19 χρόνια Ubuntu

Στις 20 Οκτωβρίου 2004 κυκλοφόρησε το Ubuntu 4.10, με κωδική ονομασία “Warty Warthog”. Ήταν ένα ξεκίνημα με marketing κάτι που δεν συνηθιζόταν την εποχή εκείνη. Η πρώτη έκδοση του Ubuntu είχε μεγάλη επιτυχία στους χρήστες του Linux.

19 χρόνια μετά και το Ubuntu συνεχίζει να ηγείται, από το cloud στο cluster, από τα desktops στα data centers.ubuntu1

Το Ubuntu 4.10 χωρούσε σε ένα μόνο CD. Μπορούσε να εντοπίσει το hardware του υπολογιστή και να ρυθμίσει αυτόματα τα drivers. Απλοποίησε δραστικά την εγκατάσταση του X — ένας πραγματικός μπελάς εκείνη την εποχή!

Η Canonical επέλεξε επίσης να προσφέρει δωρεάν το Ubuntu CD. Οποιοσδήποτε μπορούσε να ζητήσει ένα αντίγραφο της έκδοσης σε CD. Εκείνη την εποχή ήταν κάτι το οποίο δεν περνούσε απαρατήρητο. Για όσους θυμούνται ήταν μια εποχή που οι ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας δεν υπήρχαν.

Το αρχικό μότο της διανομής ήταν το “Linux for Human Beings”. Ήταν εύστοχο γιατί το Ubuntu, περισσότερο από κάθε διανομή Linux, νοιαζόταν για ολόκληρη την εμπειρία του χρήστη, όχι μόνο για την εγκατάσταση, την επιλογή εφαρμογών, ή την εμφάνιση.

Από τότε βλέπουμε το Ubuntu πέρα από τους επιτραπέζιους υπολογιστές σε επιχειρήσεις, το cloud και το IoT, λόγω της πολύ καλής υποστήριξης (τα forums της διανομής δεν αφήνουν αναπάντητη καμία ερώτηση) και της ασφάλειας που προσφέρει η Canonical.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το Debian, την διανομή που βασίζεται το Ubuntu. Η κίνηση της Canonical εκείνη την εποχή, ήταν σοφή:

Χρησιμοποίησε την σταθερότητα της διανομής Debian, με όλες τις ευκολίες που δεν προσφέρει, δηλαδή για παράδειγμα, τον αυτόματο εντοπισμό και την εγκατάσταση των drivers.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).