Log Files των Windows: ανεύρεση και ανάγνωση των αρχείων καταγραφής

Αν κάτι δεν πάει καλά στα Windows, μετά από κάποια μικρή ή μεγάλη ενημέρωση ή μετά από κάθε BSOD, το πρόβλημα καταγράφεται στα log files του λειτουργικού σας. Τα αρχεία καταγραφής (log files) θα σας δείξουν τον κωδικό σφάλματος που δημιούργησε το σύστημά σας.

Έτσι αν προσπαθείτε να ανακαλύψετε τι φταίει και δυσλειτουργεί ο υπολογιστής σας, τα αρχεία καταγραφής μπορούν να σας εμφανίζουν πολύτιμες πληροφορίες. Όταν γνωρίζετε πια τον κωδικό σφάλματος μπορείτε πολύ απλά να τρέξετε μια αναζήτηση στη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιείτε, για να ανακαλύψετε πιθανές λύσεις.

Παρακάτω θα δούμε πώς μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε αρχεία καταγραφής σφαλμάτων των Windows.

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σφαλμάτων στα Windows. Έτσι τα αρχεία καταγραφής για το κάθε ένα από αυτά τα log files ταξινομούνται διαφορετικά.

Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να εγκαταστήσετε κάποια νέα των Windows 10 και η εγκατάσταση δεν προχωρεί, θα πρέπει να κοιτάξετε στην παρακάτω διαδρομή του δίσκου σας: (ή μέσω της γραμμής εντολών κατά την εγκατάσταση).

$windows.~bt\Sources\Panther

Αν θέλετε να γυρίσετε πίσω σε μια παλαιότερη έκδοση των Windows, (των Windows 10 ή στα Windows 7), το αρχείο καταγραφής θα βρίσκεται στην παρακάτω διαδρομή:

$windows.~bt\Sources\Rollback

Αν προσπαθήσατε να εγκαταστήσετε μια συσκευή plug and play, όπως κάποιο ή ένα ενσύρματο ακουστικό, και δεν μπορείτε να το καταφέρετε, το αρχείο καταγραφής σφαλμάτων θα το στην παρακάτω διαδρομή (χρησιμοποιήστε το Run ή άμεσα τον File .)

%WINDIR%\Inf\Setupapi*.log

Για να δείτε τα σφάλματα της μνήμης εισαγάγετε την παρακάτω διαδρομή στο παράθυρο διαλόγου RUN ή στη γραμμή ς του File Explorer.

%WINDIR%\Memory.dmp

Τα αρχεία καταγραφής σφαλμάτων από την εντολή Sysprep βρίσκονται στην παρακάτω διαδρομή

%WINDIR%\System32\Sysprep\Panther

Πως μπορείτε να διαβάσετε τα logs

Τα αρχεία σφαλμάτων αποθηκεύονται με την επέκταση αρχείου .log ή .dmp.

Τα αρχεία .dmp είναι αρχεία ένδειξης σφαλμάτων μνήμης και μπορούν να διαβαστούν εύκολα με ένα εργαλείο της Nirosoft που ονομάζεται BlueScreenView. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WinDbg.

Τα .log αρχεία μπορούν να ανοίξουν με το Σημειωματάριο (Notepad). Όμως αν προσπαθήσετε να το διαβάσετε στο Σημειωματάριο θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ, λόγω του μεγέθους. Καλό θα ήταν να απενεργοποιήστε την αναδίπλωση λέξεων. Κάθε σφάλμα συνοδεύεται από μια ημερομηνία, και ένα κωδικό σφάλματος με την ανάλογη περιγραφή.
Η Google θα σας δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).