Chromium ή Chrome browser; Ποιες είναι οι διαφορές;

Το Chromium είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ανοικτού κώδικα που αποτελεί τη για το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό.

Όταν η Google παρουσίασε το Chrome για πρώτη φορά το 2008, κυκλοφόρησε μαζί και τον πηγαίο κώδικα του Chromium σαν open source project στο οποίο βασίζεται το Chrome. Αυτός ο ανοιχτός κώδικας αναπτύσσεται από το Chromium Project, ενώ ο Chrome αναπτύσσεται από την ίδια την Google.Chromium

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο προγραμμάτων περιήγησης είναι ότι, ενώ το Chrome βασίζεται στο Chromium, η Google έχει προσθέσει στον browser της ένα σωρό λειτουργίες, όπως αυτόματες ενημερώσεις και υποστήριξη για επιπρόσθετες μορφές βίντεο.

Η Google έχει υιοθετήσει μια παρόμοια προσέγγιση και με το Chromium OS, το οποίο είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα που αποτελεί τη βάση για το Chrome OS – το λειτουργικό σύστημα που τρέχει σε Chromebooks.

Τι κάνει ο Chrome που δεν κάνει ο Chromium

Το Chrome βασίζεται στο Chromium, αλλά η Google έχει προσθέτει αρκετά bits κλειστού κώδικα στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Συγκεκριμένα, η Google παίρνει το Chromium και προσθέτει τα παρακάτω:

AAC, H.264 και Υποστήριξη MP3. Το Chrome διαθέτει εξουσιοδοτημένους κωδικοποιητές για αυτές τις μορφές ιδιόκτητων μέσων, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να έχετε μια ευρύτερη ποικιλία περιεχομένου πολυμέσων – ειδικά για σελίδες που χρησιμοποιούν βίντεο HTML5 για το steaming video H.264. Και τα δύο προγράμματα περιήγησης περιλαμβάνουν τους βασικούς, ελεύθερους κωδικοποιητές: , Theora, Vorbis, VP8, VP9 και WAV.

Adobe Flash (PPAPI). Το Chrome συμπεριλαμβάνει ένα Flash API Pepper API (PPAPI) που ενημερώνει αυτόματα η Google μαζί με το Chrome. Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί η Google για να αναβαθμίζει αυτόματα το Flash στο Linux. Ακόμα και σε συστήματα Windows ή Mac, το plugin Flash PPAPI Flash του Chrome είναι πολύ καλύτερο από το Flash NPAPI που διατίθεται από τον ιστότοπο της Adobe.
Google Update. Οι χρήστες του Chrome σε Windows και Mac έχουν μια επιπλέον εφαρμογή που τρέχει στο παρασκήνιο και διατηρεί αυτόματα τον Chrome ενημερωμένο. Οι χρήστες του Linux χρησιμοποιούν τα τυπικά εργαλεία διαχείρισης λογισμικού.
Περιορισμοί επεκτάσεων. Στον Chrome η Google απενεργοποιεί τις επεκτάσεις που δεν φιλοξενούνται στο Chrome Web Store.
Αναφορά σφαλμάτων. Ο χρήστης του Chrome μπορεί να επιλέξει να στέλνει στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για τυχών σφάλματα στην Google προκειμένου να τα αναλύσει.
Ασφάλεια Sandbox. Η Google διαθέτει το χαρακτηριστικό και στους δύο browsers. Ωστόσο αναφέρει ότι σε ορισμένες διανομές Linux επιτρέπει την απενεργοποίηση του sandbox του Chromium, που λειτουργεί από προ (μπορείτε να το κάνετε από την διεύθυνση about:sandbox).

Παρόλα τα παραπάνω ο Chromium εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της Google. Για παράδειγμα, ο Chromium περιέχει τις ίδιες λειτουργίες συγχρονισμού που διαθέτει ο Chrome, επιτρέποντάς σας να συνδεθείτε με έναν λογαριασμό της Google και να συγχρονίσετε τα δεδομένα σας.

Λήψη Chromium

Η απόκτηση του Google Chrome σε οποιαδήποτε πλατφόρμα προϋποθέτει απλώς την επίσκεψη στη σελίδα λήψης του Google Chrome, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορείτε να κατεβάσετε το Chrοmium.

Στις Linux διανομές, η λήψη και η εγκατάσταση του Chrοmium γίνεται απευθείας από τα αποθετήρια λογισμικού της κάθε διανομής. Στο Arch, για παράδειγμα, υπάρχει στα επίσημα αποθετήρια αλλά μπορείτε να το βρείτε και στο AUR. Το Chromium ενημερώνεται με ενημερώσεις ασφαλείας μέσω των αποθετηρίων λογισμικού της κάθε διανομής του Linux.

Σε συστήματα με Windows και Mac, η χρήση του Chrοmium είναι λίγο πιο δύσκολη. Μπορείτε να αποκτήσετε τις επίσημες εκδόσεις του Chrοmium, αλλά δεν θα ενημερώνονται αυτόματα. Το updater είναι τμήμα του κλειστού κώδικα του Google Chrome. Θα μπορούσατε φυσικά να χρησιμοποιήσετε updaters τρίτων αρκεί να τους εμπιστεύεστε.

Υπάρχει Spyware;

Όπως προαναφέραμε ο Google Chrome διαθέτει λειτουργίες αναφοράς σφαλμάτων, κάτι που δεν υπάρχει στο Chromium. Εάν επιλέξετε να ενεργοποιήσετε την αναφορά σφαλμάτων στο Chrome, οι πληροφορίες σφαλμάτων θα αποστέλλονται στην Google.

Ο Chromium δεν διαθέτει επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης της χρήσης ή τη δυνατότητα “ς χρηστών” που υπάρχει στον Chrome. Πρόκειται για μια προαιρετική λειτουργία που στέλνει πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης των διαφόρων τμημάτων του προγράμματος περιήγησης στην Google, δίνοντάς τους δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη λήψη αποφάσεων.

Στο παρελθόν, πολλοί ήταν αυτοί που ανησυχούσαν για το ότι ο Chrome έστελνε ένα μοναδικό “αναγνωριστικό πελάτη” και ανέφεραν ότι ο Chromium δεν το έκανε. Η Google σταμάτησε να το κάνει αυτό από το 2010.

Ωστόσο, ο Chromium περιλαμβάνει πολλές λειτουργίες που εξαρτώνται από τους διακομιστές της Google και αυτές οι λειτουργίες είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή. Μπορείτε να δείτε αυτές τις λειτουργίες από τη σελίδα Ρυθμίσεις του Chromium. Οι ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνουν μια web υπηρεσία που βοηθά στη διόρθωση εσφαλμένων διευθύνσεων ιστού, μια υπηρεσία πρόβλεψης, τη λειτουργία αντι-phishing της Google και πολλά άλλα.

Τι να χρησιμοποιήσω;

Ο περιηγητής Chromium είναι χρηστικός επειδή επιτρέπει στις διανομές Linux που απαιτούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα να διαθέτουν ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού σχεδόν ταυτόσημο με το Chrome. Υπάρχουν διανομές Linux που χρησιμοποιούν το το Chromium σαν προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στο Web αντί του Firefox. Αν χρησιμοποιείτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και προσπαθείτε να αποφύγετε κάθε λογισμικό που περιέχει κλειστό κώδικα, το Chromium είναι για εσάς.

Ωστόσο, πολλοί χρήστες του Linux που δεν είναι και τόσο παθιασμένοι (έως ψυχαναγκαστικοί) με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορούν να εγκαταστήσουν το Chrome αντί του Chromium. Η εγκατάσταση του Chrome παρέχει μια καλύτερη λειτουργία αναπαραγωγής Flash εάν χρησιμοποιείτε το Flash και ξεκλειδώνει ένα μεγάλο μέρος περιεχομένου πολυμέσων στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, το Google Chrome στο Linux μπορεί πλέον να μεταδίδει βίντεο από το Netflix. Αυτό απαιτεί υποστήριξη H.264 για βίντεο HTML5, κάτι που δεν υπάρχει στο Chrοmium.

Έτσι Chrome ή Chrοmium browser; Αν χρησιμοποιείτε συστήματα με Windows ή Mac, η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η επιλογή θα πρέπει να γίνει από τους χρήστες του Linux.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).