DNS για όλους: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η αλλαγή DNS μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την άμυνα του υπολογιστή σας από διάφορες online απειλές. Είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της χρήσης διακομιστών DΝS.

Αν σκέφτεστε να αλλάξετε ή να χρησιμοποιήσετε DΝS και αναρωτιέστε σε ποια εταιρεία να απευθυνθείτε παρακάτω θα αναφέρουμε πέντε διαφορετικές επιλογές, με τα κύρια χαρακτηριστικά τους αλλά και με κάποια μειονεκτήματα.DNS

Δημόσια Google DNS (Google Public DNS)

Διευθύνσεις IP: 8.8.8.8 και 8.8.4.4

Είναι δύο από τους πιο γνωστούς διακομιστές, που ανήκουν στα Google Public DNS.

Τα DNS της Google έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων, που είναι η ταχύτητα. Οι υπερφόρτωση των DNS συχνά προκαλεί συμφόρηση κάτι που μπορεί να επιβραδύνει την περιήγησή σας. Σύμφωνα με μια της Google, η μεγαλύτερη αιτία των σημείων συμφόρησης είναι οι “αδυναμίες στη μνήμη cache”.

Η Google προσπαθεί να μετριάσει το συγκεκριμένο πρόβλημα προσφέροντας τρεις βασικές λειτουργίες απόδοσης:

Παγκόσμια κάλυψη – Υπάρχουν διακομιστές σε κοντινή απόσταση, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε ανά τον κόσμο.
Πρόληψη επιθέσεων DoS: Η Google παρέχει ασφάλεια με το πρότυπο DNSSEC
Εξισορρόπηση φορτίου: Η κοινόχρηστη βελτιώνει το ρυθμό απόδοσης της προσωρινής μνήμης.

Μειονέκτημα: Αν και η Google προσφέρει για περισσότερα ασφάλεια τα πρότυπα DNSSEC και DNS-over-HTTPS, υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα ασφαλείας στη χρήση της υπηρεσίας: η συλλογή δεδομένων.

Γνωρίζετε ότι η Google είναι μια εταιρεία διαφήμισης και τα δεδομένα χρηστών είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο. Παρόλο που τα δεδομένα που συλλέγει από τους DNS διακομιστές θεωρητικά είναι απρόσωπα, η εταιρεία συλλέγει δεδομένα.

OpenDNS

Διευθύνσεις IP: 208.67.220.220 και 208.67.222.222

Άλλος ένας γνωστός πάροχος DNS είναι η OpenDNS. Από τον Νοέμβριο του 2016, η υπηρεσία ανήκει στην Cisco.

Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τρία επίπεδα υπηρεσιών: OpenDNS Shield, OpenDNS και OpenDNS VIP Home.

Οι δύο πρώτες υπηρεσίες, OpenDNS Family Shield και OpenDNS Home, είναι δωρεάν. Τα χαρακτηριστικά τους είναι σχεδόν τα ίδια. Και οι δύο υπηρεσίες διαθέτουν ενσωματωμένη για κλοπή ταυτότητας και γονικό έλεγχο για κάθε συσκευή στο σπίτι σας. Η μόνη σημαντική διαφορά είναι το προσαρμόσιμο φιλτράρισμα: το Family Shield είναι προ-ρυθμισμένο, ενώ το πακέτο Home χρειάζεται ρυθμίσεις.

Το πακέτο VIP Home διαθέτει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία σχετικά για τη χρήση του διαδικτύου αλλά δεν είναι δωρεάν. Η εταιρεία προσφέρει επίσης και επιχειρηματικά πακέτα.

Μειονεκτήματα: Δυστυχώς, η εταιρεία αποθηκεύει πληροφορίες από DΝS και IPs. Συνηθίζει επίσης να χρησιμοποιεί web beacons στις σελίδες που επισκέπτεστε χρησιμοποιώντας τους διακομιστές, για να μάθει ποιο περιεχόμενο σας ενδιαφέρει.

DNS Watch

Διευθύνσεις IP: 84.200.69.80 και 84.200.70.40

Η DNS Watch είναι μια εξαιρετικά ασφαλής DNS υπηρεσία. Είναι εντελώς δωρεάν για όλους και δεν προσφέρει διαφορετικά πακέτα όπως η OpenDNS.

Η υπηρεσία προσφέρει δωρεάν:

Ουδετερότητα (DNS Neutrality): Οι διακομιστές δεν λογοκρίνουν αιτήσεις DNS.

Προστασία απορρήτου: Η εταιρεία δεν καταγράφει ερωτήματα DNS και γενικά δεν καταγράφει καμία από τις ενέργειές σας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Δεν πωλούνται δεδομένα: Η εταιρεία δεν έχει καμία επιχειρηματική συμφωνία με δίκτυα διαφημίσεων ή άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικτυακές σας συνήθειες.

Κανένα ISP DNS Hijacking: Εάν χρησιμοποιείτε τους διακομιστές DNS του ISP σας, οποιαδήποτε περιήγησή σας συλλέγεται και ταξινομείται από τον ISP σας. Η DNS Watch δεν το κάνει αυτό.

OpenNIC

Διευθύνσεις IP: 206.125.173.29 και 45.32.230.225

Το OpenNIC project είναι πιο γνωστό κέντρο δικτύων υψηλού επιπέδου. Προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα τυπικά top-level domain (TLD) όπως το ICANN.

Ωστόσο, η εταιρεία παρέχει και δωρεάν διακομιστές DΝS. Υπάρχουν τέσσερις διακομιστές για να διαλέξετε. Αναγράφουμε δύο με το καλύτερο uptime (100 τοις εκατό και 99,95 τοις εκατό, αντίστοιχα).

Για άλλη μια φορά, υπάρχουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζετε. Όπως και η υπηρεσία DΝS Watch, προσφέρει ουδετερότητα και αποτροπή κατάχρησης των DΝS από τους ISP. Όμως παρέχει και μερικά επιπρόσθετα χαρακτηριστικά.

Κατ ‘αρχάς, μπορείτε να επιλέξετε πόσες εγγραφές δεδομένων γίνονται από την OpenNIC. Σας δίνει ένα πρωτοφανές επίπεδο ελέγχου στα δεδομένα σας.

Δεύτερον, και ίσως πιο εντυπωσιακό, μπορείτε επίσης να ψηφίσετε για το πώς λειτουργεί το OpenNIC. Μπορείτε να έχετε λόγο σε όλα, από τη λήψη αποφάσεων για νέους TLD αλλά και σε αλλαγές πολιτικής του project.

UncensoredDNS

Διευθύνσεις IP: 91.239.100.100 και 89.233.43.71

Είναι ίσως η λιγότερο αναγνωρίσιμη υπηρεσία της λίστας μας.
Η υπηρεσία που λειτούργησε για πρώτη φορά από τον Δανό Thomas Steen Rasmussen που περιγράφει την έναρξη της υπηρεσίας με τα δικά του λόγια:

“Είμαι διαχειριστής συστημάτων σε δανέζικο πάροχο διαδικτύου, και γεννήθηκα το 1979. Διαχειρίζομαι αυτήν την υπηρεσία σαν ιδιώτης με δικά μου χρήματα. Η υπηρεσία DNS αποτελείται από δύο μη κρυπτογραφημένους διακομιστές DNS και είναι διαθέσιμοι για χρήση από οποιονδήποτε, δωρεάν.”

Το καλύτερο της υπηρεσίας UncensoredDNS είναι ότι και οι δύο διακομιστές της εκτός του ότι είναι εντελώς δωρεάν δεν συλλέγει ίχνος δεδομένων.

Και οι δύο διακομιστές βρίσκονται φυσικά στη Δανία.

Ποιους διακομιστές DΝS χρησιμοποιείτε;

Ποια είναι η καλύτερη υπηρεσία, δύσκολο να πούμε και μάλλον εξαρτάται από τι ψάχνει ο καθένας. Εάν επιθυμείτε τον γονικό έλεγχο απευθυνθείτε την υπηρεσία OpenDNS. Αν θέλετε να βελτιώσετε την ταχύτητά σας και δεν σας νοιάζει η καταγραφή των προσωπικών σας δεδομένων, χρησιμοποιήστε την Google. Θέλετε να είστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί, αλλά ενδεχομένως να θυσιάσετε την ταχύτητα, σκεφτείτε μία από τις τελευταίες τρεις επιλογές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Προσωπικά χρησιμοποιώ τους DNS της Cloudflare που σύμφωνα με αρκετές πηγές είναι απο τους ταχύτερους του κόσμου. Αξιοσημείωτο που δεν τους συμπεριλάβατε.

  2. Μετά από κόλπα της Wind (λογικρισία σε κάποιες διευθύνσεις … άλλαξα και εγώ το DNS)
    Μέχρι τώρα είμαι ικανοποιημένος από τον OpenDNS (αν και δεν ξέρω πόσο παρακολουθούμαι, πάντως λιγότερα από αυτόν της Google και ας είναι πιο γρήγορος).
    Μήπως πρέπει να δίνουμε και τον IPv6 ???? (πάντως για τον OpenDNS είναι: …
    Προτεινόμενος = 2620:0:ccc::2
    Εφεδρικός = 2620:0:ccd::2 )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).