προφίλ σας στο Facebook, πολλοί μπορούν να το ανακαλύψουν, κοιτάζοντας τις δημοσιεύσεις που υπάρχουν στο news feed σας μέχρι να βρουν τα «Χρόνια πολλά». Μόλις μάθουν πότε γεννηθήκατε, θα μπορούν να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα από άλλους ιστότοπους. Όμως, ενώ η απόκρυψη των γενεθλίων σας δημόσια δεν θα εμποδίσει τον “Sherlock Holmes” του διαδικτύου να ανακαλύψει πληροφορίες σας, θα σταματήσει πολλούς αδιάκριτους. Έτσι καλύτερα είναι να κρατήσετε την ημερομηνία ιδιωτική.

Ρεαλιστικά όμως, η απόκρυψη όλων των προσωπικών σας στοιχείων και η ανωνυμία σας έρχεται σε αντίθεση με τα κοινωνικά μέσα. Σίγουρα, δεν έχει νόημα να δημοσιεύετε τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή τα γενέθλιά σας στο διαδίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπεράνουν πολλά για εσάς με βάση τις φαινομενικά αβλαβείς αναρτήσεις σας , ακόμη κιαν περιέχουν πολύ λίγες λεπτομέρειες όπως το πού εργάζεστε.

Η διαγραφή των παλαιών αναρτήσεων και αν είστε προσεκτικοί στο μέλλον είναι μια επιλογή για να πάρετε πιο δραστικά μέτρα. Βέβια το πιο δραστικό μέτρο είναι να διαγράψετε κάθε λογαρισμό στα social media, αλλά κανείς δεν θέλει να το κάνει.

Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι το internet δεν ξεχνά. Η κάθε σας πληροφορία υπάρχει ακόμα κι αν δεν την βλέπετε. Έτσι καλό θα είναι να μην δημοσιεύετε ευαίσθητες πληροφορίες, που θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση αν κυκλοφορήσουν δημόσια.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).