HTTP/3 τι είναι και πως θα κάνει το web πολύ πιο γρήγορο

Η Cloudflare υποστηρίζει ήδη το πρωτόκολλο HTTP/3, το οποίο περιέχεται ήδη στον Chrome Canary και θα προστεθεί σύντομα στο Firefox Nightly. Το νέο πρότυπο θα κάνει την περιήγησή μας στο Διαδίκτυο πολύ πιο γρήγορη και πιο .

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

HTTP/3

Τα προγράμματα περιήγησης, οι διακομιστές ιστού (web servers) και άλλες υπηρεσίες της υποδομής του διαδικτύου αρχίζουν να υποστηρίζουν ένα νέο πρότυπο που ονομάζεται HTTP/3. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο το QUIC. Πρόκειται για μια πιο σύγχρονη έκδοση του HTTP, την οποία χρησιμοποιούν τα προγράμματα περιήγησης για να επικοινωνούν με τους διακομιστές και αποστέλλοντας ή λαμβάνοντας δεδομένα.

Το HTTP/3 έχει ξαναγραφεί από την αρχή για την ταχύτερη αποστολή δεδομένων και για την καλύτερη αντιμετώπιση των σφαλμάτων. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένη κρυπτογράφηση.

Αυτά σημαίνουν περισσότερη ταχύτητα και ασφάλεια. Βέβαια ο μέσος χρήστης του διαδικτίου δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάτι για τα HTTP/3 και το QUIC. Όμως οι διαχειριστές ιστοσελίδων και οι προγραμματιστές θα είναι απασχολημένοι το επόμενο διάστημα, μέχρι μια μέρα, τα προγράμματα περιήγησης και οι ιστότοποι που χρησιμοποιείτε θα αρχίσουν να επικοινωνούν μέσω HTTP/3.

Η αρχική έκδοση του HTTP χρησιμοποιεί το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μεταφοράς (Transmission Control Protocol ή απλά TCP). Αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1974, αλλά δεν σχεδιάστηκε ποτέ για είναι ένα γρήγορο πρωτόκολλο ς δεδομένων. Η Google προσπάθησε να διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που παρουσίαζε το TCP με ένα νέο πρωτόκολλο το SPDY, το οποίο χρησιμοποίησε στο HTTP/2.

Το HTTP/2 άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως το τέλος του 2015, με λειτουργίες όπως τη συμπίεση δεδομένων και την προσθήκη πολλαπλών αιτήσεων σε μια μόνο σύνδεση TCP για να επιταχύνει κάπως τα πράγματα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, το W3Techs αναφέρει ότι το HTTP/2 χρησιμοποιείται σήμερα από το 41% ​​των ιστοτόπων.

Το HTTP/3 τώρα, του ότι ξαναγράφτηκε από την αρχή, αντί να χρησιμοποιεί το TCP, χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο QUIC της Google.

Το HTTP/3 ήταν αρχικά γνωστό σαν HTTP-over-QUIC και συμπεριλαμβάνει και την κρυπτογράφηση TLS 1.3.

Το QUIC (Quick UDP Internet Connections) σχεδιάστηκε για να είναι ταχύτερο με χαμηλότερη καθυστέρηση από το TCP. Σε αντίθεση με το TCP, ένα σφάλμα όπως την απώλεια ενός μικρου μέρους δεδομένων δεν θα προκαλέσει τη διακοπή της σύνδεσης αλλά η σύνδεση θα συνεχίσει και θα προσπαθήσει να επιδιορθώσει το . Το QUIC θα συνεχίσει να μεταφέρει άλλα δεδομένα ενώ προσπαθεί παράλληλα και την επίλυση του προβλήματος.

Το QUIC προστέθηκε στον Google Chrome από το , και ο browser το χρησιμοποιεί όταν επικοινωνεί με άλλες υπηρεσίες της Google ή με μερικούς άλλους ιστότοπους όπως το Facebook. Όμως το QUIC δεν υπάρχει ακόμα σαν ένα πρότυπο ενσωματωμένο σε άλλα προγράμματα περιήγησης. Με την τεχνολογία HTTP/3 θα το δούμε σύντομα και σε άλλα προγράμματα περιήγησης.

Περισσότερες Τεχνικές Λεπτομέρειες

_________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Καλησπέρα.

    Όσον αφορά το Chrome Canary , χρειάζεται να παρέμβουμε σε κάποιες ρυθμίσεις προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το HTTP/3;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).