Η κρίση του διαδικτύου: Μας τελειώνει το Internet

Μας τελειώνει το ; Μπορεί η ερώτηση να ακούγεται περίεργη, αλλά οι που συναντήθηκαν στο Royal Society στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα συζήτησαν ακριβώς αυτό: το επερχόμενο “αγκάθι” του internet, την χωρητικότητα του και τι μπορούν να κάνουν για αυτή.

Η συνάντηση προκάλεσε αρκετά πρωτοσέλιδα προειδοποιήσεις ενός “γεμάτου” διαδικτύου και την ενδεχόμενη ανάγκη χρήσης δελτίου για τα δεδομένα, όμως η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.Fibre Optic Cable internet

Η κρίση είναι , και προκαλείται από την ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτρονικής κατανάλωσης των μέσων ενημέρωσης μέσω όπως των Netflix και YouTube, αλλά της φυσικής και της μηχανικής που μπορεί να μας βοηθήσει να το γλυτώσουμε. Το διαδίκτυο χρειάζεται μόνο μερικά tweaks.

Ο φόβος της έλλειψης χωρητικότητας πηγάζει από μια σκληρή φυσική αλήθεια – υπάρχει ένα όριο στο ποσό των πληροφοριών που μπορούν να χωρέσουν σε οποιοδήποτε κανάλι επικοινωνίας, οπτικών ινών ή καλωδίων χαλκού. Ανακαλύφθηκε το 1940 από τον Claude Shannon, και το όριο αυτό εξαρτάται από το εύρος ζώνης του καναλιού (ο αριθμός των συχνοτήτων που μπορεί να μεταδώσει} και την αναλογία του σήματος προς θόρυβο (SNR).

Ψηφιακό μποτιλιάρισμα

Η χωρητικότητα των πληροφοριών στις οπτικές ίνες μπορεί να διευρυνθεί με την αύξηση της ισχύς του φωτός που εκπέμπεται μέσω αυτών. Η διαδικασία αυτή ενισχύει το σήμα κωδικοποίησης, καθιστώντας ευκολότερη την ανάγνωσή του από το άλλο άκρο.

Οι ερευνητές έχουν περάσει δεκαετίες να βρουν τρόπους να ενισχύουν τα σήματα, να αυξήσουν την χωρητικότητα των οπτικών ινών που υπάρχουν ήδη στο έδαφος για να συμβαδίσουν με την αύξηση της κυκλοφορίας στο internet.

Αλλά αυτό το τέχνασμα έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Η ισχύς μπορεί να φτάσει μόνο σε ένα ορισμένο σημείο, μέχρι να κορεστεί η ίνα και το σήμα υποβαθμίζεται. Αυτό σημαίνει ότι οι ίνες που χρησιμοποιούμε σήμερα πλησιάζουν στην πλήρη δυναμικότητα τους.

Ο René-Jean Essiambre της γαλλικής εταιρείας επικοινωνιών Alcatel-Lucent παρουσίασε μια έρευνα που υποδηλώνει ότι το όριο της χωρητικότητας του internet είναι γύρω στα 100 terabits ανά δευτερόλεπτο, 250 Blu-ray δίσκοι. Τα συστήματα οπτικών ινών του Διαδικτύου θα μπορούσαν να φθάσουν αυτό το όριο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προειδοποίησε.

Οπτικές ίνες με Οπτικές ίνες

Πριν όμως κλείσετε τον λογαριασμό σας στο YouTube, να αναφέρουμε ότι ο David Richardson του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνά νέες ίνες που περιέχουν πολλαπλούς πυρήνες για τη διαβίβαση στο Internet.

Η κατασκευή τέτοιων οπτικών αυτών ινών είναι δυσκολότερη σε σχέση με τις υπάρχουσες, επειδή οι πυρήνες είναι ιδιαίτερα μικροί σε μέγεθος και πρέπει να διατηρούν το σχήμα τους σε όλο το μήκος του καλωδίου. Ωστόσο,φαίνεται να παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερου όγκου δεδομένων.

Τεχνικές όπως αυτές θα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κρίσης της χωρητικότητας αλλά εάν οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να αναβαθμίσουν και να εμπορευματοποιούν τις λύσεις τους, το δελτίο κίνησης ή άλλοι περιορισμοί στη χρήση του internet μπορεί να είναι η μόνη επιλογή.

“Δεν βλέπω κρίση στο διαδίκτυο,” αναφέρει ο Andrew Lord, ένας ερευνητής στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT. “Έχω μεγάλη πίστη στην εφευρετικότητα των ανθρώπων” δήλωσε στο New Scientist.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).