Κρυπτογράφηση: Πότε είναι χρήσιμη πραγματικά;

Κρυπτογράφηση: Κρυπτογραφήστε τα πάντα για να προστατέψετε τα δεδομένα σας, είναι το σύνθημα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τις διαρροές του Snowden. Με τόσα νέα που αφορούν διαρροές δεδομένων να μας κατακλύζουν οι ανησυχίες για snooping αυξάνονται και έτσι πολλές φορές σήμερα η κρυπτογράφηση έχει γίνει εμμονή.

Χρειάζεται όμως να κρυπτογραφείτε τα πάντα;

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα συμπεριλαμβάνουν επιλογές κρυπτογράφησης από προεπιλογή. Όμως αν το λειτουργικό σας δεν το κάνει θα πρέπει να στραφείτε σε λογισμικό τρίτων. Σε περίπτωση που το σύστημά σας υποστηρίζει την κρυπτογράφηση, η εφαρμογή της στον υπολογιστή σας θα είναι πιο εύκολη, από το να χρησιμοποιήσετε προγράμματα τρίτων. Κρυπτογράφηση

Πότε μπορεί να βοηθήσει πραγματικά η κρυπτογράφηση;

Ας ξεχάσουμε για λίγο τον φόβο που προκαλούν τα νέα για τις διαρροές που συμβαίνουν καθημερινά, και ας δούμε μερικές περιπτώσεις που χρειάζεται πραγματικά να κλειδώσετε όλα τα αρχεία σας:

Προστασία ευαίσθητων δεδομένων στην περίπτωση που ο υπολογιστής σας κλαπεί: Αν κλαπεί ο φορητός σας υπολογιστής, η κρυπτογράφηση δεν θα επιτρέψει στον κλέφτη να δει τα αρχεία σας. Έτσι ευαίσθητα δεδομένα, οικονομικές και τυχών που υπάρχουν στον υπολογιστή σας θα είναι ασφαλή. Η μόνη λύση που μένει στον κλέφτη είναι να διαγράψει τον σκληρό σας και να εγκαταστήσει ένα λειτουργικό από την αρχή. Έτσι αν υπάρχουν ευαίσθητα έγγραφα στον υπολογιστή σας, η κρυπτογράφηση έχει νόημα. Ο κλέφτης δεν ενδιαφέρεται για τις φωτογραφίες της γάτας σας, τα MP3 και κάθε βίντεο που έχετε κατεβάσει. Επίσης αν ο υπολογιστής σας είναι σε ασφαλές μέρος και δεν κινδυνεύει από κλέφτες, και πάλι η κρυπτογράφηση είναι προαιρετική και όχι απαραίτητη.

Αποθήκευση ή αποστολή ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο: Όταν αποθηκεύετε κάτι ιδιαίτερα ευαίσθητο, όπως αρχεία φορολογικών εγγράφων που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες όπως το ΑΦΜ σας κλπ, καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε την κρυπτογράφηση. Σκεφτείτε την κρυπτογράφηση σαν απαραίτητη ενέργεια πριν να ανεβάσετε κάποιο αρχείο στο Cloud ή πριν το αποστείλετε με κάποιο email.

Επιχειρήσεις: Οι μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως προσφέρουν οδηγίες και απαιτούν την κρυπτογράφηση ευαίσθητων δεδομένων. Τα μέτρα που παίρνουν αποσκοπούν να αποτρέψουν τις ιστορίες που ακούμε συχνά για κλοπές φορητών υπολογιστών που περιέχουν τεράστιες βάσεις δεδομένων με εκατομμύρια αριθμούς πιστωτικών καρτών. Φυσικά και αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να είναι απόλυτα κρυπτογραφημένα αλλά εκτός από αυτό βοηθάει και η κοινή λογική. Ένας τέτοιος υπολογιστής δεν θα πρέπει να υπάρχει πεταμένος στο πίσω κάθισμα κάποιου αυτοκινήτου στο πάρκινγκ.

Η κρυπτογράφηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατεύσει δεδομένα για παράνομές σας δραστηριότητες από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αν και θα προσπαθήσουν να σας αποσπάσουν το κρυπτογράφησης. Να υπενθυμίσουμε ότι εστιάζουμε στο μέσο χρήστη και όχι σε όσους έχουν να κρύψουν κάτι από τις Αρχές.

Αν η κρυπτογράφηση είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Απλά μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε, Αν είστε ωστόσο σε κάποιο σύστημα που δεν διαθέτει επιλογές κρυπτογράφησης και τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή σας δεν είναι άξια λόγου, δεν χρειάζεται να αναβαθμίσετε σύστημα για να τα κρυπτογραφήσετε. Δεν θα πρέπει δηλαδή από την έκδοση Home να πάτε στην Pro των Windows και να χρησιμοποιήσετε το BitLocker.

Οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows (7, 8.1) που τρέχουν σε hardware δεν προσφέρουν προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση. Η ρύθμιση της κρυπτογράφησης θα σας κοστίσει χρόνο και ενέργεια. Ίσως δε να μην χρειάζεται αν στον υπολογιστή σας υπάρχουν μόνο φωτογραφίες της γάτας σας.

Ας φτάσουμε όμως στο ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους: η κρυπτογράφηση προσφέρει ασφάλεια;

Το έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές: Δεν υπάρχει η τέλεια ασφάλεια. Οι κλειδαριές στις πόρτες του σπιτιού μας μπορεί να είναι τελευταίας τεχνολογίας αλλά υπάρχει και ο φωταγωγός.

Η εμμονή για την κρυπτoγράφηση κάθε αρχείου που διαθέτετε στον σκληρό σας δίσκο και στο Cloud μοιάζει με το παράδειγμα της καλά κλειδωμένης πόρτας. Ποτέ δεν ξέρεις από που θα σου έρθει.
Μια καλή πρακτική για όλους όσους δεν έχουν σημαντικά πράγματα να κρύψουν είναι να διαθέτουν λιγότερο χρόνο στην κρυπτογράφηση και να υιοθετήσουν άλλες πιο ουσιώδεις συμπεριφορές. Χρησιμοποιήστε ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης, και τον έλεγχο δύο παραγόντων.

Καθώς τα λειτουργικά συστήματα υιοθετούν όλο και περισσότερο την κρυπτoγράφηση και την κάνουν ευκολότερη, θα μπορούσε να μας γίνει συνήθεια. Όμως προς το παρόν, ο μέσος χρήστης δεν θα πρέπει να σκέφτεται την κρυπτογράφηση, ειδικά αν δεν το απαιτούν τα δεδομένα του.

_________________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).