Η Google φαίνεται να ετοιμάζεται για την προώθηση της ανάπτυξης εμπορικών εφαρμογών για την τεχνολογία της κβαντικής πληροφορικής, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο τελικός στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει κάποια στιγμή υπηρεσίες κβαντικού cloud.
Η Google αναφέρει ότι οι επιστήμονες και οι ερευνητές του AI θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους κβαντικούς υπολογιστές τους μέσω του Διαδικτύου.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, η Google διαθέτει ένα νέο εργαστήριο που ονομάζεται “Embryonic quantum data center“, καθώς και μια προσπάθεια open source που ονομάζει ProjectQ για να ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να γράψουν κώδικα για τους κβαντικούς υπολογιστές.
Σε αντίθεση με τους ψηφιακούς υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ψηφία 1 και το 0 για να πραγματοποιήσουν υπολογισμούς, οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν υποατομικά κβαντικά bits ή qubits.
Τα Qubits μπορούν να βρίσκονται σε πολλαπλές καταστάσεις ταυτόχρονα και συνεπώς είναι ικανά να πραγματοποιούν περισσότερους και μεγαλύτερους υπολογισμούς παράλληλα.
Πέρυσι, η Google χρησιμοποίησε τον κβαντικό υπολογιστή D-Wave που αγόρασε νωρίτερα για να αναπτύξει νέες τεχνικές κβαντικής πληροφορικής που θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογές σε τομείς όπως η χημεία.
Όμως και άλλες εταιρείες όπως η Microsoft, η IBM και η Intel ασχολούνται επίσης με τον κβαντικό υπολογισμό, καθώς κάθε νέα τεχνολογία που κυκλοφορεί, έχει και το ανάλογο οικονομικό όφελος από την εταιρεία που θα την λανσάρει πρώτη.
Νωρίτερα φέτος, η IBM προχώρησε με τις δικές της προσπάθειες να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία με ένα API και ένα SDK για δημόσια πρόσβαση στον κβαντικό υπολογισμό μέσω του IBM Cloud. Πέρυσι, η IBM ξεκίνησε το Quantum Experience, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να εκτελούν αλγόριθμους και πειράματα στον κβαντικό επεξεργαστή της εταιρείας και να εργάζονται με μεμονωμένα qubits.
Και ενώ οι εμπορικές εφαρμογές εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ανάπτυξη, ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates πέρυσι ακούστηκε να είναι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη του πεδίου, αναφέροντας:
“Υπάρχει μια πιθανότητα ότι μέσα σε έξι με 10 χρόνια το cloud computing θα προσφέρει υπερκάλυψη χρησιμοποιώντας κβαντικό υπολογισμό”.