CCleaner αφαιρέστε το άμεσα από τους υπολογιστές σας

Αν χρησιμοποιείτε το CCleaner, προσοχή! Η εφαρμογή δεν είναι πια αυτή που γνωρίζατε. Τελευταίες αναφορές στο internet κατηγορούν την εταιρεία Piriform (θυγατρική της Avast), για την προσθήκη “κακόβουλου λογισμικού”, διαφημίσεων και άλλων.

Η εφαρμογή CCleaner, είναι διαθέσιμη σε εκδόσεις δωρεάν αλλά και επί πληρωμή σε όλες τις πλατφόρμες , Mac και κινητές συσκευές.CCleaner

Για όσους δεν γνωρίζουν, το CCleaner είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό ανεπιθύμητων αρχείων (προσωρινά αρχεία που αποθηκεύονται από το διαδίκτυο) και τις μη έγκυρες καταχωρήσεις στο των Windows.

Όμως με την κυκλοφορία της τελευταίας έκδοσης 5.45 το CCleaner, αναφέρει στο changelog ότι έχει προσθέσει ένα χαρακτηριστικό που θα αποστέλλει στην Piriform “λεπτομερέστερες αναφορές για επιδιορθώσεις σφαλμάτων και την βελτίωση του προϊόντος.”

Προφανώς όσοι διάβασαν το changelog δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την αλλαγή που επιτρέπει συλλογή δεδομένων,

Τον Μάιο, η εφαρμογή CCleaner είχε δηλώσει ότι θα συλλέγει μόνο ανώνυμα δεδομένα από τους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει την δωρεάν έκδοση, δίνοντας στους χρήστες την δυνατότητα απενεργοποίησης της λειτουργίας.

Η τελευταία όμως (v5.45) της δωρεάν έκδοσης της εφαρμογής, η λειτουργία είναι αδύνατο να σταματήσει να λειτουργεί. Το AMH του CCleaner (από το Active Monitoring and heartbeat) και οι ρυθμίσεις απορρήτου έχουν αφαιρεθεί από τις επιλογές της δωρεάν έκδοσης του προγράμματος.

Το αρκετά ανησυχητικό είναι ότι μέσω του Active Monitoring η εταιρεία πρόσθεσε υποκλοπής δεδομένων () στην εφαρμογή για να ελέγχει ανώνυμα τα αναλυτικά στοιχεία χρήσης, προκειμένου να ειδοποιεί τους χρήστες όταν εντοπίζονται ανεπιθύμητα αρχεία!

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης της εφαρμογής, το heartbeat στέλνει “απολύτως μη προσωπικές, και μη αναγνωρίσιμες πληροφορίες χρήσης για τη βελτίωση του CCleaner”.

Το παράδοξο; Μπορείτε ακόμα από τις Επιλογές> Παρακολούθηση να απενεργοποιήσετε την επιλογή “Ενεργοποίηση παρακολούθησης συστήματος” και “Ενεργοποίηση ενεργής παρακολούθησης.” Όμως μετά από μια επανεκκίνηση του προγράμματος ή μετά από επανεκκίνηση του συστήματός σας, οι λειτουργίες ενεργοποιούνται ξανά.

Επίσης, εάν κάνετε κλικ στο εικονίδιο x για να κλείσετε το CCleaner, το λογισμικό δεν κλείνει. Η εφαρμογή συνεχίζει να τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο για τους περισσότερους χρήστες και αποστέλλει τακτικά τις αναφορές του στην Piriform.

___________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Δε πάει πολύς καιρός από τότε που στο ίδιο πρόγραμμα είχε εμφανιστεί μετά από hacking (όπως δήλωσε η εταιρεία) ένα άλλο malware.
    Αφορμής δοθείσης του τωρινού “προβλήματος”, μήπως ήλθε η ώρα να σκεφτούμε ότι τίποτα (και στην παρελθούσα προβληματική λειτουργία λόγω ιού, αλλά και στη σημερινή) δεν είναι συμπτωματικό ;
    Με απλά λόγια, μήπως αυτά ήθελε να κάνει η εταιρεία και αυτά έκανε, επικαλούμενη την πρώτη φορά hacking ;

    Σημείωση : προσωπικά δεν πιστεύω σε συμπτώσεις και σε “λάθη” ειδικά σε προγράμματα που “κτυπούν” και κοιτάζουν στην ρίζα την registry ενός λογισμικού (windows και android).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).