Γιατί openSUSE και γιατί Tumbleweed;

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις και άλλες τόσες απαντήσεις για το . Επειδή είναι η διανομή που προτιμώ νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει άλλη μια απάντηση στα Ελληνικά.

Παρακάτω λοιπόν θα δούμε γιατί προτιμώ το openSUSE και μάλιστα γιατί χρησιμοποιώ το Tumbleweed αντί το Leap, αντί μια διανομή του δημοφιλούς ή του Mint και του Debian. opensuse

Ας ξεκινήσω με το γεγονός ότι το openSUSE είναι στην πραγματικότητα μάλλον δύσκολο, αν όχι αδύνατο να συγκριθεί με Ubuntοειδείς διανομές Linux που έχουν σαν βάση το Debian.

Αν και όλες αυτές οι διανομές είναι παραδοσιακές και τις προτιμούν εκατομμύρια χρήστες θα σταθώ σε κάτι που κάνει το openSUSE να ξεχωρίζει:

Η βάση του κώδικά του είναι Enterprise (από το SUSE Linux Enterprise για να είμαστε ακριβείς). Έτσι υπάρχει μια στέρεη βάση που πατάει για την ανάπτυξη η κοινότητα του openSUSE project αλλά και πλήρης υποστήριξη της διανομής που κυκλοφορεί σε διαφορετικές ταχύτητες χρησιμοποιώντας μια πρωτοφανή τεχνολογία.

Αν δεν καταλάβατε το τελευταίο διαβάστε παρακάτω:

Το Leap είναι η σταθερή και LTS έκδοση του openSUSE, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για την κυλιόμενη έκδοση Tumbleweed.

Η σταθερή Leap λοιπόν και η κυλιόμενη Tumbleweed.

Εδώ θα πρέπει να σταθούμε λίγο καθώς θεωρώ ότι και οι δύο είναι σταθερές εκδόσεις. Η κυλιόμενη έκδοση Tumbleweed δεν είναι πριν την σταθερή Leap. Τι σημαίνει αυτό; Ίσως υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η κυλιόμενη έκδοση έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετεί την σταθερή, με δοκιμές νέων προϊόντων και εφαρμογών και υπηρεσιών.

Λάθος.
Το OpenSuse δεν είναι σαν τις άλλες διανομές που γνωρίζετε και ίσως έχετε δοκιμάσει.

Αν θέλετε να το συγκρίνετε με κάτι οπωσδήποτε δεν θα βρείτε κοινά σημεία με το Ubuntu ή το Debian αλλά περισσότερο στο Arch και το Gentoo.

Το Tumbleweed περιέχει τα τελευταία πακέτα κάθε λογισμικού που έχουν συσκευαστεί από το openSUSE project. Τον τελευταίο πυρήνα, τις τελευταίες βιβλιοθήκες, τα τελευταία περιβάλλοντα επιφάνειας. Τα πάντα στο Tumbleweed μπορούν και αλλάζουν συνεχώς.

Ας δούμε όμως για τις τεχνολογίες που κάνουν το Tumbleweed την πιο “έξυπνη” διανομή.opensuse tumbleweed

Το Tumbleweed έχει αναπτυχθεί σαν μια “παραδοσιακή” διανομή. Όλα τα πακέτα στο Tumbleweed χρησιμοποιούνται μαζί με μια συνεκτική κατανομή, και αποστέλλονται μαζί ως συνεκτική κατανομή.

Αν ένα νέο πακέτο μπορεί δυνητικά να ακυρώσει ένα άλλο πακέτο (π.χ.. Νέα glibc, νέες βιβλιοθήκες, νέο πυρήνα, κλπ), τότε τα πακέτα που εξαρτιούνται από άλλα ξαναδημιουργούνται, ακριβώς όπως και στις παραδοσιακές διανομές. Οι Linux διανομές που γνωρίζουμε και διατίθενται σε κυλιόμενο κύκλο, περιέχουν προγράμματα πακέτα, που έχουν δοκιμαστεί σε ένα δοκιμαστικό αποθετήριο. Αφού δεν έχουν παρατηρηθεί σφάλματα και bugs, τότε και μόνο τότε προχωρούν στην σταθερή εκδοσή τους.

Οι περισσότερες όμως διανομές χρειαστούν εβδομάδες ανάπτυξης και ελέγχων πριν ανεβάσουν τα ISO στα αποθετήρια.

Το Tumbleweed το κάνει περίπου 5 φορές την εβδομάδα.

Έτσι η ανάπτυξη είναι μόνο η μισή ιστορία, καθώς η διανομή θα πρέπει να δοκιμαστεί. Η άλλη μισή ιστορία είναι ο έλεγχος της διανομής και μάλιστα ο γρήγορος και ποιοτικός έλεγχος, για να έχουμε μια καλή κυλιόμενη διανομή.

Το Arch και το Gentoo το κάνουν χειροκίνητα με δοκιμαστές και καθυστερούν σκόπιμα την ένταξη νέων πακέτων στα κύρια repos τους, προκειμένου να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στους δοκιμαστές να δοκιμάσουν όλες τις λειτουργίες και τα νέα χαρακτηριστικά. Το openSUSE χρησιμοποιεί το openQA.

Πριν ακόμα χρησιμοποιήσει πακέτα από το δοκιμαστικό αποθετήριο, δοκιμάζεται πρώτα από ανθρώπους και μετά από μηχανές. Το openQA το δοκιμάζει πάνω από 100 φορές σε τέσσερις διαφορετικές αρχιτεκτονικές (i586, x86_64, ppc64 και aarch64).

Το openQA κάνει σχεδόν τα πάντα: Εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, dual boots, LVM με κρυπτογράφηση, kde, gnome, Xfce, , εγκατάσταση δικτύων.
Το openQA ελέγχει όλες τις βασικές εντολές κονσόλας, systemd, zypper, YaST in ncurses mode, curl, vim, firewall, ssh, κλπ. Μετά δοκιμάζει τις επιλογές των environment (GNOME, KDE, lxde, xfce, κλπ) και ελέγχει όλες τις : Λειτουργεί το gedit; ο firefox; το libreoffice; το gimp; κλπ.

Όλα αυτά τα κάνει με δεκάδες διαφορετικά σενάρια, ξανά και ξανά, παράλληλα σε πολλά VMs και μηχανήματα.

Έτσι με 1000 δοκιμές, πάνω από 100 σενάρια για να δοκιμαστεί ένα πλήρες στιγμιότυπο χρειάζεται περίπου 3 ώρες.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε κάτι βασικό: οι καλές δοκιμές ανακαλύπτουν σφάλματα, τα οποία πρέπει να καθοριστούν. Εδώ υπάρχει η ομάδα ανάπτυξης της openSUSE αλλά και μια ολόκληρη κοινότητα που βοηθάει στην υποστήριξη του έργου.
Μετά προχωράει στο δοκιμαστικό αποθετήριο ή Factory.

Εκεί αρχίζουν οι δοκιμές από πάρα πολλούς χρήστες και όταν θεωρείται έτοιμο για μαζική χρήση, περνάει και πάλι από έλεγχο (πρώτα από άνθρωπο και μετά από μηχανές). Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας περνάει στο αποθετήριο της κυλιόμενης έκδοσης. Αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει από πάρα πολλούς ελέγχους πριν βγει στην κυκλοφορία.

Αν περάσει τις δοκιμές κυκλοφορεί αυτόματα.

Προσωπικά θεωρώ το openSUSE μια πολύ αξιόπιστη και “εύκολη” διανομή αρκεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο να μάθετε το καταπληκτικό yast. Φυσικά το προτείνω να δοκιμάσετε και θα δείτε ότι δεν έχει καμία σχέση με την φιλοσοφία του Ubuntu.

Αν τώρα θέλετε να έχετε τα τελευταία πακέτα, αλλά τα θέλετε να λειτουργούν πραγματικά δοκιμάστε το Tumbleweed.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).