Δημιουργήστε το δικό σας Chromebook με το Chromium OS

Chromium OS και Chrome OS: Το ChromeOS είναι ένα πολύ ενδιαφέρον λειτουργικό σύστημα. Τρέχει σε φορητούς υπολογιστές της Google που ονομάζονται Chromebooks.

Η χρήση του ChromeOS της Google έχει μερικά επιπλέον οφέλη από την χρήση του Chromium OS. Το Chromium OS είναι η έκδοση ανοιχτού κώδικα του κλειδωμένου λειτουργικού συστήματος της Google, ChromeOS. Όμως λειτουργεί άψογα όπως το Chrome OS. Η διαφορά του είναι ότι απουσιάζουν όλα τα ιδιόκτητα plugins (, κωδικοποιητές Netflix κ.λπ.). Έτσι εαν το να μην έχετε ιδιόκτητους κωδικοποιητές και λογισμικό στο ChromiumOS δεν σας ενοχλεί, μπορείτε να το εγκαταστήσετε και να φτιάξετε το δικό σας Chromebook.Chromium OS

Λήψη του Chromium OS

Εάν θέλετε να κατεβάσετε στο Chromium OS, δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Google δεν εκδίδει builds. Αντί να κυκλοφορήσει builds, κυκλοφορεί τον πηγαίο κώδικα για οποιονδήποτε θέλει να τον χρησιμοποιήσει.

Σήμερα υπάρχει ένας ιστότοπος που κυκλοφορεί εικόνες του ChromiumOS σε καθημερινή και εβδομαδιαία . Έτσι αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας Chromebook, αυτό είναι το σημείο που θα πρέπει να ξεκινήσετε. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο και κατεβάστε ένα build.

Να αναφέρουμε ότι τα builds είναι διαφορετικά. Τα καθημερινά builds έχουν την τάση να είναι λιγότερο σταθερά. Αντίθετα, οι εβδομαδιαίες εικόνες είναι πολύ πιο ασφαλείς στη χρήση και γενικά θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε. Ωστόσο, υπάρχουν και τα ειδικά (special) builds.

Τα ειδικά builds είναι μια καλή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ChromiumOS, αλλά τα Daily και Weekly builds δεν λειτουργούν στον υπολογιστή σας. Τα ειδικά builds περιέχουν επιπλέον προγράμματα οδήγησης (drivers) και λειτουργούν στους περισσότερους υπολογιστές out of the box.

Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή εάν τα άλλα builds δεν διαθέτουν τους οδηγούς που χρειάζεστε. Στην ιστο λήψης, επιλέξτε τo build που θέλετε στην πιο πρόσφατη έκδοση. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί λήψης για να ξεκινήσετε τη διαδικασία λήψης. Κάντε extract στο αρχείο *.7z, όταν ολοκληρωθεί η λήψη.

Δημιουργία του Live Installer

Για να περάσουμε το ChromiumOS σε ένα USB από ένα σύστημα με Linux ή με Mac, θα χρησιμοποιήσουμε το τερματικό ()

Δώστε τις παρακάτω εντολές:

cd ~/Downloads

για να πάτε στο φάκελο λήψης, και

dd if=*.img of=/dev/sdx

για να περάσετε το *.img στο USB.

Ας δούμε τι σημαίνει η τελευταία εντολή.

Το dd είναι μια εφαρμογή UNIX που επιτρέπει την μετατροπή και την αντιγραφή αρχείων. Στο σημείο που η παραπάνω εντολή αναφέρει *.img δώστε το full του img που υπάρχει στον φάκελο λήψης.
Ας δούμε την συνέχεια της εντολής: of=/dev/sdx, είναι το σημείο που το dd θα γράψει το img. Στο x του sdx βάλτε το γράμμα που αντιστοιχεί στη θύρα που έχετε συνδέσει το USB, π.χ.: of=/dev/sdb

Για να δημιουργήσετε ένα δίσκο εγκατάστασης στα Windows, εγκαταστήστε αυτό το πρόγραμμα και ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στη σελίδα λήψης.

Εκκίνηση του Chromium OS

Μπορείτε να ξεκινήσετε το USB εγκατάστασης του Chromium OS όπως το κάνετε με κάθε Live USB. Αν δεν το έχετε κάνει ποτέ, θα πρέπει να ορίσετε από το BIOS του υπολογιστή σας να ξεκινάει από το USB stick και σαν δεύτερη επιλογή βάλτε τον σκληρό σας δίσκο. Λάβετε υπόψη ότι κάθε BIOS είναι εντελώς διαφορετικό. Μερικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στο BIOS πατώντας DEL, F2, F10, ESC κλπ. Ψάξτε στην σελίδα του κατασκευαστή σας ή στην Google για να δείτε πως μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του BIOS στο μοντέλο που διαθέτετε.

Εγκατάσταση

Όταν ξεκινάει το ChromiumOS, χρησιμοποιήστε το μενού ς για να συνδεθείτε στο λειτουργικό σύστημα. Όταν συνδεθείτε, ξεκινήστε το τερματικό πατώντας μαζί τα πλήκτρα CTRL+ALT+T. Τώρα είστε στο τερματικό του ChromiumOS, αλλά για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης, θα χρειαστεί να φορτώσετε το Bash.

Στο τερματικό, πληκτρολογήστε:

shell

Στη συνέχεια, ορίστε έναν κωδικό . Ο κωδικός πρόσβασης είναι σημαντικός, καθώς δεν θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε πρόσβαση root χωρίς αυτόν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ασφαλή κωδικό πρόσβασης και ότι δεν θα τον ξεχάσετε. Πληκτρολογείστε την παρακάτω εντολή για να ορίσετε τον κωδικό πρόσβασης.

chromeos-setdevpasswd

Αμέσως μετά μπορείτε να ξεκινήστε την διαδικασία εγκατάστασης.

sudo su

Συνδεθείτε σαν root με τον κωδικό που ορίσατε νωρίτερα και πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή

/usr/sbin/chromeos-install

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εγκατάσταση του ChromiumOS θα διαγράψει το σκληρό σας δίσκο!

Να αναφέρουμε επίσης ότι αν και ο κύριος στόχος αυτού του άρθρου είναι να κάνει το ChromiumOS να λειτουργεί από τον σκληρό σας δίσκο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το λειτουργικό σύστημα.

Όπως και πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα Linux, το ChromiumOS μπορεί να τρέξει και να χρησιμοποιηθεί άμεσα από το Live USB. Αν δεν είστε σίγουροι ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ChromiumOS σαν κύριο λειτουργικό στον υπολογιστή σας, μια καλή εναλλακτική λύση είναι να κρατήσετε το λειτουργικό στο USB και να το τε από εκεί.

Όσοι από εσάς θέλουν να κοιτάξουν πέρα από το μεγάλο μειονέκτημα του μη κατοχυρωμένου λογισμικού (ChromiumOS) θα βρεθούν μπροστά σε ένα εκπληκτικά φοβερό λειτουργικό σύστημα. Τρέχει πολύ καλά και διαθέτει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του Chrome OS.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).